Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rzeczywiście wychodzi odrobinę taniej. W tym roku zastosowałem po raz pierwszy axial w dawce maksymalnej z tego względu że jęczmień gęsty i było dosyć późno. Przepuścił owsik w takim samym stopniu jak to czasem wychodzi po pumie więc żadnej rewelacji nie ma. Czasem z jęczmienia wystaje wiecha owsa...

Pumą nigdy nie przypaliłem jęczmienia, wystarczy z niczym nie mieszać

Opublikowano

MIeszałeś z czymś Axial? Jeśli tak to pewnie tak jak w przypadku mieszania Pumy nawet z zalecanymi środkami domieszka jednak osłabia pume, z różnymi środkami już próbowałem, jedynie Grodyl wydaje mi się, że najmniej osłabia. Dla bezpieczeństwa i jak najwięszej efektywności zabiegu lepiej pumy nie mieszać. Jak ma się rzecz z Axialem? Ja nie przypaliłem nigdy Pumą nawet w mieszaninie. W przyszłym roku jade oddzielnie jedno i oddzielnie dwuliścienne. Powinna być duzo lepsza skuteczność.

Opublikowano

Axiala dałem razem z fastakiem na skrzypionkę. Mogło to zmniejszyć jego skuteczność? Chociaż jak pisałem wcześniej oceniam go jako dobry herbicyd a o zupełnym wytępieniu owsika nie mam co marzyć. W tym roku sąsiad za miedzą w ogóle niczym nie pryskał jęczmienia jarego. Jak wyglądał chyba nie muszę pisać...

Opublikowano

Wątpliwe,żeby insektycyd osłabił. Owsik Jest uporczywy i koniec w 100% nie wytępisz. Ale d asię osiągnąć dużą skuteczność czyli dosłownie kilka roślin na 1ha ale warunek najpierw środek na 2-liścienne na sam koniec krzewienia, żeby wszystkie wyszły a potem powiedzmy za 10dni Puma. Obsorwuje pare lat, że jedli wykonam zabieg MIeszanina w fazie końca krzewienia lub wcześniej, wszystko zdycha ale również widze, że gdzieniegdzie a bywało że i całkiem sporo owsiku wzeszło po wykonaniu zabiegu.

Opublikowano

MIeszałeś z czymś Axial? Jeśli tak to pewnie tak jak w przypadku mieszania Pumy nawet z zalecanymi środkami domieszka jednak osłabia pume, z różnymi środkami już próbowałem, jedynie Grodyl wydaje mi się, że najmniej osłabia. Dla bezpieczeństwa i jak najwięszej efektywności zabiegu lepiej pumy nie mieszać. Jak ma się rzecz z Axialem? Ja nie przypaliłem nigdy Pumą nawet w mieszaninie. W przyszłym roku jade oddzielnie jedno i oddzielnie dwuliścienne. Powinna być duzo lepsza skuteczność.

Kiedyś otrzymałem informacje że axialu nie powinno się mieszać z innymi herbicydami, wtedy dawkę axialu powinno się zwiększać o 20%.

A z drugiej strony kilka osób na forum nie zgodziło się ze mną, i pokazali nawet prezentacje o mieszaninie axialu z linturem.

Opublikowano

Robiłem mieszanke z Linturem nie raz i Lintur(150g/ha) osłabia działanie Pumy w dawce 1l/ha- podkreślam według moich obserwacji. Chwastox Turbo 2l/ha+Puma 1l/ha też bez rewelacji niektóry tylko przychamował i odbił ponownie. Doszły mnie słuchy, że ponoć Puma+Sekator OD wzajemnie się wzmacniają i można stosować bez obaw, że przepuści. Osobiście pryskałem w tym roku jęczmień na usłudze właśnie Puma 1l/ha+ Sekator od 125ml/ha. Efekt taki, że siadł owies głuchy ale potem albo odbił albo wzeszedł duzo później bo pole miejscami itak było zawalone. Ja raczej jednak skłonie się ku rozdzileniu zabiegów, dużo jęczmeinia nie ma i można się poświęcić, bo na dodatek schodze z sulfonylomoczników.

Opublikowano

Ja nigdy nie mieszam Pumy z innym środkiem. Trzeba wykonać dwa zabiegi i najpierw opryskać na chwasty a najwcześniej za 2-3 dni na owsik i działa dobrze. Takie zalecenia też dali w firmie gdzie kupuję środki.

Opublikowano

Axial ogólnie rewelka ale w mieszaninie z odzywkami lubi przypalić jęczmień

herbicydu nie powinno sie mieszać z odzywkami?

a jaki koszt jest tego Axialu można samego na jęczmień czy z czymś mieszać? ogólnie moze wystapić u mnie haber powój i oszczyca weźmie?

Opublikowano

Mam posiany jęczmień Qench, co myślicie o tej odmianie. Ziemia ciężka 3b, dałem ok. 200 kg/h NPK. Co zastosować po wschodach, ile nawozu i co, oraz czym pryskać, owies głuchy będzie to więcej niż pewne.

Opublikowano (edytowane)

Może mi ktoś doradzi z czym można zmieszać chwastox ekstra aby zwalczyć przytulie czepną w jęczmieniu jarym??? Chodzi o to że mam z zeszłego roku 10l oprysku i chciałem go wykorzystać .

Albo jak go przerobić na TRIO :P ?

Edytowane przez Medalik
Opublikowano

Co polecacie wybrać na owies głuchy 0,3l Axial czy 0,8l Puma? Cena identycznie taka sama u mnie. Przy górnych dawkach 0,45l Axial i 1l Puma to taniej wyjdzie 20zl/ha Puma. Jakie dawki stosujecie?