Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Skoro padło w tym temacie i w obecnym czasie słowo "desykacja", również i ja zabiorę głos. Swego czasu pisałem już w tym temacie, gdy jeszcze nie wiedziałem, jaką odmianę jęczmienia jarego kupić o sytuacji z jesieni. Mianowicie: opryskałem pole, na którym rośnie teraz jęczmień jary Basic herbicydem Roundup TransEnergy, a ponieważ był silny wiatr i w dodatku w kierunku pola Sąsiada, na którym rosło już pszenżyto, cztery metry od tego pola już nie opryskałem, zamknąłem jedną sekcję w opryskiwaczu. Teraz miejscami od strony tego Sąsiada perz przerósł mi jęczmień. W związku z czym, aby nie czekać po żniwach, aż perz odrośnie i aby nie opóźniać zabiegów uprawowych (łącznie z siewem poplonu) pragnę przeprowadzić desykację tej części pola, której nie pryskałem jesienią. Na etykiecie Roundup TransEnergy jest zalecana dawka 1,5-3,2l na hektar, termin: faza dojrzałości woskowej, 10-14 dni przed zbiorem. Zastosuję maksymalną dawkę.

Edytowane przez lukaszm
Opublikowano

Witam. Mam w jęczmieniu jarym straszny rumianek. i mam takie pytanie czy można opryskać go randapem 2 - 3 tyg przed ścięciem. Nie zaszkodzi to bydłu podczas dawania słomy ? z góry dziękuje za odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Z danych wynikających z karty charakterystyki:

http://www.premiumbo...oundup_max2.pdf

Glifosat - główna substancja tego herbicydu ma czas półtrwania od 2-174 dni - średnio około 30-90 dni. Wszystko zależy od warunków - w wyższej temperaturze rozkłada się szybciej, w niższej - wolniej. Stabilny w wodzie.

Mówiąc prościej: jest to substancja kontrowersyjna i nikt nie udzieli ci stuprocentowo pewnej odpowiedzi na to pytanie. Jednak wzorując się na karcie charakterystyki zdecydowanie nie zalecał bym go stosować 2 tygodnie przed ścinaniem, ponieważ prawie całkowicie jest on zdegradowany dopiero po co najmniej kilku miesiącach.

Niektóre dane (skrajne) podają że pełny czas rozkładu w środowisku to około 25 lat.

Edytowane przez rekamil97
Opublikowano

Ogólnie dodam jeszcze że kropienie Roundapem bardzo niszczy strukturę gleby, przez co plony są gorsze. Dlatego zalecam nie nadużywać tego środka. Dlaczego plony są gorsze? Z prostej przyczyny:

Azot który stosujemy w nawozach (saletra amonowa, saletrzak) jest potrzebny do wzrostu zbóż. Nawozy jedynie zasilają ziemię - podstawą jest jej naturalna żyzność. Podstawę w uprawie zbóż stanowi azot mineralny który jest wiązany do gleby poprzez bakterie azotowe. Roundap niszczy wszelkie mikroorganizmy - w tym bakterie azotowe które nie są wstanie wiązać azotu do gleby, przez co spada jej urodzajność - trzeba stosować albo więcej nawozów, albo przeczekać aż substancja ta (Roundap) zostanie naturalnie zneutralizowana co oczywiście zabiera czas i wyłącza pole z użytku.

Opublikowano

Podaj źródło (w miarę możliwości obiektywne a nie ekologów) wiadomości że Roundup niszczy bakterie.

