Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak ktoś ma kilkanaście ha to 50gr jest wystarczającą ceną.

Opublikowano

Chłopaki nie przesadzajcie, 0,5gr/kg to nie jest zła cena, ja od pażdziernika zaworze raz w tygodniu 10 ton i mi morda się śmieje, do marca może mi starczy towaru. Jak za rok będziecie sprzedawać po 2zł/15kg to wtedy możecie narzekać a nie w tym roku. :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

zgadzam sie z pawelol111 to jednak mało jak na tegoroczny plon.

Ogólnie jestem zwolennikiem aby mniej urosło a lepiej płaciło, jednakże w tym sezonie cena jest zbyt niska jak na tak duży spadek plonu spowodowany aurą. U mnie na niektórych polach dawało 17 t z hektara - śmiech nie plon.

Dla porównania po 6-7 zł za worek sprzedawaliśmy w tamtym roku gdzies do 20 sierpnia przy b.dobrym plonie - prawda że później cena spadła na łeb ale to było wiadomo po ilość zasadzonych hektarów w niektórych rejonach. Dlatego też w lecie babrałem sie w błocie bo padało co drugi dzien ale wyryłem wiekszość za przyzwoite pieniadze zanim pogoda odpusciła i zaczeli wszyscy kopac.

Opublikowano

To ile masz ha i jaką wydajność?

Kolego nie sadzę dużo co rok mam do 15 ha ,ziemie mam lekkie, jak jest mokry rok to woda nigdzie nie stanie a jak jest susza to wszystko jest podlewane.

Opublikowano

Może to co napiszę wielu się nie spodoba, ale moim zdaniem, jak ktoś pcha się w uprawę ziemniaka i innych warzyw bez możliwości nawadniania, to wg mnie jest kretynem albo hazardzistą. A potem narzekanie, że nie ma plonu-dziecinada. Jeśli kogoś uraziłem-sorry, ale takie mam zdanie.

Opublikowano

No to kolego pawelol111 skoro tak podchodzisz do tematu to życzę wysokich zarobków, bo z tego co ja widzę to ziemniaki mają w miare cene tylko wtedy gdy jest susza albo nadmiar wody.

Opublikowano (edytowane)

a woda? jednorazowe podlanie?

sr. tyle co energia

@pawelol111 myslisz ze dlaczego na sieradzu jest tyle studni i dlaczego pol kraju nienawidzi sieradzakow?@ rafiozo i @jacek1296 maja racje ale nie ma co sie tak chwalic bo bedzie boom na deszczownie.

ja dodam ze u nas deszczownia i auto ciezarowe to standart.

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

U nas i z kim pogadam wszyscy kopią studnie głębinowe . Będzie susza a ceny będą jak by był urodzajny rok . Słyszałem , że w Wielkopolsce był zakaz podlewania ze studni głębinowych upraw rolniczych pod karą grzywny . Druga sprawa niektóre centrale nasienne już nie zapisują na ziemniaka holenderskiego bardzo wczesnego . Będzie ciekawy rok i zobaczymy czy przewidywanie , że ziemniak na wiosnę będzie tani się sprawdzi . W mojej okolicy ziemniaka dużo nie sadzą ale większość już się wyprzedała i kupują od innych jeżeli ktoś ma .     

Opublikowano

Kolega pawelo ma typowy kompleks siedletczaka.I to nie jest jego wina w tam tych stronach poprostu rolnictwo jest od zawsze troche (może to źle zabrzmi)zacofane w stosunku do zachodu i centrum kraju.I dlatego wiele rzeczy takich jak choćby sądzenie wielokrotnie ziemniaków po sobie albo zbieranie 2-3 plonów w sezonie z pola jest czymś niesamowitym do tych rzeczy należy też nawadnianie.Znam to z autopsji bo czasem przyjeżdżają tu w moje okolice i kręcą glowa z niedowierzaniem.Nikogo teraz nie obrażam ale tak to niestety wygląda.

Opublikowano

Nie moja wina że takie były uwarunkowania historyczne że jesteśmy do tyłu. U was śmigały Bizony - u nas ciągnęli od was maszyny do młócenia. Każdy orze jak może. Też byś nie podskoczył jakbyś miał co 5-10km las, gleby mozaiki i działki od 40 arów do 3 ha. Mało kto ma powyżej 5ha w kawałku. 

Sam mówisz że cene robi pogoda. Skoro powszechne staną się deszczownie to i towaru nie będzie brakowało gdy susza przyjdzie co oznacza nędzną cenę bez względu na pogodę (prócz mokrego roku i przymrozków). Sam powinieneś wiedzieć co to oznacza....

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez Mariusz123456
      Jak w temacie. Odbiór osobisty płatne gotówką. Termin to jesień 2019. Tylko z Pomorza
    • Przez abc1922
      Panwie po ile liczycie sobie oplacalnosc kupna obornika. Znaczy za ile kupujecie bądź sprzedajecie gnoj. Nie chodzi mi o zamianę za słome.
    • Przez PaweLisowicz
      Witam. Potrzebuję porady co do oprysku ziemniaków. Od kilku lat w ziemniakach mam przytulię czepną i z oprysków dostępnych w okolicy żadne opryski nie pomagają w 100% tego zabić. Tu pytanko jaki konkretnie oprysk polecacie, żeby zwalczyć tą przytulię? 
    • Przez biznes12
      potzrebuję porady odnośnie kombajnów ciąganych nowych mam na oku markę DEWULF ma ktoś taki kombajn?
      ogólnie chodzi mi o zbiór marchwi i ziemniaka żeby był i do tego i do tego  
      wie ktoś może jak cenowo marka Grimme wychodzi? czy mozna marchew i ziemniaki tym samym kombajnem zbierać?
  • Dodaj nową pozycję...
v