Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak z twoją folią i taką usługą to zapraszam do mnie. Ja z twoją folią to nie za tanio? No chyba że 30 belek z ha nakręcisz(zamiast 20 porządnych).

30zł to chyba bez foli. Za samo owijanie u mnie w okolicy 7zł +ok12/15 zwijanie(zależy kto i jaką prasą) z rolki foli 25-30 sztuk owiniesz(chociaż zależy jak kto owija) czyli sama folia +-10zł/szt. Czyli prasowanie owijanie i transport za 20zł?

W mojej okolicy to za taką usługę z folią i sznurkiem klienta to po 30zł. Chyba że ilość duża to trochę taniej, ale jak ktoś ma większą ilość to z reguły ma swój sprzęt.

Opublikowano

Dokładnie, większość bierze po 30 zł za prasowanie i owijanie bez folii, a trafiają się tacy co i po 40 biorą

Opublikowano

No wiadomo ze amortyzacja tez kosztuje ale dla przykładu wożenie kuku T088 120zł/h i odlicz  paliwo itp. Dążę do tego ze w porównaniu do innych usług na belowaniu zostanie o wiele więcej pomimo że się jedzie za 10zł/szt. Jeśli macie możliwość kasowania po 15zł/szt i macie klientów to ja to jak najbardziej pochwalam. U nas są ceny jakie są i za więcej nikt nie pojedzie bo konkurencja za duża jak nie którzy za 9zł/szt jeżdżą z z nożami pasówkami. Jak bym miał jechać po kosztach to bym prasę  w kąt odstawił  i sam bym zlecił usługę

Zgadzam się z kolegą. Ja od kilku lat płacę po 10 zł/balot. Konkurencja bardzo duża a i znajomy nie płacze że mu nic nie zostaje. Dodam, że najczęściej spotykane zestawy to prasy i ciągniki NH

Opublikowano

nie wiem... ile ci z tego zostaje? i jaką stawkę liczysz za swoją robociznę? ja szczerze to bym wolał sobie położyć i poleżeć niż jechać i tracić czas na taki "zarobek"

Opublikowano

Jeśli chodzi o owijanie sianokiszonki to ja tyle płacę za usługę sąsiadowi. Owijarek jest u nas sporo, prawie każdy robi tak sianokiszonkę i za 10zł/szt nikt by niczego nie zrobił. Czy się to opłaca? Nie wiem, nie moja sprawa. Za siew kukurydzy 3 letnim siewnikiem Maschio z podsiewem nawozu płaciłem 100zł/ha. Górna cena w mojej okolicy to 120-130zł/ha. Usługa wykonana nowoczesnym sprzętem.

Opublikowano

Panowie ile mogę brać za orkę ciągnikiem 130km + 4x50 obrotowy ?? Woj Mazowieckie 

250 zł/ha, chyba że jedziesz na 100 ha w ładnych kawałkach to można zejść max do 200zł/ha

Opublikowano

Co do owijarki to mf 255 przy stacjonarnej ile spali 3 litry na godzine?

jak dobrze idzie to spokojnie zrobie 20-25 belek czyli licząc po 5 zł ma lekko 100 zł na godzine, także bez przesady wg mnie to stawka akurat.

Za kombajn Bizon jakbym miał płacić 300 zł za godzinę to też dziękuje bo przyjedzie zachodinm kombajnem i zrobi 300 zł od 1 ha a bizonem w dobrym zbożu skasuje 500-600 zł za 1 ha bo zejdzie mu 2 godziny.

Za balotówe jak wcześniej napisałem kasuje 10 zł od belki i chuck może potwierdzić że nawet za dużo nie robie belek bo pras u nas pełno, głównie sobie i jemu :) a można by sporo więcej.

ładowanie słomy czy też rozładunek teleskopem 80 zł/h za to wybieranie ziemi  i inne cięższe prace 100-120 zł/h.

Opublikowano (edytowane)

nie wiem... ile ci z tego zostaje? i jaką stawkę liczysz za swoją robociznę? ja szczerze to bym wolał sobie położyć i poleżeć niż jechać i tracić czas na taki "zarobek"

ile można żyłować na rolniku bez przesady.wiadomo nikt za darmo nie będzie robił

u mnie stawka na razie jest prasowanie 12zł,owijanie 6zł,załadunek rozładunek 6zł

Edytowane przez matingus
Opublikowano

jak dla mnie jest to bezsensowne mimo wszystko, sprzęt się zużywa, mam się później użerać z takim  (jak w ostatnie żniwa) przy koszeniu bo brałem po 400  zł/ha a ten mi po koszeniu mówi że inny kosi po 300/ha (co było nieprawdą) i wielce niezadowolony mimo że wcześniej znał stawkę a i czas nie poganiał.

co do belek u nas obowiązują wyższe stawki mimo że pras jest dużo bo w każdym gospodarstwie powyżej 15 ha. mimo dostatku sprzętu cena za zwinięcie, owinięcie i zwiezienie (do około +/- 4km polnymi drogami) to 40 zł i nikt nawet nie myśli o obniżce.

koszt owinięcia zgadza się że duży nie jest i akurat owijarki z reguły nie są awaryjnymi sprzętami więc tu można sobie pozwolić na niższą cenę lecz dalej trzeba patrzeć że prasy już są bardziej pracochłonne w naprawach a co do awaryjności to wiadomo różnie. jednak eksploatacja ciągników też nie ogranicza się do nalewania paliwa, dodatkowo dochodzi zbieranie z udziałem ładowacza, przejazd i rozładunek a to sporo czasu zajmuje więc nie wiem czy stawka około 20 zł jest jednak zaniżona i nie jest to praca po kosztach

