Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie kumam skąd    te niskie ceny  u mnie na piachu zakiełkowana volumia  wcale nie sypie jest malutka  no może góra srednia  i już schnie  ilość 4 ha a teraz upały zapowiadają  to nawet oprysk na zaraze jej nie pomoże !jak bym to wykopał  to był bym  w plecy ładne pare kafli  + zeszły rok  pare kafli do tyłu , ja nie wiem z czego dokładam   chyba z mojej roboty poza gospodarki , aż się gadać nie chce

Opublikowano (edytowane)

Pola są przygotowywane pod zasiew warzyw, stąd tzw. "małe wykopki".

Spokojnie, zapowiadane upały zrobią cenę. Być może upłynie jeszcze kilka tygodni aż wczesne zejdą, a plantatorzy zaczną kopać. Wówczas niższe zbiory będą w wyższej cenie.

Edytowane przez PanAres
Opublikowano

Kolego do deszczowni woda jest potrzebna, nie życze nikomu suszy jaka była w  małopolsce w 2012 ale to była jesienna od 15 sierpnia do zimy nie spadła żadna kropla, wyschło wszystko, woda reglamentowana a deszczownie koniec pracy bo głębinówki wody nie miały zalerzy kto jakie ma źródła i dostęp dp wody a przy mocnej suszy moga zakazć nawet pobierania z ujęć podziemnych aby w miastach wody nie zabrakło, a dwa chcę mieć 10t z ha wystarczy tylko żeby cena była na przyzwoitym poziomie a tak się napierdolisz i h*ja z tego jest taka prawda

Opublikowano

No raczej tak jest że trzeba się narobić z tymi pyrami, a z tego co widzę to u nas deszczu od poczatku czerwca spadło 56l/m2, i ziemia mokra. A pod ziemią tak .denar 450kg z ara, michalina pod krzakiem 12-15 ziemniaków nać pod pępek, i zielono, satina tez nie żle, tajfun  jest 8-10 szt, i dopiero kwitnie, a lily też w miare ładna, wszystkie się zeszły i rajek nie widać. Dodam że wszystkie odmiany świeże. BI -CA. a co w terenie te starsze odmiany to rajeczki nie zejdą się a co pod to nie wiem zobaczymy jak będą kopać, Mam nadzieję ze na jesień- zima chociaż po te 60gr, się utrzymają.

Opublikowano

W moich okolicach na ciężkiej ziemi ziemniaki rzędów nie pokryją. Byłem wczoraj za Łukowem - okolice Dminina. Tam jest zagłębie ziemniaczane ale pola straszą. Wszystko siedzi wystraszone, powybiegane, widać przerwy w rzędach. Z tego już plonu nie będzie. 

Opublikowano

Jeśli będzie taka susza przez 2 tygodnie jeszcze w całej europie to może,ziemniaki na jesień skoczom nawet do 10 zł za worek 15 kg niema dużo ziemniaków po 7 pod badylem podkarpackie gdzie są piaskowe ziemie to ziemniaki już poszły spać. A co tam słychać na giełdach panowie.

Opublikowano (edytowane)

ja wykopałem na ten moment 4 ha, ziemniaków mam jeszcze na poniedziałek i tyle reszta więdnie i nie ma co kopać na pozostałych 16 ha drobnica, właśnie podlewam jedno z pul, ogólnie za bardzo liczyłem na deszcz i zawaliłem podlewanie... co do ceny to sprzedaje od 60 gr - 80 gr hurtownie odpuściłem całkowicie bo towaru brak, wszystkie wyższe pola nie dadzą mi więcej niż 20 ton z hektara to widać a nie ma jak podlać tak że plony zapowiadają się mocno średnie, może ten sezon nie będzie stracony 

edit. na giełdy nie jeżdżę bo szkoda towaru, ceny podane na okolicznych sklepach ( taniej) i barach ( drożej ), zejście 3 x 3 tony tygodniowo, do tego tygodnia szły prawie w połowie po złotówce 

Edytowane przez tropt
Opublikowano

Dzisiaj rano na lokalnym ryneczku niedaleko łodzi żółty po 7, irga po 10. Tak płacą przerzutniki i więcej nie dadzą i tylko przy negocjowaniu ceny te same słowa ,,bo na zjazdowej były po ..."

Opublikowano

ja  bym czekał bo z późnym jest nie wesoło, międzyrzędzia zakryte a i tak więdnie w dzień

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Przez jarek2030
      Witam! Mam problem ponieważ chcę sprzedać słomę po mieszance jęczmienia/owsa/pszenicy 2.70 ha i kolega chce sobie kupić i zbelowac tą słomę moje pytanie jest ile wziąć od belki zestaw to Case maxxum 135 i class Variant
    • Przez Anetka1
      po ile kupujecie nasiona zbóż kwalifikat
  • Dodaj nową pozycję...
v