Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja też ze 2  lata handlowałem z takimi firmami tylko okazało sie, że wozili to do młyna 30 km odemnie... więc teraz jak potrzebuje to wynajmuje za 200zł tira i sam tam wożę, większości tych firm i tak zbytnio wozić się towaru po kraju nie chce, chyba że gdzieś naprawdę jest zapotrzebowanie, a i przeciez muszą jeszcze na tym zarobić. Choć w tym roku warto podzwonić bo różnicę są kolosalne między regionami, ja mieszkam na północy opolskiego więc może coś uda mi sie wypchnąć do wielkopolski (jęczmień i jeden tir pszenicy raczej paszówki)

Opublikowano

grego masz rację, bo taka firma na Twojej okolicy nakupi towaru i po co ma wlec przez pół Polski jak może podjechać do podanego młynu i zaoferować partię np. 1000ton i cenę ugrać lepszą a jak nie to towar z okolicy wyjedzie, a młyn będzie musiał szukać z innego rejonu i ponosić koszt transportu

Opublikowano

ja też ze 2  lata handlowałem z takimi firmami tylko okazało sie, że wozili to do młyna 30 km odemnie... więc teraz jak potrzebuje to wynajmuje za 200zł tira i sam tam wożę, większości tych firm i tak zbytnio wozić się towaru po kraju nie chce, chyba że gdzieś naprawdę jest zapotrzebowanie, a i przeciez muszą jeszcze na tym zarobić. Choć w tym roku warto podzwonić bo różnicę są kolosalne między regionami, ja mieszkam na północy opolskiego więc może coś uda mi sie wypchnąć do wielkopolski (jęczmień i jeden tir pszenicy raczej paszówki)

Każdy kombinuje jak może ... <_<

Opublikowano (edytowane)

szukaj wśród dużych firm agrolok, chemirol osadkowski bo aby dać namiary na kogoś konkretnego trzeba by znać twoją lokalizację.

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

400 ton to jakieś 16 transportów po 25 ton, warto byłoby dogadać się z jakimś przewoźnikiem i zawieźć tam gdzie najdrożej (północ). Przy dużych ilościach może dałoby się negocjować ceny zarówno zboża w górę jak i transportu w dół. Nie napisałeś kolego skąd jesteś i co chcesz sprzedać.

Opublikowano
Stawki podatku rolnego ustala się w oparciu o średnią cenę skupu żyta. Zgodnie z Komunikatem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego cena ta za okres 11 kwartałów poprzedzających kwartał poprzedzający rok podatkowy 2015 wyniosła 61,37 zł za 1 q.

skąd ta kosmiczna cena ? po tyle to nigdy żyta nie było a tu jest podobno średnia z 11 kwartałów

powinni brać cenę obowiązującą w żniwa :)
Opublikowano (edytowane)

W przyszłym roku jak nic nie wykombinują to cena spadnie do ok 45 zł/q.Nie bądą brane do wyliczeń ceny z 2012 i wszystko wróci do normy.

Edytowane przez pawel177
Opublikowano (edytowane)

Ktoś z lubelskiego może sprzedawał pszenicę po lepszej cenie?

Pszenice paszową mozna sprzedac w Animex po 630 brutto

Ile masz tej pszenicy i jakie parametry?

ELEWARR O/Krupiec

Pszenica

706 z VAT
konsumpcyjna
620 z VAT
paszowa
652 z VAT
zwyczajna 
Edytowane przez milanreal1
Opublikowano

zgadza się u nas w PM też tak jest, to jest taka która ma niską zawartość białka ale resztę parametrów ok czyli gęstość i opadanie. Sam mam taką właśnie pszenicę i parę dyszek więcej idzie dostać nawet w młynach

Opublikowano

upominaj się, bo do 6 m-cy możesz czekać (po takim czasie trzeba VAT wyksięgować)

dzwonione do nich było już ponad 10 razy ;/ mam nadzieję że po nowym roku coś ruszą

Opublikowano

Czyli spózniaja sie grubo ponad miesiac z zapłata to nie jest normalne w tej branzy. Zastanawiam sie czy nie rozwiazac umowy z agro-cornem na rzepak bo jak mam pózniej ich prosic o kase pól roku to dzieki ale sa inni pewniejsi kupcy.  Orientuje sie ktos konkretnie jaki jest termin na odstapienie od umowy w przypadku 2 podmiotów  czyli firmy kupujacej i gospodartswa ?  Podobnie jak w innych sytuacjach 14 dni ? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Miki7211
      Po wstępnych oględzinach działu zboża stwierdziłem ze jest masa podobnych tematów. Dla tego zakładam ten temat i go przyklejam po to zeby wszystkie wasze problemy dotyczace zbóż ozimych opisywac własnie tu
    • Przez DamianGabana
      Witam ,
      Panowie powiedzcie jak z kontraktacją kukurydzy mokrej na nowy zbiór????????????????

U mnie w Lubelskim 420 - 450 netto 

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v