Skocz do zawartości

[połączone]Co lepsze? C-360 czy C-360 3P

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja mam 360 z 86 i 3p 88 obydwa od nowości były brane powiem tak że remont 360 był robiony 2 lata temu kompletny a w 3p jeszcze od nowości plomby są na silniku i pompie nic nie tykane nawet spżegło i silnik chodzi jak bdb od zawsze 3p robił więcej roboty bo w spalaniu jest i to duża różnica widać to jak obydwa się zaleje do pełna ale za to 360 więcej w lesie robiła i na opale dużo jedziła to może dlatego ale niestety 60 to już zabytki teraz czas na coś nowego i na pewno to bedzie to na silniku perkinsa

Opublikowano

Dzięki za komplement ale są lepsi. Dołożę jeszcze pięć groszy do tego co powiedział Przemo.Ktoś wcześniej napisał że 3p dobre 3p jest silniejsze od zwykłego silnika. W 3p zrobisz porządny remont i zwykłej... i zwykła jest silniejsza. Ale za trzy, cztery lata załóżmy porządnej eksploatacji 3p nic nie ubyło a zwykła niestety... ma już mniej. W sumie to powrót do tematu jakości części do starszych ursusów. Takie ciągniki jak 25,28,30, 60 czy 40 zasłużyły według mnie na coś lepszego niż tandeta z prywatki. Przez dziesiątki lat przewracały ziemię w całej Polsce. Już żadna inna marka MF, JD i reszta ze swoim najlepszym sprzętem tego nie dokona bo te pola które w Polsce orały tamte maszyny są od dawna przekształcone w działeczki i stoją na nich fawiry. A pola dla ciągników ubywa stale.To by było tyle myślę że większość się ze mną zgodzi.

Opublikowano (edytowane)

Dziadostwo ? :blink: Teraz żałuje bo jak remontowałem c-360 to jednak mogłem wstawić silnik 3p

Przy tej cenie ropy silnik 3p nie jest takim dziadostwem ;)

Co do wszadzenia do c-4011 to na pewno trzeba zmienić : wałki sprzęgłowe, kupić przystawke pomiędzy silnik-skrzynie, przystawki pomiędzy os-silnik (są w grene) no i oczywiście zegary pozmieniać ;)

Edytowane przez Ursusc385
Opublikowano

Ja sie nie pytalem czy 3p jest dziadostwo czy nie tylko co trzeba zmienic dla mnie to cala seria c 360 od 4011 do 3p po 362 nadaje sie spakowac w kontenery i wyslac skosnokim na przetop :lol:

Dzieki za odpowiedz a czemu zegary trzeba zmieniac ???

Opublikowano

Żartowałem sobie z tym dziadostwem, 3p ma swoje małe zalety jak spalanie o 0.5 litra mniejsze,bardziej zrywny ale na tym koniec zalet, słabszy moment obrotowy ,moc,wrażliwy układ paliwowy itp . mf235 czy 255 czy c360 3p są dobre ale do lekkich prac, jak ja bym wziął takie 360 3p w obroty na moje bardzo ciężkie gleby to bym musiał na dwie skiby orać, u mnie 60-tka robi ponad 600mth na rok i tak se radzi myśle o czymś większym , a co tam dopiero jakieś 3p

Opublikowano (edytowane)

ja pracuje głównie w C-360, ale w 3p tez maiłem okazję pracować. powiem tak jak juz ktoś wcześniej wspomniał zależy do czego ma być. c-360 jest mocniejszy i silniejszy(nadaje się lepiej do ciężkich prac) ale 3p szybszy (lepszy np w kosiarce) . decyzja należy do Ciebie ale mój głos jest na C-360 - zdecydowanie

Edytowane przez sobies
Opublikowano

3P jest napewno wiecej oszczedny niz czechoslowacki silnik popsuty przez fabryke URSUS. mialem 3lata c-360 ale patrzac na cene paliwa zakupilem 3p...praktycznie zrobi to samo a paliwa zostanie wiecej w baku. silnik perkinsa to mlodsza konstrukcja i stosowana do dnia dzisiejszego w wielu traktorach...napewno lepszym rozwiazaniem by bylo silniczek zetora w c-360, ale to dla tych co uwazaja ze 60tka to potega mocy.

Opublikowano

Czy taka mlodsza od czechoslowackiej to nie wiem bo ten silnik jak podaje strona konedata.net montowany byl w mf 35 juz w 1959r , a zetor 4011 wszed do produkcji w 1962r. :o

Opublikowano

tylko unowoczesniany.....w tarpanie mialem wlasnie taki troche starzy silnik....niby to samo a jednak inne detale....wg mnie to niech bedzie z epoki kamienia lupanego, wazne ze jest oszczedny, ladne 50 lat histori :D

Opublikowano

zal mi tych co mówią ze 3p jest słaby a zwłaszcza jednego postu ze 30-stka jest mocniejsza od niego... Mam oba te ciągniki c360 bieze 50% wiecej paliwa a 3p tez sobie dobrze radzi w orce idzie prawie tak samo jak c360. W transporcie pociągnoł około 16ton oczywicie po drodze nie po polu...Jak dla mnie to 3p jest lepszy.

Opublikowano

wszyscy mysla ze piach to szczery piach ja nie raz pisałem ze u mnie 60 z 3 skibowym pługiem na 3 biegu nie daje rady, pług jak jest ciut za głeboko, to zaczyna sie kopac i zaczyna spadac z obrotów na 2 biegu moge sobie spokojnie orac tzn mogłem (bo teraz oram c-385) jakby ktos na tych piaskach uprowadził w orce z 3 skibamy 60 na 3 biegu to jeszcze bym skrzynke wódki postawił ale orka ma byc prosta a to nie realne na piaskch w ciezszej ziemi idzie ale nie na piaskach i na piaskach ciagnik nie ma zaparcia tylko na powierzchni głębiej jest twardziej ale to nie pomaga. A i trza by tez popatrzec na opony kto jakie ma :)chodzi mi o to ze nie raz sie spotkałem z tym ze nowe opony niby 14,9 sa jednak mniejsze od starszej produkcji 14,9 awiadomo czym mniejsza opona tym mozemy z wieksza łatwoscia wykonywać dana prace na wiekszym biegu ;)

Opublikowano

Z taką ceną paliwa każdy powie ,że 3p jesr lepszy :P wracając do tematu c 360 to dobry ciągnik pomocniczy,ale do ciężkich prac to już nie najlepiej

-Paliwo=PLN (spalanie)

-Słaba przyczepność (lekki tył)

-Słaby silnik.

-Skrzynia biegów.

3p też nie jest ideałem

-Słaba przyczepność (lekki tył)

-Skrzynia biegów

-Słaby silnik.

ale plus +Paliwo

:rolleyes: Jakby byłem inżynierem ursusa to z c360 zrobił bym c 360 4p z lepszą skrzynią oczywiście.

Opublikowano

Z tych dwóch Ursusów wybrałbym zwykłą c-360, 3P jest delikatniejsza nawet w instrukcji napisali żeby orać 2-skibowym pługiem, a jak go ostro przeciążysz to wał korbowy może pęknąć.