Ja często stosuję glifosat w jęczmieniu 7 dni przed zbiorem, jęczmieniem karmię prosięta i żadnych negatywnych skutków nie zauważyłem, w glebie również.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście:

"Katedra Biotechnologii i Biologii Molekularnej, Uniwersytet Opolski,":

Potencjalna aktywność wiązania azotu atmosferycznego w obiektach z herbicydem Roundup była początkowo wyraźnie hamowana, a najsilniej po 30 dniach w glebie nawożonej, natomiast po 90 dniach zaobserwowano jej stymulację

Źródło: http://tchie.uni.opo...-Lupicka_07.pdf

Łatwo zinterpretować, że w okresie działania tej substancji (do 30 dni) liczba bakterii azotowych spadła, natomiast po naturalnej degradacji herbicydu - 90 dni (jak podałem) zaobserwowano wzrost azotanów N-NO3

Oprócz tego wykonano jeszcze doświadczenie - jedną glebę nawieziono tylko obornikiem, drugą obornikiem i herbicydem. W glebie drugiej (obornik+herbicyd) wiązanie azotu było wyraźnie zahamowane (źródło również link wyżej):

mw9ft4.png

Wykres 3 mówi o zawartości bakterii azotowych w glebie jedynie z obornikiem, wykres 4 mówi o ilości bakterii w glebie obornik + Round*p.

Oraz jak już wspomniałem na początku - wykres pierwszy w glebie nienawożonej niczym, a wykres drugi w glebie spryskanej Round*pem. Jak widać wyniki są jednoznaczne - herbicyd ten niszczy strukturę gleby niszcząc mikroorganizmy.

Edytowane przez rekamil97
Opublikowano

u mnie po działaniu fitotoksycznym z zastosowaniem Mustanga + Axial nie ma śladu jęczmień się ładnie wykłosił zobaczymy jaki będzie plon bo na pewno odbije się to na nim niekorzystnie ale czas pokaże a jęczmień po zabiegu był dosłownie biały w fazie krzewienia.

Opublikowano

Panowie, po zebraniu jęczmienia jarego chciałem opryskać ściernisko Glifosatem ponieważ mam dużo chwastów i chciałem zostawić to do orki zimowej. Czy to dobry pomysł? Dawka 5l/ha byłaby wystarczająca?

Opublikowano (edytowane)

Koledzy co zakupić na przyszły sezon na j/j? Czy sama puma wystarczy? Co proponujecie? Najbardziej walczymy z owsem głuchym, chabrem,miotłą zbożwą.

Edytowane przez denzi123
Opublikowano (edytowane)

Na jednoliścienne z doświadczenia polecam Axiala, a na dwuliścienne to wybór masz dość szeroki. Jeżeli masz problem z podstawowymi chwastami chabrem(który jednak częściej króluje w uprawach ozimych) komosą, poziewnikami to zastosuj czyste MCPA w formie Agritoxu. Samym Axialem zwalczysz tylko jednoliścienne. PZDR

Edytowane przez Tomazi3p
Opublikowano (edytowane)

Co sądzicie o tych mieszankach: axial+lintur, axial+chwastox turbo?. Mogę tak zastosować?, jeśli tak to w jakich proporcjach?

Edytowane przez denzi123
Opublikowano

Ja stosowałem axial z mustangiem forte w jęczmieniu jarym.Axialu zaniżyłem dawkę o około 8-10% i dodałem moczniku 6%, a siarczanu magnezu dałem 2-3%.Owsika ani przytulii nie było.

Opublikowano

Co sądzicie o tych mieszankach: axial+lintur, axial+chwastox turbo?. Mogę tak zastosować?, jeśli tak to w jakich proporcjach?

Na mieszaniny axiala ze środkami na dwuliścienne radzę uważać. Działanie axiala może być słabsze ze środkami z gr regulatorów wzrostu.

Opublikowano (edytowane)

To co kolego proponujesz? Chce jedno i dwuliścienne zwalczyć za jednym przejazdem. Tu na forum popularna jest mieszanka Axial+Mustang Forte z tego co wyczytałem to ladnie niszczy chwasty tylko czasem jeczmień troszkę zółknie.

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano (edytowane)

kolego a w jakiej fazie jęczmienia pryskałeś tą mieszanką z Mustangiem?, jakie proporcje dałeś?

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta