Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wiem że apyrosa nie można dawać na jęczmień ozimy ale przez ostatnie 2 lata go stosowałem i było elegancko a w tym roku głapało go tak że zatrzymał się i nie rośnie wogóle do gór na dzień dzisiejszy praktycznie wogóle nie strzelił w żdżbło , spotkał sie ktoś kiedyś z czymś takim co zrobić żęby uratować plon ?

Opublikowano

z tego co pamiętam to z Granstarem i Chwastoxem Turbo  choć ja bym nie polecał mięszania bo zboże dostaje za ostrą dawkę i możesz łatwo przypalić. Ja zawsze pryskałem na  dwuliścienne  a za jakieś 2 tyg puma i było oki.

Opublikowano

Choćbym mieszał Pume z najlepszymi środkami na dwuliścienne i tak kicha z tego, 50% owsa zostawało nie ruszone. Przy oddzielnych zabiegach wszystko działa jak należy. Swoją drogą co planujecie na dwuliścienne w tym roku? U mnie idzie Gold 1l/ha. Jeszcze lepiej mi się sprawdza w  jarym jak w oziminach.

Opublikowano

Właśnie teraz sam się spotkałem z kilkoma osobami, które mieszały herbicydy i widać na polu było, że są połacie, gdzie np. miotła występuje, czyli skuteczność mieszanek nie jes jednak taka dobra u siebie poleciałem jednym axialem na miotłę + inny środek na dwuliścienne i jest ok.

Opublikowano

Właśnie teraz sam się spotkałem z kilkoma osobami, które mieszały herbicydy i widać na polu było, że są połacie, gdzie np. miotła występuje, czyli skuteczność mieszanek nie jes jednak taka dobra u siebie poleciałem jednym axialem na miotłę + inny środek na dwuliścienne i jest ok.

Opublikowano

witam, zaznaczam że jestem nowy na forum ,wczoraj dostałem w dzierżawę 1,5 h i planuje zasiac jęczmień ale są na tym polu ogniska perzu i tu moje pytanie czy da się go zwalczyć skutecznie 

Opublikowano

Witam, mam mały problem z chwastami w jęczmieniu jarym, wschodzącym. Na zdjęciach zaprezentowałem chwasty, który tam wyrosły i prosiłbym by ktoś napisał mi co to za chwasty i czym je spryskać. Z góry dzięki :).post-179268-0-94862800-1462469658_thumb.jpgpost-179268-0-98331200-1462469679_thumb.jpgpost-179268-0-24998900-1462469699_thumb.jpg

Opublikowano

A jakie szkoły konczyłeś że na tym etapie masz problem ? .Weś chwast i idź do lepszego sklepu to ci pomogą .

Kończę gimnazjum i nigdy, przez 3 lata nauki nie mówiliśmy o chwastach

Dzięki wszystkim za pomoc :)

Opublikowano

Czy stosował ktoś na jęczmiń jary aurore i helm tribi? Jak sprawdzaja się te herbicydy?

Zostało mi z pszenicy bo zrezygnowałem z poprawek i chciałbym wykorzystać w jęczmieniu

Opublikowano

Kolejny raz zawiedziony Pumą...
Dwa lata temu przypaliła mi jęczmień w dawce 0,8l solo, w tym stosowałem 0,5l+atpolan, po godz 20, temp około 17st, idealne warunki, jęczmień żółty, nowe liście wypuszcza zielone i wiem że dojdzie do siebie ale jednak ta fitotoksyczność jest denerwująca, z drugiej strony Puma w takiej dawce(o ile okaże się skuteczna) wychodzi prawie połowe taniej niż axial.