Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie odliczasz vatu?  to jak wyjasnisz to w urzedzie skarbowym?? 

bo jestes platnikiem vat, dokonasz inwestycji i najprawdopodobniej druga strona wykaze sprzedaz, a ty nie.  i masz zonk

jestes na vat, sa odpowiednie pola we wniosku w ktore wpisujesz koszt operacji i calkowity koszt opreracji.   Tu jest własnie podział na kwoty netto i brutto. 

Osoba  ktora jest na vacie rozdziela te pozycje,  jezeli nie jest na vat wtedy nie rozdziela vatu we wniosku

vatowiec rozdziela i odzyskuje vat w urzedzie skarbowym

jezeli jestes na vat a nie zamierzasz odzyskac vat z operacji to zrobisz blad

I co najwazniejsze

to ze jestes na vat jako rolnik, nie jest tozsame z tym ze jestes na vat jako osoba prowadzaca dzialalnosc gospodarcza. To dwie odrębne rzeczy i zakładając działałalność nalezy zarejestrować sie na vat ponownie

Opublikowano

Wyjaśniać to bym musiał jeżeli dokonał bym odliczenia a kontrola krzyżowa by to wykazała i to nie tylko  w skarbówce ale także w ARiMR. Sankcja w przypadku agencji jest bardzo dotkliwa bo grozi zwrotem całej kwoty dotacji. To że jesteś płatnikiem vat znaczy że masz go płacić ,ale odzyskiwać to już nie koniecznie. Gdybym zrobił tak jak rozumujesz pozyskał bym 150 000 zł dotacji i odliczając vat pozyskałbym kolejne 34500 zł. Otrzymał bym  wówczas 184 000 zł od państwa .Jest zapis który tego zabrania.

Opublikowano

Arimr nie ma nic wspolnego z urzedem skarbowym

Upraszczając

Twoja inwestycja wyniesie 200 000 brutto,  150 000 netto ( to tylko przyklad)

Calkowita wartość inwestycji nie vatowca wynosi 200 000

Całkowita wartość inwestycji vatowca wyniesie 200 000 , ale  koszt operacji wyniesie 150 000 netto (   jest odpowiednie pole we wniosku ktore to rozdziela) 

Wtedy 50 000 vat odzyskujesz z urzedu skarbowego. 

Jezeli jestes  przedsiebiorca vatowcem zle to ujales we wniosku albo  chcesz zrezygnowac z naleznego ci odliczenia vat

Opublikowano

Ciekawy tu dziś temat, Do tej pory byłem przekonany że vat można odliczyć nawet w przypadku tej dotacji z tym że inwestycje muszą być rozpisane na kwotę netto, podatek z własnych środków. jak jest naprawdę ?

Opublikowano (edytowane)

Może ktoś inny się jeszcze wypowie dla potwierdzenia wersji .....?

Nie zaznaczyłem źle we wniosku tylko dokonałem takiego wyboru ,po to by uniknąć operacji z vatem. Przytoczyłeś dokładnie taki sam przykład jak ja tylko na innych kwotach. Nie chcę płacić vatu z własnej kieszeni  a potem go odzyskiwać. Po pięciu latach mogę sprzedać wszystko bez płacenia vat od sprzedaży .

Edytowane przez tomek15h
Opublikowano

Ja też jestem w przeświadczeniu, że kupuje sprzęt za 150 tys netto i vat odzyskuje z urzędu skarbowego. Pytałem też księgowej jak to jest jak mam przyznaną pomoc de minimis i potwierdziła to, że vat jest do zwrotu bądź odliczenia przez x miesięcy.

Opublikowano (edytowane)

No to może Koledzy Masa24 i freetaxi wyjaśnią jeszcze jak do powyższego ma się przepis  (nazwa w skrócie) Rozporządzenia ,, Premia  na założenie działalności rolniczej", który w paragrafie 3 pkt 4 stwierdza ,, Inwestycji, o których mowa w ust. 1 pkt 4 lit. a, nie finansuje się z innych środków publicznych"??? Czyli mimo, że nie można to jednak można?? Macie na to jakiś papier z ARiMR???

