Skocz do zawartości

Jaki ciągnik do 200tys. ok 100 KM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jacek456788 widać, że Twoja wypowiedź nie ma żadnego sensu.

Akurat jestem posiadaczem ciągnika NH z serii T-5000 która przez wszystkich jest uważana, za wyjątkowo udaną serię ciągników, także i przezemnie. Do 200.000 zł brutto ciągnik np T-5060 o mocy 106 KM zdecydowanie będzie moim zdaniem godnym uwagi. Za 200.000 netto może udałoby się upolować już T6020 112 konny, ale seria T-6000 nie jest mi znana osobiście aż tak dobrze (nie posiadam).

Opublikowano

przepraszam za mały offtop, ale w sumie jeśli jesteście na kupnie ciągników to może warto się przejść na demo tour warfamy jesli macie możliwość - na ich blogu wyczytałem, że będzie można się przejechać ciągnikami

, jesli ktoś z Was w przeciwieństwie do mnie mieszka niedaleko którejś z miejscowości to chyba warto sie przejechac....

sam sie zastanawiam nad tym, choć no...nie po drodze mi :]

Opublikowano

RSM : jeśli chcesz porównań ze sobą jakiekolwiek ciągnik ciągniki to porównuj je stosunkiem cena do mocy i jakości.

Skoro NH 5060 106km kosztuje 200 tyś. brutto a np. Zetor Proxima Plus 108km kosztuje 150 tyś to wychodzi podobnie z tym że

są to zbliżone do siebie ciągniki a różnica w cenie o 50 tyś. jest znacząca dla kogoś kto ma ograniczone fundusze.

Opublikowano

dyczko0 powiedz mi jak można porównywać wogóle NH T5060 do Zetora? Zetor nie ma odpowiednika tej jakości, takiego silnika i takiego wyposażenia jak New Holland.

Zetora możesz porównywać owszem ale do serii TD, a nie T. Cena ceną, a jakość jakością, spalanie spalaniem a wykonanie wykonaniem i trwałością.

Opublikowano

Dosyć dokładnie oglądałem na Opolagrze Landini 115 Techno. Spodobał mi sie ten ciągnik. Za 189 000 brutto, ciągnik miał ekonomiczny silnik Perkinsa, siedzisko Grammera, klimę, przedni TUZ z Wom i kupę rzeczy, których nie pamiętam. Mankamentem może być skrzynia z tylko jednym biegiem pod obciążeniem. Ciągnik ładny, dosyć dokładnie wykonany.

Opublikowano

Witam wszystkich, wydaje mi się, że kupując traktor należy zadać sobie pytanie do czego będziemy go używać i kierować się przede wszystkim parametrami technicznymi a nie "kolorem" i marką.

A przede wszystkim nie opinią przedstawiciela dealera, wychwalana seria NH T5000, to żadna rewolucja technologiczna a dodatkowo słaby uciąg, przynajmniej w modelu T5050.

Przysłuchiwałem się rozmową na targach w Kielcach przedstawicieli różnych producentów ciągników z rolnikami, wielu z nich nie ma pojęcia o czym mówi, wcześniej pewnie sprzedawali piwo.

Dlatego przy zakupie potrzeba dużo rozwagi.

Opublikowano

a mi co doradzicie mam spory problem z wybraniem głównego ciągnika w moim gospodarstwie. Będzie on pracował z takimi maszynami: rozrzutnik 8 ton, pług 4 obrotowa max szer. 4x48, prasa zmiennokomorowa rotor noże itp. Ogólnie ma to być ciągnik mocny i oszczędny. Mam dylemat między tymi ciągnikami -massey ferguson 5435 moc 92KM masa 4400 z obciążnikami cena 175000netto z przednim tuzem -deutz-fahr agrotron k-410 moc 100KM masa cena 180000netto z przednim tuzem -valtra N92 moc 101KM masa 4650 cena 175000netto

-valtra n101 moc 114KM masa 4800 cena-??

-class arion 410 moc 95 KM masa 4800 cena180000 netto

Proszę o Szybkie odpowiedzi w przyszłym tygodniu muszę zamówić. opinie użytkowników typu spalanie serwis awaryjność mile widziane

Opublikowano

Co do małego spalania i niskiej awaryjności to mogę potwierdzić że deutz-fahr to spełnia- i ma naprawdę dobry uciąg. Mam lamborghini GP874-90 od 2006roku zrobiłem nim 2800mth i wymieniłem jedynie złączkę napędu która nie wytrzymała gdyż ciągle jeżdziłem na napędzie.

Spalanie w głębokiej orce (25-30cm) na 2klasie ok 12l/ha a Unia Tur 4+1 załatwia sprawę w godzinę.

