Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak ktoś ma kilkanaście ha to 50gr jest wystarczającą ceną.

Opublikowano

Chłopaki nie przesadzajcie, 0,5gr/kg to nie jest zła cena, ja od pażdziernika zaworze raz w tygodniu 10 ton i mi morda się śmieje, do marca może mi starczy towaru. Jak za rok będziecie sprzedawać po 2zł/15kg to wtedy możecie narzekać a nie w tym roku. :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

zgadzam sie z pawelol111 to jednak mało jak na tegoroczny plon.

Ogólnie jestem zwolennikiem aby mniej urosło a lepiej płaciło, jednakże w tym sezonie cena jest zbyt niska jak na tak duży spadek plonu spowodowany aurą. U mnie na niektórych polach dawało 17 t z hektara - śmiech nie plon.

Dla porównania po 6-7 zł za worek sprzedawaliśmy w tamtym roku gdzies do 20 sierpnia przy b.dobrym plonie - prawda że później cena spadła na łeb ale to było wiadomo po ilość zasadzonych hektarów w niektórych rejonach. Dlatego też w lecie babrałem sie w błocie bo padało co drugi dzien ale wyryłem wiekszość za przyzwoite pieniadze zanim pogoda odpusciła i zaczeli wszyscy kopac.

Opublikowano

To ile masz ha i jaką wydajność?

Kolego nie sadzę dużo co rok mam do 15 ha ,ziemie mam lekkie, jak jest mokry rok to woda nigdzie nie stanie a jak jest susza to wszystko jest podlewane.

Opublikowano

Może to co napiszę wielu się nie spodoba, ale moim zdaniem, jak ktoś pcha się w uprawę ziemniaka i innych warzyw bez możliwości nawadniania, to wg mnie jest kretynem albo hazardzistą. A potem narzekanie, że nie ma plonu-dziecinada. Jeśli kogoś uraziłem-sorry, ale takie mam zdanie.

Opublikowano

No to kolego pawelol111 skoro tak podchodzisz do tematu to życzę wysokich zarobków, bo z tego co ja widzę to ziemniaki mają w miare cene tylko wtedy gdy jest susza albo nadmiar wody.

Opublikowano (edytowane)

a woda? jednorazowe podlanie?

sr. tyle co energia

@pawelol111 myslisz ze dlaczego na sieradzu jest tyle studni i dlaczego pol kraju nienawidzi sieradzakow?@ rafiozo i @jacek1296 maja racje ale nie ma co sie tak chwalic bo bedzie boom na deszczownie.

ja dodam ze u nas deszczownia i auto ciezarowe to standart.

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

U nas i z kim pogadam wszyscy kopią studnie głębinowe . Będzie susza a ceny będą jak by był urodzajny rok . Słyszałem , że w Wielkopolsce był zakaz podlewania ze studni głębinowych upraw rolniczych pod karą grzywny . Druga sprawa niektóre centrale nasienne już nie zapisują na ziemniaka holenderskiego bardzo wczesnego . Będzie ciekawy rok i zobaczymy czy przewidywanie , że ziemniak na wiosnę będzie tani się sprawdzi . W mojej okolicy ziemniaka dużo nie sadzą ale większość już się wyprzedała i kupują od innych jeżeli ktoś ma .     

Opublikowano

Kolega pawelo ma typowy kompleks siedletczaka.I to nie jest jego wina w tam tych stronach poprostu rolnictwo jest od zawsze troche (może to źle zabrzmi)zacofane w stosunku do zachodu i centrum kraju.I dlatego wiele rzeczy takich jak choćby sądzenie wielokrotnie ziemniaków po sobie albo zbieranie 2-3 plonów w sezonie z pola jest czymś niesamowitym do tych rzeczy należy też nawadnianie.Znam to z autopsji bo czasem przyjeżdżają tu w moje okolice i kręcą glowa z niedowierzaniem.Nikogo teraz nie obrażam ale tak to niestety wygląda.

Opublikowano

Nie moja wina że takie były uwarunkowania historyczne że jesteśmy do tyłu. U was śmigały Bizony - u nas ciągnęli od was maszyny do młócenia. Każdy orze jak może. Też byś nie podskoczył jakbyś miał co 5-10km las, gleby mozaiki i działki od 40 arów do 3 ha. Mało kto ma powyżej 5ha w kawałku. 

Sam mówisz że cene robi pogoda. Skoro powszechne staną się deszczownie to i towaru nie będzie brakowało gdy susza przyjdzie co oznacza nędzną cenę bez względu na pogodę (prócz mokrego roku i przymrozków). Sam powinieneś wiedzieć co to oznacza....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez kuba24051
      pora zalozyc nowy temat. jak u was z cena?
      Michalczyk dzis 670+vat a cena od 640-670
    • Przez agroRolniTV
      Witam.
      Kolega będzie sprzedawał prasę Claas Variant 360RC z 2012 roku i nie jest do końca pewny za ile wystawić.
      Tą belarką zrobił około 20tys. bel
      Może znajdzie się ktoś kto się zna i wyceni taką prasę, mniej więcej.
      Z góry dzięki, pozdrawiam

• Przez jarek2030
      Witam! Mam problem ponieważ chcę sprzedać słomę po mieszance jęczmienia/owsa/pszenicy 2.70 ha i kolega chce sobie kupić i zbelowac tą słomę moje pytanie jest ile wziąć od belki zestaw to Case maxxum 135 i class Variant
    • Przez Anetka1
      po ile kupujecie nasiona zbóż kwalifikat
  • Dodaj nową pozycję...
v