Opublikowano

Zależy jeszcze jaka prasa, wymiar beli, noże... Jak konkretny sprzęt to i 55zł sobie życzą. A za 300zł/ha wpadnie ciągnik około 200 koni z przyczepą jumbo, u nas nawet posiadający prasy i owijarki przekalkulowali że warto go wynająć 

Opublikowano

dziękuję szczepo ogólnie to będzie możliwe mój pierwszy rok usług wiec zbyt dużo roboty nie będzie. mam w planach również prace z grubberem 3m i ile mogę brać za robotę z grubberem

150 zł/ha gruber (tylko nie szalej z głębokościa bo w gruberze centymetr głębokości robi duża różnice w baku, abyś wyszedł na swoje), dodam ze tez jestem z Mazowsza .
Opublikowano

A Jak można się zareklamować w 1 roku ?? dać gdzieś jakieś ogłoszenie bo nie mam pomysłu

Jak nie jesteś zarejestrowany to lepiej nie dawaj żadnego ogłoszenia, bo może byc nie miły telefon ze skarbówki . W sumie to chyba poczta pantoflową, jeden od drugiego i sie dowiedzą, rozmawiając z ludźmi.
Opublikowano

Witam Panowie ile kosztuje usługa zrobienia sianokiszonki :

ursus 3512-prasa jd 545 owijanie sznurek

ursus 3512-owijarka do bel

mtz pronar 82tsa załadunek bel na przyczepę

mtz pronar 82tsa przyczepa 12 bel transport bel z pola

mtz pronar 82tsa załadunek bel na owijarke i odstawienie w stos

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kat
      Jak w waszych okolicach kształtują się ceny podstawowych usług rolniczych? Nowa dyskusja o aktualnych cenach z 2014 roku tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72474-ceny-uslug-rolnych-2014/page__view__getlastpost
      Wątek o cenach z 2013 roku dostępny tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72473-ceny-uslug-rolnych-2013/

Kiedyś zakładałem taki temat ale szefostwo przez przypadek usunęło . Więc zakładam ponownie.
      Jak w waszych okolicach kształtują się ceny podstawowych usług rolniczych? Orka, siew, kombajn, prasa, opryski....
      Piszcie w jakim rejonie i jeśli orka, talerzówka to jakim zestawem i na jakiej ziemii.
    • Przez aadams7
      Jak w waszych okolicach kształtują się ceny podstawowych usług rolniczych? Nowa dyskusja o aktualnych cenach z 2014 roku tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/72474-ceny-uslug-rolnych-2014/page__view__getlastpost
      Wątek o cenach w poprzednich latach dostępny tu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2151-ceny-uslug-rolniczych/

Czas odnowić temat, nowy rok nowe ceny?? Koledzy proszę o pomoc w wyliczeniu cen usług których nigdy nie świadczyłem za kasę, bo nie miałem odpowiedniego sprzętu by je świadczyć, teraz już sprzęt i chętnymi, tylko nie mam cennika, chodzi o rozsiewanie nawozów i opryski, wszystkie usługi jakie wykonuje zawsze zgadzam się od hektara nigdy na godzinę, tak wiec proszę o pomoc
    • Przez solek01
      Zastanawiam się czy byłby popyt na usługi mini traktorkiem, np. oranie ogródków działkowych, koszenie traw, glebogryzarką itp. Widziałem też do takich traktorków łyżkę do kopania i zastanawiam się czy da się tym kopać np pod fundamenty? Dodam że blisko mam miasto wojewódzkie.
      Ile by można brać za godzinę pracy takim sprzętem?
    • Przez bizonbs
      Witam wszystkich forumowiczów. W ostatnim czasie w mojej okolicy jest ogromny popyt na usługi kombajnem. Przykładowa cena za Bizon z056 to 350zł/h. Zastanawiam się nad kupnem kombajnu z przeznaczeniem jedynie na usługi. U siebie mam tylko kilka hektarów zboża. Mam własny budżet 60 tys. Nie chcę jednak pakować się w kredyty i brać coś większego. Co możecie polecić? Bizon? Czy coś innego. Od razu zaznaczam że kosa max 5,2m, no i sieczkarnia musi być. Nie wymagam cudów. To ma działać a nie wyglądać, o wygląd ja już zadbam . Proszę o pomoc.

• Przez KlemensMeyer
      Witam , nie wiem czy pisze w odpowiednim dziale ale mam nadzieje ze tak . Od kilku lat pracuje na farmach w Danii i powoli dojrzewam do powrotu do Kraju . Zatanawiam sie nad działalnoscią usługową dla gospodarstw rolnych , w sensie wynajmowac sie do prac dorywczych kiedy ktoś potrzebuje . Inseminacje , prace polowowe , itd.  Zastanawiam sie czy taka działalnosc ma sens w Polsce i czy da sie z tego wyżyć . Tutaj ta forma działalnosci jest bardzo popularna jezdzi sie po farmach , doi , karmi , jezdzi ciągnikiem itd. Czy cos takiego ma szanse powodzenia w Polsce ? Bede bardzo wdzieczny za odpowiedzi . Pozdrawiam 
  • Dodaj nową pozycję...
v