Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze nie urosły, ale we Wrocławiu na giełdzie wg cennika 1,8-2zł za krajowego :) Ja zaczynam kopać za tydzień wczesne spod włókniny i z pewnością wtedy wszyscy ruszą na raz. Każdy na łeb, na szyję bedzie chciał sprzedać, a cena będzie beznadziejna.

Opublikowano

Licząc procentowo ile supermarketów w naszym pięknym kraju sprzedaje w maju ,czerwcu i lipcu nasze polskie młode ziemniaki -10% ?

W moim miasteczku jest jedno targowisko czynne dwa razy w tygodniu na którym można kupić krajowe pyrki a molochów jest 8 na 20 tyś mieszkańców.

Grecja,Hiszpania,Cypr tir za tirem z roku na rok będzie coraz gorzej :(

• Like 1
Opublikowano

Ja tylko przypomne ze jeszcze nie urosly i wszystko przed nami

przyjedz na dolnyslask to zobaczysz czy nie urosły, a za tydzień to dopiero ruszy cały cyrk, no chyba ze u was taka bieda jest ale patrząc nawet po ogłoszeniach na igrit to watpię;d
Opublikowano

wszystko przed nami czyli pogoda jest nieprzewidywalna. Nie ma co panikować. Wystarczy 3 dni opadów ciągłych...

dlaczego młody tak zjechał z ceny? Bo nie schodzi a nie dlatego że już jest go dużo. Za to ciągle bezproblemowo można handlować starym ładnym ziemniakiem i podejrzewam że jeszcze długo to potrwa

Opublikowano

Dziś we Wrocławiu 2zl ziemniak , tak dalej pójdzie to 2 tygodnie i bedą po 2zl ale za worek;d

:) w tym roku mało posadziłem to niech nawet i po 1zł za worek będą .

Szkoda tylko rolników bo będą w plecy.

Wie ktoś jaka cena na Rybitwach?

Ja jeszcze w tym roku nowego ziemniaka nie jadłem :rolleyes:

Opublikowano (edytowane)

wczoraj wieczorem 15kg byl po 25zl

przyjedz na dolnyslask to zobaczysz czy nie urosły, a za tydzień to dopiero ruszy cały cyrk, no chyba ze u was taka bieda jest ale patrząc nawet po ogłoszeniach na igrit to watpię;d

Miałem na mysli ziemniaki ktore byly sadzone niekielkowane, młody nie zawsze pokazuje jaki bedzie cały sezon...Mimo młodego wieku pamietam lata gdy ziemniaka z pod osłon oddawolo sie po 5zl a w lipcy całe auta "czysciło" sie na giełdzie po 7zł. Czas pokaze a raczej pogoda.

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

nie liczył bym na tą susze raczej lokalne podtopienia.a pyra w tym roku będzie co nie miara. ja juz sie nastawiam na sprzedaż i to jak najszybciej bo później ceny nie będzie.

Opublikowano

nie liczył bym na tą susze raczej lokalne podtopienia.a pyra w tym roku będzie co nie miara. ja juz sie nastawiam na sprzedaż i to jak najszybciej bo później ceny nie będzie.

Jak najszybciej - ten termin minął 2 tyg temu.

Opublikowano

Przecież taki rok z dobrą ceną zdarza się regularnie co 3-4 lata, a po nim następuje tragiczny rok odnośnie ceny bo pojawia się wielu sezonowców napalonych na ziemniaki.

Ja w poniedziałek ruszam z ziemniakami spod osłon, dosyć późno zważając, że kilkadziesiąt kilometrów dalej kopią od dwóch tygodni, ale akurat wiosenne przymrozki nie oszczędziły mojego regionu.

Opublikowano

Z reguły początek czerwca i są piękne polskie ziemniaki - w tym roku wegetacja szybciej ruszyła i wiosna ciepła więc nie ma co się dziwić że wszystko wcześniej i cena w dół. Ciekawi mnie jak z wydajnością...

Opublikowano

Ciekawa długoterminowa prognoza, ciekawe jak się sprawdzi:

http://www.tvnmeteo.pl/informacje/prognoza,45/temperatury-powyzej-normy-susze-i-pozary-tegoroczne-lato-bedzie-naprawde-gorace,123925,1,0.html

Moim zdaniem jeszcze nie wszystko przesądzone jeśli chodzi o ceny ziemniaka. Suche i upalne lato z pewnością spowoduje znaczny spadek plonów a jeśli ta sytuacja wystąpiłaby nie tylko w Polsce tylko w znacznie większej części Europy to jest szansa na eksport naszego ziemniaka. Ale oczywiście czas pokaże co się stanie.

Opublikowano

Ciekawa długoterminowa prognoza, ciekawe jak się sprawdzi:

http://www.tvnmeteo....123925,1,0.html

Moim zdaniem jeszcze nie wszystko przesądzone jeśli chodzi o ceny ziemniaka. Suche i upalne lato z pewnością spowoduje znaczny spadek plonów a jeśli ta sytuacja wystąpiłaby nie tylko w Polsce tylko w znacznie większej części Europy to jest szansa na eksport naszego ziemniaka. Ale oczywiście czas pokaże co się stanie.

coś ma sie na rzeczy bo prawie wszedzie zapowiadają burzowe i upalne lato

w tym sezonie najbardziej trafnie dla mojego regionu przepowiedzieli pogode na http://sprawdzpogode.pl/pogoda-na-wiosne

Opublikowano

przewidujemy różne kataklizmy, plagi ,spodziewamy się "cudu" a będzie tak jak zwykle - tanio

To Twoje "tanio" to takie samo przewidywanie jak moje pisanie o suszy. Co będzie to się okaże.

Opublikowano

Narazie susza nie grozi bo ja się zastanawiam czy i jak wjechać jutro w pole bo tyle deszczu dopadało, ale dla późniejszych ziemniaków deszcz najważniejszy będzie w czerwcu. Wszystko przed nami. Nie ma co się bawić w wróżkę, tylko trzeba czekać co czas przyniesie :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Przez jarek2030
      Witam! Mam problem ponieważ chcę sprzedać słomę po mieszance jęczmienia/owsa/pszenicy 2.70 ha i kolega chce sobie kupić i zbelowac tą słomę moje pytanie jest ile wziąć od belki zestaw to Case maxxum 135 i class Variant
    • Przez Anetka1
      po ile kupujecie nasiona zbóż kwalifikat
    • Przez Piters182
      Witam. Mam pytanie odnośnie ceny takiego ciągnika ile kosztował nowy, co prawda ten model nie jest już dawno dostępny jako nowy, ale gdy był w tych latach produkcji jako nowy, to jaką miał cenę w wyposażeniu podstawowym, standardowym??
  • Dodaj nową pozycję...
v