Skocz do zawartości
Zetix

Akumulatory do wymiany??

Polecane posty

Zetix    1

Cześć , próbuję swojego Bizona obudzić ze snu zimowego .. lecz nic na niego nie działa - podładowałem dwa akumulatory prostownikiem , wszystko podłączam - wchodzę na górę , światła są świetne - mocno dają tak samo jak kierunki itp .. Ale jednak gdy naciskam guzik od startu bizon robi strzał rozrusznikiem i tyle .. a w akumulatorach jest syczenie i czasami strzał iskier ? Ładuję te akumulatory i ciągle jest tak samo .. czy winą będą akusie , będę musiał kupić dwa nowe czy szukać czegoś głębiej ? Przypominam że Bizon nie miał problemu z odpalaniem - ale nie wiem ile już mają te akumulatory .. aaa i po żniwach jeden pożyczam do ursusa C360 i jeżdżę odpalam na nim .... co może być przyczyną ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Nigdy nie miałeś do czynienia z akumulatorami i ich obsługą? Jaki jest stan elektrolitu w celach, jaki stan i czystość klem bo te iskry i syczenie jest sygnałem o fatalnym ich stanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Zetix    1

Akumulatory zostały sprawdzone , klemy założone nowe - słupki sprawdzone wyczyszczone ... Elektrolit został uzupełniony .. Zapalam światła (cały czas zapalone) naciskam rozrusznik a te światła gasną i dopiero po puszczeniu startera znowu świecą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Oczyść wszystkie połączenia w instalacji elektrycznej rozrusznik - akumulatory.

Skoro masz wszystko oczyszczone to skąd to syczenie i iskry?

Edytowano przez KRISTOFORn

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
locke    291

Słabe połączenie albo aku do wymiany,lub zwarcie w rozruszniku.odkręć korki od cel i podłacz prostownik,zobaczysz ile cel się będzie gotowało,jeżeli któraś nie będzie to znaczy że cela ma zwarcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zetix    1

Dobra .. obudziłem swojego 6ct107 ! Okazało się że jeden akumulator jest walnięty - temat do zamknięcia .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez MrJareczek
      Zakupiłem prostownik z rozruchem Booster 340. Chcę nim odpalać mojego c 360 za pomocą funkcji BOOST, czyli wspomagania rozruchu. W instrukcji pisze, że po 5 sekundach sam sie wyłącza, a on już po jakiś 3 wybija bezpiecznik. Pytałem się sprzedawcy, zamawiałem przez internet i odpisał, że spokojnie da rade akumulatorom o mocy 180 Ah. Pomoże ktoś?
    • Gość Profil usunięty
      Przez Gość Profil usunięty
      ursus 1212 akumulatory 12 v 145Ah 760 A EN czy takie WYSTARCZĄ BO AKTUALNIE TAKOWE POSIADAM. a idzie zima i nie wiem czy nie kupić jakiś innych, i z jakiej firmy.
    • Przez DominikG
      Witam mam problem polegajacy na tym iż nie wiem jak je ladować na 12 V czy na 24V i gdzie podpiąć plus a gdzie minus .
       
      Dzięki za wszystkie odpowiedzi .
    • Przez tomow
      Witam, to pierwszy mój temat na tym forum, bo dopiero co zaczynam zabawę w małego rolnika. Będę wdzięczny za wyrozumiałość i zrozumienie pewnej niewiedzy.
       
      Zakupiłem niedawno 32-letniego URSUSA C 330 spełniając swoje dziecięce marzenie :-). Rozpoczynam nim pracę w moim gospodarstwie (5 ha) Chciałbym Was zapytać co trzeba i na co wymienić (filtry, oleje i inne elementy eksploatacyjne). Ewentualnie zastanawiam się co w nim jeszcze sprawdzić. Pracowałem dopiero raz pod obciążeniem i zauważyłem trzy prawdopodobne usterki:
       
      - nieszczelność uszczelki na jednej z końcówek wtrysków (miedziane)
      - głośne koło pasowe, sprawiające wrażenie bicia (nie zauważyłem wycieków spod simmeringa)
      - na niskich obrotach włącza się lampka ładowania, prawdopodobnie pada prądnica
       
      Czy są to uszkodzenia, które polecacie sprawdzić i naprawić natychmiast? Cena traktora była okazyjna więc mam świadomość, że coś będę musiał dołożyć. Jednak brak innych objawów, które by mnie niepokoiły. Silnik pracuje równo, nie zadymia. W środku też raczej pozytywnie. Cała elektryka sprawna. Układ kierowniczy bez zarzutów.
       
      Będę wdzięczny za krótką analizę.

    • Przez Carpinus
      Panowie i Panie mam problem .
       
       w moim Ferdku 698T mam dwa akumulatory 12  125 Ah 760 A wedle tych wskazań powinno by 24 V na instalacji w ostatnim okresie coś z nimi jest nie tak a mianowicie po pomiarze napięcia zamiast 24 V jest 26 czasem 27 V. i tu pytanie czy akumulatory są do bańki?
      poszedłem dalej zdjąłem jeden powinno być 12 V wg. jego oznaczeń a ma 26 V i na instalacji na ciągniku( na klemach pomiar woltomierzem) też jest 26 V
       
      traktor nie chce zapalać kontrolki podczas rozruchu przygasają.(rozrusznik zakręca ale nie odpala maszyny do tej pory palił)
       
      i ostatnie pytanie nie dostane pewnie takich akumulatorów więc czy 120 Ah sobie z odpaleniem poradzą dodam nie liczy się cena ale żeby z 2 lata pośmigały co możecie pomóc. Załączę zdjęcie akumulatorów i gdzie są zamontowane  ( po obu stronach traktora w stopniu pod zieloną osłoną .
×