Skocz do zawartości

[połączone]Co lepsze? C-360 czy C-360 3P

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...no widzę , że niektórzy to by mogli bajki pisać z tym zużyciem silnka przez prasę ;)

mój 3P od nowości chodził z prasą z224 po zarobkach (a wtedy nie było jeszcze tyle pras co teraz) i absolutnie zaprzeczam , aby miało to jakis większy negatywny wpływ na jego żywotność. Powiem więcej kolega ma też 3p i już 3 prasę "wykańcza" , cały czas pracując z nią 3P ;)

3P do prasy Z-224 lepszy od 360 moim zdaniem ;)

Opublikowano

Ja też w ubiegłe żniwa kostke zapiołem ursusowi 3512 i idzie jak burza a 3p bedzie szedł jeszcze lepiej bo ma obroty wałka przy wiekszych obrotach silnika niż ursus. no oczywiście jak ktoś wali nie patrzy co prasuje to i najlepszy ciągnik zacheśta ;););)

Opublikowano

Koledzy chyba nie wiecie co macie i 3p i 3512 i MF 255 ma obroty wałka takie same względem obrotów silnika. Jak ktoś ma mniej w 3p tzn ma nie oryginalnego tylko przerabianego z c360.

Nie widzę nic wspaniałego w rechoczącym silniku za każdym uderzeniem tłoka w prasie co to za przyjemność słuchać takiej rąbaniny silnik powinien pracować płynnie. Jeżeli ktoś ma rozwalony silnik w c 360 to się zgodzę kiedyś taki miałem chodził jak chciał ale po wymianie na nowy jest tak jak ma być cicho i mocno bez problemu.

Opublikowano

Na 100 % nie jestem pewny bo nie mam 3p ale kolega ma i 540 na wałku jest przy 2000 obr na silniku a w u3125 540 jest przy 1788 obr na silniku no oczywiste jest że na wałku 3p bedzie mocniejszy od ursusa bo ma wieksze obroty silnika no chyba ze ktoś chce sobie maszyny szybciej po wykańczać to ciśnie ursusowi w pedał że aż prasa podskakuje. kostka nie lubi wiecej niż 540 na wałku ;)

Opublikowano

Jak ktoś ma mniejsze obroty na wałku w 3p to ma przerabianego z c 360

hehehehehhe

przecież poza silnikiem jego osprzętem oraz dłuższym walkiem sprzęgłowym to jest c 360

ta sama skrzynia , tylny most , zwolnice

Więc jakim cudem jest oryginalny perkins a jakim jest składak ?????

Opublikowano

No takim cudem że można zamontować silnik do c360 silnik od 3p i wtedy masz wolny wom inaczej wolniejszy bo przy 2000 rpm wychodzi 540 na końcówkę a nie przy 1890 rpm jak to przewidział producent w 3p ale w takim przypadku to może lepiej bo nie tak cierpi silnik kręcąc prasę czy sieczkarnię. ;)

Opublikowano

dokladnie przekładnie sa te same wiec i obroty podawane na końcówke wom są takie same i w 3p i c360

więc 1000 obrotow tego czy tego silnika da te same obroty na końcu wom-u

a do prasy jest lepszy dlatego że max moment ma na niższych obrotach takie jest moje zdanie

bardziej elastyczny silnik

Opublikowano

Ale tu nie chodzi w tym momencie o to że perkins ma wieksze obroty znamionowe

ale o to że jeden obrót wału korbowego perkinsa daje tą samą prędkość wom-u co jeden obrót wału korbowego c 360

:)proste i logiczne

bo przecież nie będziesz jezdził z prasą na pełnych obrotach

a jeśli tak to powodzenia

Opublikowano

Heh no inaczej sie 3p nie da bo kolegi 3p ma 2000 obr z kawałkiem na pełnym gazie (ograniczony na pompie) i podobno tak było od nowości :) wiec w pedał i do roboty. moj ursus ma max obroty 2450 :)

Opublikowano
lepszy jest 3p przy kombajnie pali 1.5 do 2 litrów na mth

lepsza jest 60 pali więcej niż 3p ale jak podkręcilem ja na pompie to wyprzedzam nawet maluszki

u mnie zamykam obrotomierz do chodzi do ponad 3500 tys. obrotów 60 górą a 3p to śmiec

Opublikowano
w moim ursusie jak sie porządnie przyciśnie to dobija do 2900 ale to strach na takich obrotach robić

@3Krzysiu3 nie pisz posta pod postem, używaj opcji edytuj. @Szymon199304 tez to się ciebie tyczy.

Niemożliwe że osiąga ci takie obroty.... Obrotomierz jest do 2800... No i to ze obrotomierz tyle wskazuje to wcale nie oznacza że tyle jest rzeczywiście.

Nie gadajcie takich bzdur że Perkins to śmieć. To są bardzo dobre silniki, ekonomiczne. Czytając te forum można stwierdzić że więcej ludzi woli silniki Perkinsa niż silnik 60. No i sama fabryka ursusa jako kontynuacje 60 stworzyła U3512 z silnikiem Perkinsa a to coś znaczy.

Opublikowano

kolega jak wspominal ma do uprawy 8ha wiec tez tu sie rozchodzi o oszczednosc wiec polecil bym 360 3p

dobrze i by sobie poradzila 330 a 360 do oszczednych nie nalezy a te 5 koni nie robi ruznicy

Opublikowano

I tu bym trochę polemizował. W bardzo ciężkiej robocie to te 5 km będzie robić różnicę. 60 puści chmurkę czarnego dymu i będzie jechać dalej a w takiej sytuacji 3p prędzej zadusimy. A 60 to prawda są mniej oszczędne. Ale w lekkiej pracy, w ciężkiej 60 czy 3p to spalanie będzie podobne. Oczywiście mówię o zdrowej 60 a nie takiej co pochodzi z PGR.