Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Mam taki problem. Mianowicie upatrzyłem sobie do kupna claasa Mercatora 50 ale mam problem bo nie wiem jak sprawdzić stan młocarni w tym kombajnie ponieważ nigdy nie posiadałem kombajnu. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje:)

Opublikowano

sprawdz pasy , cepy,, czy nie jest dobite przez kamienie , klepisko , łożyska , obudowy łożysk , podłogę czy nie jest dziurawa , zajrzyj odrazu na wytrząsacz i sita ;)

Opublikowano

Witam

To trudna sprawa najlepszy mechanik Ci nie powie ale co mogę pod powiedzieć to popatrz czy cepy nie są pogięte i klepisko no i na słuch tzn. odpal clasa włącz młocarnie i wsadź ją na obroty cy nie stuka

To tylko tyle chyba :)

Opublikowano

Dzięki wielkie. Ale chce wiedzieć od której strony i jak mam zajrzeć ? Wiem że dla niektórych to głupie ale ja z kombajnem miałem 0 doczynienia i nie wiem gdzie co i jak sprawdzić

Opublikowano

wlacz ja i daj full obrotow na silniku i zobaczysz czy bije :D jak ja szukalem to w jednym tak bila ze dobrze ze trzymalem sie kierownicy bo by mnie z kabiny wyrzucilo :D i te slowa handlarza "pszenica wytlumi" :D

Opublikowano

Weź kogoś kto sie troche zna na kombajnach bo teraz wiesz jak sprawdzić cepy a co z resztą? lepiej dac komus na flaszkę niz wtopić kilkadziesiąt tyś.

W kombajnie jest dużo rzeczy do sprawdzenia a jak zaczniemy ci tlumaczyć co , jak gdzie sprawdzać , na co zwracać uwagę to wyjdzie książka.

• Like 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez TheMariko12
      Witam
      Mam młocarnię warmiankę i chcę ją przerobić na przyczepę, z tego co wiem jest ona na łożyskach ślizgowych, i tu moje pytanie czy da się wyjąć i założyć łożyska "kulowe" ?
      Drugie pytanie czy można zmienić w niej piastę i założyć balonówki ?
    • Przez marix123
      Witam otóż mam problem, kupiłem Bizona i gdy go tak sprawdzałem na sucho to obroty na młocarni najwieksze jakie uzyskałem to było 700, pas był napięty, szerokość pasa równe 5 cm , był on równo z kołem na odrzutniku słomy naczytałem się że może obroty trzeba wyregulować tą korbą od przodu w kombajnie pod zegarami, no i kuzyn tak kręcił że chyba wykręcił z tego drugiego napinacza bliżej odrzutnika po czym jak odpaliłem kombajn i włączyłem młocarnie to pas wszedł do środka koła odrzutnika a talerz od młócarni wsunął się względem tego drugiego talerza jakiś 1cm może troszkę więcej moje pytanie brzmi jak to naprawić jak się za to zabrać, poniżej umieszczam pare zdjęć przedstawiających jak to teraz wygląda, wiem że mogłem pisać trochę niezrozumiale bo za bardzo się nie znam ale proszę o wyrozumiałość. dzięki z góry za odpowiedzi pozdrawiam.

• Przez lewy
      witam
      gdzie można zlokalizować czujnik obrotów młocarni? łatwo go zauważyć? szukam przy swoim nowym nabytku od kilku dni i nie ma
    • Przez skok
      Witam
      Jak szybko wymienic pas na młocarni ? Trzeba zdejmować jedno z kół czy wystarczy rozkręcić koło na wale ??
    • Przez Kacu
      Witam.
      Zakładam temat w tym dziale gdyż pewnie użytkownicy wielu kombajnów różnych producentów miało z tym problem.Chodzi o starsze kombajny gdzie do napędu młocarni/odrzutnika służył pas płaski.Tak się składa, że naprawiam ze znajomym kombajn Fahr M 66 S i problem polega na tym że pas ściąga na jedna stronę.Rolka napinająca ma regulacje pochylenia,jednak nie mogę znaleźć jej optymalnego położenia:albo pas ściąga na jedną albo na drugą stronę, w zależności w którą stronę przestawię rolkę.
      Pytanie: w jaki sposób to wyregulować?? Macie na to jakieś domowe patenty?? Może jakieś wskazówki?? Z góry dzięki wszystkim kombajnistom/mechanikom.
  • Dodaj nową pozycję...
v