Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie, "nadeiszła wiekopomna chwila" pożegnania się z starym poczciwym Rekordem i zakupu czegoś z tz, wyższej półki. Tym oto krótkim wstępem przechodzę do sedna.

Znalazłem interesującego Claas-a Dominatora 88sl. Mam kilka pytań.

Co oznacza symbol "SL"?

Czy to w ogóle warty uwagi typ?

Co wybralibyście mając możliwość zakupu dominatora 96 a 88sl?

I czy przesiadka z Z-058 na 88sl ma sens?

z góry dzięki bardzo, pozdrawiam!

Opublikowano (edytowane)

Widze, ze niewiele wiesz o claasach.

W wielkim skrócie, najpierw w zamierzchłych czasach były takie z 5 w końcówce nazwy- zupełnie stare dziadki

Potem w końcówce lat 70 bodajze weszły dominatory z 6 (tzn 76, 86, 96 itp) i klepali je do roku 86

Następnie była 8 (85-90rok) i 8classic (90-98)

TAkże różnica między 96 a 88 to różnica całej generacji kombajnów.

S to napęd zwykły, tzn 3biegowa skrzynia biegów

SL naped przez hydrostat- zdecydowanie bardziej wygodny i przyjemniejszy w pracy, niemniej kombajny w niego wyposażone są z reguły bardziej wymęczone (ot kupowano je w wiekszosci na duże gospodarstwa/ usługi itp)

ja bym na Twoim miejscu (o ile oczywiscie kasa pozwoli) wziął juz coś z tych 88/98, bo te pozostałe to juz staruszki pod 30 lat, a wiec zdecydowanie starsze od twojego Rekorda.

Tylko zaznaczam, nie jest łątwo trafić takiego w dobrym stanie.

W ogłoszeniach niby wszystie mają po +/-3000h, a jak przyjdzie do oglądania to sie okazuje, ze licznik kręcony i to przynajmniej o połowe.

Edytowane przez nunu85
Opublikowano (edytowane)

88 a 96 to sa te same podzespoly tylko ze w 8 masz sterowanie przez elektrozawory wysokoscia hedera, nagarniacza, predkoscia jzdy i ustawianie wiatru, predkosci nagarniacza elektrycznie, inna kabina i to takie roznice ;d

Edytowane przez kravter
Opublikowano

co chcialbys wiedziec? pytaj ;d moge powiedziec ze przy jakichs awarjach typu lozysko czy cos to jest szybka robota bo nie ma tak np. jak w bizonie ze kolo pasowe jest na kole ktoro jest za przenosnikiem ;)

Opublikowano

Witam panowie, "nadeiszła wiekopomna chwila" pożegnania się z starym poczciwym Rekordem i zakupu czegoś z tz, wyższej półki. Tym oto krótkim wstępem przechodzę do sedna.

Znalazłem interesującego Claas-a Dominatora 88sl. Mam kilka pytań.

i jak tam, kupiłes już cos? ile maszyn obejrzałeś?

ja w końcu po ponad 4 miesiacach poszukiwań i obejrzeniu 15-16 maszyn w końcu dziś sie zdecydowałem na dominatora 98ds z Francji.

89rok, wg licznika 3000mth (wg mnie nieco więcej, ale widać ze zadbany i wszystko co było wymianiane to na oryginały). Silnik merc om352a, heder 4,5 bez wózka niestety. Dałem za niego 100 netto.

Co moge powiedzieć?

strasznie trudno znaleźć cos sensownego a nie wymęczonego trupa.

przeważąjąca większość maszyn, ma kręcone liczniki (i to mocno).

NAjbardziej rozśmiszył mnie pewien dominator 88. Z wyglądu całkiem przyzwoity, na liczniku 2700mtg, tak, ze już sie przez pewien czas zastanawiałem, czy go nie brać, ale położyłem sie pod gardziel w okolice skrzyni biegów, a tam na niej czarnym flamastrem niedużymi literami napisane po niemiecku, ze olej wymieniony przy 6600motogodzinach. Jak to okazałem sprzedawcy to udał głupiego, ze nie wiedział.

maszyny nie wziałem, bo nie lubię być okłamywany w żywe oczy, jednak jakis łoś się pewnie znalazł, bo na internecie jeszcze z tydzień wisiała (z adnotacją bez zmian, ze mały przebieg) i zniknęła.

Tak więc skoro jeden z najlepiej wyglądających kombanów (spośród tych, które obejrzałem) miał aż tyle przebiegu, to ile musza mieć te wszystkie szroty z poupalanymi rurami wydechowymi, silnikami z upapraną w oleju sprężarką itp.

