Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To ja odpowiem za kolegę, azot w podsiewacz jest słabym pomysłem ponieważ kukurydza w startowej fazie go nie potrzebuje aż tyle no i zostanie dostarczony z polidapem. Ona wtedy potrzebuje więcej fosforu który jest mało ruchliwym pierwiastkiem. Nie wiem czy za dużo azotu w podsiewaczu nie przypali kukurydzy

Edytowane przez michal1993
Opublikowano

Sieje troszke usługowo i cena u nas jest 120-140zł/ha i także uważam ze nie jest to ani dużo ani mało. Ale widziłem juz ogłoszenia  i po 100zł  ktos sie oferował :) Ja swój siewnik odrobiłem kilka razy wiec sie nie napinam  bo i czasu nie ma :)

U mnie kolega jak siał to wziął 180 zł za 2.12 ha, ale siewnik bez podsiewacza, znajomemu jak siał to wziął 420 zł za 5 ha.

Opublikowano

Jesli mocznik to do 400kg jest bezpiecznie,. W tamtym roku sial mi kukurydze a w podsiewaczu mial trdoche mocznika wiec w jednym miejscu wyazlo 450 mocznika i gnojowica. Kukurydza byla w tym miejscu o 40cm wyzsza lecz nie miala wiekszych kolb

Opublikowano

nie zgodze sie ze kukurydzy na start nie potrzebny azot, nie wiem czy wogole roslina jest w stanie rosnac bez tego pierwiastka,  u mnie w okolicy ludzie co roku daja tylko azot i kukurydza ma niezly start,  byc moze ma na to tez wplyw ziemia paszczysta szybciej nagrzewajaca sie, ale bzdura jest to ze azot w podsiewaczu jest czyms zlym,  azot jest potrzebny ale w odpowiedniej dawce, 

Jesli mocznik to do 400kg jest bezpiecznie,. W tamtym roku sial mi kukurydze a w podsiewaczu mial trdoche mocznika wiec w jednym miejscu wyazlo 450 mocznika i gnojowica. Kukurydza byla w tym miejscu o 40cm wyzsza lecz nie miala wiekszych 

taka dawka mocznika tylko szybko zakwasisz glebe, bez sensu jest dawac takie dawki,  tymbardziej jesli byla stosowana gnojowica to zdecydowanie za duzo.  raczej proponowalbym zmniejszyc dziesieciokrotnie dawke mocznika w podsiewacz .

Opublikowano

Zacznijcie czytać ze zrozumieniem. Nikt chyba nie pisał, ze kukurydzy nie jest potrzebny azot na start. Jest potrzebny tak samo jak fosfor. W fosforanie jest przecież 18% azotu i 46% fosforu. Można i 100 razy napisać a niejeden znów zapyta co wysiać.
U mnie pójdzie w podsiewacz yara corn(pisałem czemu nie fosforan map) i zastanawiam się czy nie wymieszać tego z superfosfatem 20%. Kupiłem trochę mało superfosfatu i jak sypnę rzutowo to może być problem potem z dostępnością.

Opublikowano

nie zgodze sie ze kukurydzy na start nie potrzebny azot, nie wiem czy wogole roslina jest w stanie rosnac bez tego pierwiastka,  u mnie w okolicy ludzie co roku daja tylko azot i kukurydza ma niezly start,  byc moze ma na to tez wplyw ziemia paszczysta szybciej nagrzewajaca sie, ale bzdura jest to ze azot w podsiewaczu jest czyms zlym,  azot jest potrzebny ale w odpowiedniej dawce, 

taka dawka mocznika tylko szybko zakwasisz glebe, bez sensu jest dawac takie dawki,  tymbardziej jesli byla stosowana gnojowica to zdecydowanie za duzo.  raczej proponowalbym zmniejszyc dziesieciokrotnie dawke mocznika w podsiewacz .

zostało w siewniku więc przejechał kilkanaście metrów(ale choć miałem porównanie)

W tamtym roku zastosowałem 400kg 100% K2O i w październiku były oznaki braku popasu. To że nie stosuję innych nawozów to jakaś lipa! O każdy mikroelement dbam lepiej niż o swoją(dobrze że tego nie czyta ;) ) Zazwyczaj sieję do 80kg azotu mineralnego + 3x dolistnie. Stosuj ekstremalne dawki nawozów naturalnych ze względu na dobre położenie pola. Żyzność gleby poprawiła się znakomicie, gleba jest tak próchniczna że trzyma wodę jak kalosze rybaka.

Opublikowano

sam stosowalem mocznik w podsiewacz i nie uwazam tego za cos zlego, choc na poczatku kukurydza slabo rosla to pozniej nadrobila straty, do tego nabrala dosyc ciemnego koloru,   dawka 450 kg w podsiewacz raczej nie da lepszego efektu niz 150 kg wiec po co przeplacac. Nawozy sa drogie, dlatego nadmiar nie koniecznie jest dobrym rozwiazaniem.

Opublikowano

jsli rzadki co 75 cm to masz ok 110-115 tys ziarenek na ha  , nie wiem jak na ciezkich ziemiach, ale na lekkich u mnie w okolicy wysiewaja 90-100 tys, w tym roku blizej 100 tys bo drobniejsze ziarno.

Opublikowano

Wczoraj pierwszy raz siew testowy strip till kukurydzy na glebach klasy 4 a i b koło 25 ha zobaczymy to z tego wyjdzie a jutro końcówka też strip till ale na piaskach bardziej.

Opublikowano

Koledzy teraz nowe siewniki sieją kukurydze w 2 rzedach co 20cm i dzięki temu większa obsada na hektar a to że w 2 rzedach lepiej krąży powietrze i więcej światła jak to tacie powiedziałem to powiedział że trzeba za rok siać poznaniakiem jak 15 lat temu i będzie najlepiej :D

Opublikowano

Wczoraj pierwszy raz siew testowy strip till kukurydzy na glebach klasy 4 a i b koło 25 ha zobaczymy to z tego wyjdzie a jutro końcówka też strip till ale na piaskach bardziej.

Jaka maszyna? Z roltexu to coś włoskie HAWE czy jakoś tak? Do mnie też miał przyjechać ale coś się nie wyrabiali a nie chciałem dłużej czekać z siewem.

Gość konteno
Opublikowano

dokupiłem jeszcze 150kg npk8-20-30 i to z npk3x16 eksperymentalnie pójdzie w tym roku w podsiewacz , i pewnie pogłównie z mert mocznika wysieję