Skocz do zawartości

gorąca woda w mróz przyczyną pęknięcia tulei w c-360 miał już ktoś taki przypadek

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

niedawno w te duze mrozy nalałem goracej wody do chłodnicy zeby ciągnik lepiej odpalił po 2-3 dnaich zauważyłem ze coś nie tak jest z obrotami zaglądam do miarki oleju a tan stan pełny.byłem przerażony początkowo myślałem że to tylko uszczelka pod głowica ale okazało się ze to pęknięta tuleja.dlatego teraz musze założyć sobie jakąś świece zarową albo coś zeby znów tego błędu ni epopełnić

Opublikowano

Na prawdę dziwny przypadek-może był taki mróz że od razu zacisnęło-ale z drugiej strony to nie możliwe żeby tak szybko ochłodziła się gorąca woda ;) Szkoda c-360 ;) Ale jeszcze z takim przypadkiem się nie spotkałem.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Nie można od razu wlewać wrzątku, metal gwałtownie się wydłuża i powstają naprężenia, mogące uszkodzić tuleje. Najlepiej wlać najpierw wiadro letniej wody i potem dolewać gorącej. Metal nagrzewa się wtedy stopniowo i nic się nie powinno stać.

Opublikowano

no przez 25 lat sie udawało ale teraz był za.....y mróz wiało i jeszcze na dworze stała biedna 60-tka>Żal mi jej chociaż nie raz nią pałowałem,ale nie ma co założy się new tuleje i chaja bonzaja naprzód.nie moge sie doczekać żniw bo wtedy nagram filmik jak daje rade z tym pługiem 4X40 a z tym filmikiem co mam to nie wiem co jest nie chce działać;)

Opublikowano
Nie można od razu wlewać wrzątku, metal gwałtownie się wydłuża i powstają naprężenia, mogące uszkodzić tuleje. Najlepiej wlać najpierw wiadro letniej wody i potem dolewać gorącej. Metal nagrzewa się wtedy stopniowo i nic się nie powinno stać.

Ja tak robiłem przy 914 i nic sie nie uszkodziło ale teraz zalełem już płynem ;)

Opublikowano
wiesz nie chciałem męczyć silnika więć nalałem tą wode no i miałem akurat pecha teraz żeby nie wiem co to leje płyn i ch.j a ona biedna w tym garażu teraz stoi i czeka na remont

a ja sie zalozę ze to nie od wody -który zaklada się?? ;)

Opublikowano
A od czego?

u mnie jak iwana nie bylo to praktycznie codzien sie go gorącą wodą zalewało

dwa czajniki wody WRZĄCEJ i nic ja podejrzewam ze poprostu od częstego lania wody przerdzewiała

a co powiecie o tym:

w październiku kopalem burak (większosc wie jak moja c-360 sobie z nim radzi -chmura dymu) no i nic -wiosną ojciec sadzi pomidory -ciagnik na 3polowej i 1000obr i woda w oleju sie pokazala ;)

i co Wy na to??

a po 1300mth przerdzewiała tulej :):)

http://www.agrofoto.pl/forum/gallery-image16465.html

ja wykluczyłbym to -a moze bylo odwrotnie -nie zalales wodą i potem dolałes?? ;)

Opublikowano

No racja że żeby zagrzać silnik to trzeba go "przelać"bo tak to od razy zanim dojdzie do silnika to z kranika i tak będzie leciec zimna woda zanim rozgrzeje to minie pare minut ;)

To może rzeczywiscie jest tak jak pisze Marcin że tuleja przerdzewiala od czestego zalewania woda ;)

Opublikowano
No racja że żeby zagrzać silnik to trzeba go "przelać"bo tak to od razy zanim dojdzie do silnika to z kranika i tak będzie leciec zimna woda zanim rozgrzeje to minie pare minut :)

To może rzeczywiscie jest tak jak pisze Marcin że tuleja przerdzewiala od czestego zalewania woda :)

no u mnie ojciec sie zdziwił bo to byl taki czas ze on jeździł -jak by mi to sie stalo to bylby meksyk :)

-zdjelismy głowicę, odkręciliśmy misę olejową kapie pod ciągnikiem, zmieniliśmy polozenie tulei -nie kapie, ale po chwili woda pokazała się nad tlokiem ;)

wiec wzięliśmy sie za wyciąganie tulei -ojciec od dolu stal w kanale) puka przez drzewo a ja ciągnę do góry no i po wyciągnięciu przypomniało sie ojcu ze wody nie spuscilismy (trochę za pozno) -ale mokry był ;)

Opublikowano
a ja sie zalozę ze to nie od wody -który zaklada się?? ;)

To od płynu chłodzącego, którego nie było ;) . Różnica temperatur i nastąpił skurcz termiczny. Zdarza się , że blok potrafi pęknąć.

Opublikowano
To od płynu chłodzącego, którego nie było :) . Różnica temperatur i nastąpił skurcz termiczny. Zdarza się , że blok potrafi pęknąć.

którego nie bylo a gospodarz do rozgrzanego ciągnika wlal wodę ;)

z takim czyms to się spotkałem ale ze do zimnego gorące to nie ;)

Opublikowano

u mnie jeden gość zimą odpalił sześćdziesiątkę na zaciąg oczywiście bez wody a później pod wąż od obory i zalał do pełna ale niestety ie odjechał z miejsca daleko pękła tuleja

Opublikowano
którego nie bylo a gospodarz do rozgrzanego ciągnika wlal wodę ;)

z takim czyms to się spotkałem ale ze do zimnego gorące to nie ;)

Co prawda nie w traktorze a w ciężarówkach, które kiedyś jeździły na wodzie i zimą z rana były zalewane wrzątkiem.

Opublikowano
u mnie jeden gość zimą odpalił sześćdziesiątkę na zaciąg oczywiście bez wody a później pod wąż od obory i zalał do pełna ale niestety ie odjechał z miejsca daleko pękła tuleja

Co ty powiesz bo mi sie to dziwne wydaje.Ja w okresie w którym sie spuscza wode odpalam bez wody podjezdzam pod kran,gasze i wlewam i nic sie nie dzieje ile sie to zagrze

je przez 1 czy 2 min