Opublikowano

za granica takie kombajny nie stoja tylko pracuja . 3 czy 4 tys mtg moze miec ale malutki claas np 46 albo 66 , ewentualnie jakis fahr m900 z hederem 3 metrowym , wieksze maszyny sa wykorzystywane w pelni.

Opublikowano

Znalazłem, fajnego w całkiem dobrym stanie, nie malowany brak rdzy. klawisze wytrząsacze klepisko wszystko ok. aczkolwiek heder 3,9m i opoki popękane tak jakby stał 10 lat bez powietrza.. Koledzy a czy wrzucając heder 4,5 do 88sl bd to jakoś szło?

Opublikowano

a masz heder 4,5 na oku do kupienia?

bo, jak juz kupisz, 3,9, to zamiana na cokolwiek inego bedzie mocno problematyczna, zeby nie powiedzieć niewykonalna.

niemniej 3,9 to nie aż tak mało, pojedziesz szybciej i zrobisz prawie ze tyle samo co 4,5.

a czy 88 da radę?

oczywiscie ze da rade, takie nawet z 6 metrowym mozna było kupić, wiec jakos sobie musiało dawac radę.

skąd kombajn i jaka cena? daj jakis link, bo jestem ciekaw zdjec

Opublikowano

chciałem się podłączyć pod temat bo tydzień temu zostałem również posiadaczem dominatora 88s co do mojego kombajnu to został kupiony u rolnika w Belgii miał go od nowosci i musze powiedzieć że bardzo dbał... kombajn sprowadził mi znajomy zabrałem prosto z lawety, więc nikt rąk w Polsce w niego nie wkładał rak stan licznika 3200mth autentyczny...

-jest z silnikiem perkinsa, czy nie będzie brakowało mocy obawiam się że bd. mógł się grzać?

- nie posiada klimy nie widać żeby była demontowana czy jest możliwe że claas jej nie montował? wcześniej posiadałem mf 29xp i df serii 26xx i 27xx i we wszystkich była oryginalnie

-jak 88s radzi sobie w rzepaku? i ile wchodzi w zbiornik ziarna

-miałem do wyboru jeszcze jd 1085 w bd stanie.. zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze zrobiłem... na claasa zdecydowałem się ze względu na niemal idealny stan wszystkich podzespołów wiec myśle że w razie czegos szybko go sprzedam.

Opublikowano

jak na serio zadbany i zdrowy, to cena przyzwoita.

co do kimy, to wychodziły egzemplarze bez. to była opcja (która wiekszosc ludzi brała), a nie standard.

o ile 88 rocznik, to masz tego starego-gorszego perkinsa, ale jesli przebieg jest rzeczywiscie pewny, to raczej nie bedziesz narzekał.

co do mocy, to zobacz, czy masz turbine (bo wychodziły tez wersje bez niej)- jesli tak, to bedzie ok, jeśłi to jest wolnossacy, to przy mocnym zbożu i sporej prędkosci jazdy moze miec ciężkawo (co ie znaczy, ze nie da sie pracować)

co do rzeaku- jak masz stół, to sobie bardzo dobrze radzi

Opublikowano (edytowane)

CHYBA

S - nowsza kabina (chyba tylko to)

SL - nowsza kabina + hydrostat

H - kombajn górski (samopoziomowane sit)

Classic - standardowe wyposażenie

Maxi - większa moc silnika, większy zbiornik

Edytowane przez plochy2
Opublikowano

co ty kolego za głupoty piszesz apropos tych oznaczeń.

S i SL nie maja nic wspólnego z kabiną.

Ot, jak w 85 zaczęto robić wersje 98, to nazywano ją albo S (dla manualnej skrzyni, albo SL dla hydrostatu)

W 90 roku wprowadzono lekką modyfikację i od tego czasu wszystkie dominatorki nazywają sie classic. Nie kupisz dominatora powyżej 90 roku, który by sie nie nazywał classic. Wyposażenie nie ma tu nic do rzeczy. Podobnie w 98 zamiast classica weszło VX.

H także nie ma nic wspólnego z tzw poziomowaniem sit. Wersje z 3d i bez 3d niczym nie różniły sie w nazwie.

H to wersje kombajnu (swoją droga bardzo rzadko spotykane) z siłownikami na tylnej osi, które wysuwaja sie i chowa w górzystych terenach, żeby wypoziomować nie tylko sita ale i cały kombajn. o takie cos http://www.machexpo.com/pictures/31586/108734.jpg

Tylko z tym maxi udało ci sie trafić;)