Opublikowano

Do 200.000 brutto proponuje zdecydowanie New Holland T-5060 (106 KM) lub T-5050 (97KM) bardzo dobre ciągniki, sprawdzone w moim rejonie. Ekonomiczne, zwrotne,kolega T-5060 pracuje z obracalną 4'ką jeździłem w transporcie T-5050 to komfort jest bardzo dobry. Wyposażenie daja bardzo bogate już w standardzie.

Opublikowano

Rozmawiałem niedawno z właścicielem NH 5060 i strasznie narzekał na moc. Papier wszystko przyjmie... a w rzeczywistości jeśli on ma 95 KM to jest rewelacja! Zresztą widziałem jak sobie radził z prasa z nożami i potwierdzam, moc jest zawyżona. 4 obracaną hmm chyba na bardzo lekkiej ziemi...

Opublikowano

Seria T5000 i czwórka obrotowa dobry pomysł, zupełnie jakbym słyszał przedstawiciela dealera NH;)

Moc podawana przez producenta nie odzwierciedla mocy podczas pracy, poza tym to zbyt lekki ciągnik do czwórki obrotowej.

Opublikowano

Ja tam mam starego Ursusa, do większych prac korzystam z "pomocy" sąsiada lub wynajmuję sprzęt.

Teraz w Agencji powiedzieli mi, że można kupować sprzęt do 5 lat, a za 200 tys. zł i mniej można już coś sensownego dostać.

Nawet staram się o dotacje na inne obszary. Ja sie na tych dotacjach nie znam i te wnioski to masakra jest.

Ostatnio wysłałem zlecenia czy tam pytania do firm trudniących się pozyskiwaniem dotacji i teraz czekam na oferty tych doradców funduszy unijnych. Może coś z tego bedzie.

Na favore.pl znalazłem takie ja wiem firmy pośrednictwa i chyba to coś daje bo klienci gwiazdki dają, że taki pośrednik sprawdził sie.

http://www.favore.pl/130512_dotacje-dla-osob-w-krus-lodz-wroclaw-warszawa-lodzkie.html

I no pierwszy raz korzystam z takich pytan/ofert i ni wiem czy dobrze zrobił. To pośrednik to coś bierze za "pomoc" nie. Tylko ile 10% a może 20%? no ni wiem.

Opublikowano (edytowane)

Firma doradcza Ci dotacji nie stworzy, a w najbliższym czasie naboru nie ma. U kumpla w firmie biorą 500 zł za napisanie wniosku i 4-5% dotacji na koniec. Teraz naboru nie ma ale jak się ktoś uprze to mu mogą papiery za 500zl wypisać i powiedzieć że jak będzie możliwość to je złoża. Za 500 zł to dobry interes, dwie godziny pisania takiego wniosku. Gdzieś w okolicy firma się rok temu oferowała brała 2000 zaliczki tylko zapomnieli powiedzieć że w wielkopolsce nie ma naboru na modernizacje. Trochę się nie zorientowanych znalazło i po 2 koła mieli.

A w temacie to w tych pieniądzach można kupić NH 6010 lub 6020 delta. Ciągniczek duży, w kabinie cichutko,niby podstawowe wyposażenie ale starczy jak komuś wypasy niepotrzebne. Targowałem taki, ale zdecydowałem się na 6030 w wersji plus bo akurat taki mają na szybko a chciałem go na żniwa mieć. Ten 6010 to prawdopodobnie można podkręcić na mocniejszy model bo silnik jest ten sam i osprzęt.

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano

Hmm nie chcę się kłócić, ale pojęcie 'ziemia ciężka' jest mało precyzyjne. Powiem tak, mam trochę 'ziemi ciężkiej' glinki, że przy małych opadach deszczu MTZ 82 z przednim napędem z pługami zagonowymi 3*30 lub 3*35 (już nie pamiętam dokładnie) nie dał rady.... musieliśmy na 2 ciągniki... Przykład może troszkę extremalny, ale dla mnie to jest właśńie 'ciężka ziemia"

Opublikowano (edytowane)

A myślałeś o JD np. 5080R moc 83km, pełne oramowanie, dobry do pracy z ładowaczem. W tej serii ciągniki są dostępne ciągniki o mocy od 83 do 100km :)

Edytowane przez mlody90
Opublikowano

I ja chciałbym dołączyć sie do tematu . Niedługo napewno będziemy brać nowy traktor tylko jaki ? zakres mocy 100-110kucyków . Będzie robić za traktor główny : orka , belowanie itd.. , traktor z ładowaczem już mam więc nie potrzebuje . Cena do 190tyś brutto . Zastanawialiśmy sie nad DF agrofarm 420 lub 430 model . Lamborghini R3 , Chociaż wiem że to samo w innym kolorze ale różne opinie chodzą . Jeszcze myśleliśmy o Claas'ie Axos 340 . Jd raczej odpada bo za duża cena . Jeszcze w ostateczności mc cormick albo landini . Doradźcie coś jeśli możecie ;)