Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doskonałość to wiedza.  W zależności od klasy gleby 200 kg ziarna może stanowić 10, 5 , lub 3 % zbioru. Jak można doskonalić swoja praktykę rolną nie mając pewności ,że jest dobrze czy źle? Pomiędzy polem a spichlerzem jest jeszcze to co zgubi kombajn, wysypie się z nieszczelnej przyczepy i to co błędnie oceniliśmy.

Rzadziej nasze oceny weryfikują się na plus niż na minus.

Opublikowano (edytowane)

na dolnym śląsku cargill wyznacza ceny pszenicy konsumpcyjnej

po ile u was gryka? lokalne skupy oferują 2000 netto  - 1,5% za każdy punkt powyżej 15% wilgotności, no i za zanieczyszcenia odliczają samą wagę śmieci, 

Edytowane przez filantrop
Opublikowano

Kukurydza mokra na wczoraj 450 F D Borowski, 500 Wawrzyniak Tursko za 30 %. +6 zł -10 a nie jak ktoś tam odwrotnie wyżej napisał. Cena raczej się nie utrzyma bo tych zapowiadanych podwyżek na giełdach nie ma a raczej jedynie to mogłoby utrzymać cenę. Plony z tego co wczoraj gadałem z przedstawicielem to od 1,2 tony do 8 ton. Bida z nędzą. Wszyscy chodzą za kombajnami i grzebią w badylach w poszukiwania ziarna bo w zbiorniku nie przybywa.

Opublikowano

AgroAs porzadna firma- sami od siebie podwyższyli cenę zakontraktowanej po 320zł gg o 30%  czyli teraz 30% wilgotn. jest po 416zł netto.Inni skupujący powinni w ten sam sposób potraktować rolników, którzy zawarli kontrakty w takiej niekorzystnej na obecną chwilę cenie,

Opublikowano

JPH2 może nie ma co mówić hop za nim się nie podskoczy, ale to co wynika z wstępnej rozmowy telefonicznej, chyba też będę mógł pochwalić jedną firmę. Z 400 zł sami z siebie poprawili na 460 zł/t 30%. Gdy już skoszę i zapłacą podam co to za firma, ale jak się sprawdzi to z takimi aż miło współpracować.

Opublikowano

JPH2 może nie ma co mówić hop za nim się nie podskoczy, ale to co wynika z wstępnej rozmowy telefonicznej, chyba też będę mógł pochwalić jedną firmę. Z 400 zł sami z siebie poprawili na 460 zł/t 30%. Gdy już skoszę i zapłacą podam co to za firma, ale jak się sprawdzi to z takimi aż miło współpracować.

To bardzo  milo z ich strony,sam mam kontrakt po 400 a moja firma nawet suszy nie chce uznać póki co a plony 3t/h  srednio z 14h-a jak u was plony?

Opublikowano

Jeszcze nic nie koszone to ciężko stwierdzić, ale z całego areału 6t na pewno nie przekroczy. Kolby są, ale małe i ziarno drobne.

Jeszcze nie dodałem że kontrakt mam na 100 t, to mówią żeby chociaż połowę dowieźć a resztę kontraktu na drugi rok przesunąć.

Bo ja mam swoją suszarnię tylko trochę chciałem sprzedać żeby nawozy na zimę kupić. Ale cena kukurydzy suchej na pewno będzie duża i najlepiej było by mi wycofać się całkowicie z kontraktu. Ale skoro proponują takie rozwiązania to też nie ma co w kulki lecieć tylko z pocałowaniem ręki i trzymać się ich w przyszłych sezonach. A zwłaszcza że mają swoją hodowlę. Oby im się co nie zmieniło, nie mówię hop do puki nie podskoczę.

de heuse pszenicę paszówkę po 640 netto coś tam proponuje na wschodnim Mazowszu.

Opublikowano (edytowane)

Jakie macie ceny w Wielkopolsce na kuku mokrą? U mnie 480zł tona mokrej za 30% wilgoci +-10zł za każdy procent ceny netto najlepsza oferta dla mnie

Edytowane przez 20CBR12
Opublikowano

Cały tydzień taka przepychanka, ale mimo wszystko cena rośnie. Seria grudniowa na matif zaczęła się z poziomu około 168 euro i ile mnie pamięć nie myli, a na dzień dzisiejszy już zdrożała do 175,5 euro.

Musi ta cena kukurydzy na naszym rynku wzrosnąć, nie ma innej opcji. Już zwiększyli szacunki zużycia ziarna pszenicy na poczet zwierząt, bo kukurydzy jest dużo mniej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v