Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uda się już tylko łubin został. 3 dni i go nie ma. A dziś ładne słoneczko prawdziwe lato. Niedziela i żadnego kombajnu w polu ani na drodze nie widać ani nie słychać. I anomali brak, Pan wynagradza.

Opublikowano

U mnie trochę pokosiliśmy i polało od środy stoimy jutro gdzieś może na piachy się wyjedzie a na tęgie to chyba we wrześniu się wjedzie tak dolało ze prawie wszędzie stoi woda. Pozdrawia południe :D

Opublikowano

Uda się już tylko łubin został. 3 dni i go nie ma. A dziś ładne słoneczko prawdziwe lato. Niedziela i żadnego kombajnu w polu ani na drodze nie widać ani nie słychać. I anomali brak, Pan wynagradza.

A u nas bez różnicy, możesz przez wszystkie niedziele roku nie robić nic a w żniwa po prostu musisz wjechać bo np. w zeszłe żniwa było dokładnie 9 dni pogody a zacząłem 22 lipca, skończyłem 16 sierpnia. I tak już jest z 4 lata. U nas mówią że od kiedy w okolicy pokupili piece na zboże i zaczęli nim palić tak żniwa są deszczowe i w ogóle trudno zebrać ładne i suche zboże.

• Like 1
Opublikowano

doświadczalny rzepak skoszony... punktowo siany dał 5,6t/ha siany normalnie 4.5t/ha ...... tak wiem, że zostanę wpisany w rubrykę "bajki dla najmłodszych" ten kto czytał artykuł w RPT o siewie punktowym rzepaku to było u nas. Pszenicę dziś próbowałem młucić ale miała 15,5% a kontrakt podpisałem na 14 więc poczekam do jutra...

Opublikowano

My jutro jak będzie pogoda wyruszamy w owies i resztę pszenżyta :)

owies na wyższych polach nadawał się do koszenia, sławko i bingo 5t/ha, dziś zaczeliśmy kosić bingo po rzepaku sypie ponad 6t/ha ale jest jeszcze sporo zielonego.

żyto hybrydowe czeka do końca tygodnia.

Opublikowano

u mnie było 8 t pszenicy czyli dwa razy więcej niż zwykle, wykonana pełna ochrona i dobre nawożenie, jednak gdyby nie pogada byłoby z 2-3 t mniej a klasa IV i V prawie po równo. Na inny polach plon wyższy o ok 20-30 %, a słomy wszędzie na potęgę. Jak dobrze pójdzie 1 sierpnia będzie po, Ziemia Dobrzyńska

Opublikowano

Dziś dokończę pszenżyto i żyto razem zostało jakieś 3,5 hektara, jak będzie czas to zacznę owies w tym roku nie mam dużo to jak pogoda się nie popsuje koszenie zakończę w środę ;) Później belowanie do piątku lub soboty i ewentualnie na usługi ale pewnie juz prawie kazdy wykosi. Plony takie sobie żyto od 3 do 5 t/h a przenzyto około 4-5 t/h zobaczymy jaki będzie owies.

Opublikowano

Wczoraj byłem na inspekcji pól - w ścieżkach wody po kostki.

Badanie wigotności ziarna wykazało wynik wybiegający poza skalę mojego miernika.

Opublikowano

u mnie było 8 t pszenicy czyli dwa razy więcej niż zwykle, wykonana pełna ochrona i dobre nawożenie, jednak gdyby nie pogada byłoby z 2-3 t mniej a klasa IV i V prawie po równo. Na inny polach plon wyższy o ok 20-30 %, a słomy wszędzie na potęgę. Jak dobrze pójdzie 1 sierpnia będzie po, Ziemia Dobrzyńska

Ziemia Dobrzyńska powiadasz ! ? i suszy nie miałeś ? a jaki powiat.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Kochani ,dziś temperatura ponad 30.I do tego silny wiatr.Przeżyłam dziś chwilę grozy,po prostu gospodarstwo by mi się spaliło :unsure: Pole na przeciwko domu,się zapaliło ,jak sąsiad prasował ,a kierowca z prasy zwyczajnie uciekł z pola,nie wiadomo gdzie.Niech go jasna cholera strzeli.

Kosimy,pszenice ....
Opublikowano

Niestety po południu przeszła burza ale udało mi sie dokończyć pszenżyto i żyto od środy zaczynam owsy. Jak juz pisałem szybko sie żniwa w tym roku skończą ;)