Załóżmy, że koś kupuje na 156 000 brutto (czyli z VAT), kasę dostaje z premii. Rozlicza się, po czym występuje do US o zwrot VAT- u od tych inwestycji za 1560000. I co? Jest ok dla ARiMR??? Bo US nie ma tu nic do rzeczy, nie on będzie sankcjonował beneficjenta. Zwrot podatku Vat jest prawem nie obowiązkiem podatnika, co innego z zapłatą. 

Jak ktoś nie zna definicji środków publicznych polecam lekturę ustawy o finansach publicznych. Tak środki publiczne to między innymi dochody publiczne. Tak podatek od towarów i usług jest dochodem publicznym

Edytowane przez sadsadgreylife
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

owszem, ale we wniosku jest odpowiednia rubryka.  Koszt operacji i calkowity koszt operacji.   W przypadku vatowca   calkowity koszt operacji to kwota brutto a koszt operacji kwota netto. 

W takim przypadku operacje rozliczamy  w kwocie netto a tym samym vat nie jest finansowany z dotacji

jezeli zamierzasz  byc na vat wtedy rozdzielasz to na kwote brutto i netto. 

W twoim przypadku jezeli jestes na vat calkowity koszt operacji 156 000 a koszt operacji powiedzmy ze 130 000 ( w przyblizeniu) 

Czyli nie wykorzystales 150 000 premii

Edytowane przez masa24
Opublikowano

Czy tak łopatologicznie- wpisuje 150tys brutto środków trwałych i z tego chce się rozliczyć jako całej premii, czy mogę odzyskać VAT? 

Opublikowano

Masa24, tłumaczysz tymi tabelkami  z wniosku, a chyba sam nie wiesz, co tłumaczysz. Weź, powiedz komuś , kto za kasę z premii kupił na np. 160000 brutto, żeby złożył do US wniosek o zwrot VAT z tego zakupu, Podpisz się pod tym i powiedz, że bierzesz pełną odpowiedzialność za swoją poradę:)

BellCross, nie możesz

Opublikowano

Czyli musiał bym zamienić 150tys na kwotę netto i dopłacić VAT (185tys brutto)by moc go odzyskać, by wszystko było zgodne dla arimr? 

Opublikowano (edytowane)

sadsadgreylife zamiast probowac podwazyc kogos , mogles napisac i wytlumaczyc

chyba szukasz chetnych na wnioski przyjales strategie pokazania ze jestes tu najmadrzejszy

bell tak

Edytowane przez masa24
Opublikowano

To w takim razie, zrezygnować z rozliczania się z VAT i nie pchać się w koszta związane z jego rozliczaniem

Opublikowano

To czy należy być na vat zarówno w rolnictwie jak i działalności gospodarczej , trzeba przemyśleć pod kątem specyfiki danej działalności. Jeżeli zamierzamy inwestować, kupujemy materiały do produkcji bieżącej to warto rozważyć vat.  Jeżeli kosztów mamy mało a inwestycji nie planujemy wtedy bardziej opłacalne jest nie przechodzenie na vat

Opublikowano

@tomek15h Ile czasu trwa to wszystko od złożenia wniosku aż do wypłaty?

Przy okazji, wpisując w biznesplan dwie maszyny które w zasadzie służą do tej samej czynności ale są różnej wielkości, przejdzie to?

Opublikowano

1. zmienili ustawę i teraz wystarczy że ogłoszą nabór 14 dni przed jego rozpoczęciem

2. tak jak zostało napisane - VAT można odliczyć jeśli będzie się płatnikiem VATu ale wtedy rozliczamy premię w kwocie netto , trzeba zauważyć że to czy będziemy na VAT  czy nie zależy czasem też od rodzaju wybranej działalności bo w niektórych  kodach PKD jest to konieczne (wymagane ustawą)

Opublikowano
17 minut temu, masa24 napisał:

To czy należy być na vat zarówno w rolnictwie jak i działalności gospodarczej , trzeba przemyśleć pod kątem specyfiki danej działalności. Jeżeli zamierzamy inwestować, kupujemy materiały do produkcji bieżącej to warto rozważyć vat.  Jeżeli kosztów mamy mało a inwestycji nie planujemy wtedy bardziej opłacalne jest nie przechodzenie na vat

Tak ale wtedy robi się problem skad wziasc pieniądze na ta kwotę vatu .

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, TheEnd napisał:

@tomek15h Ile czasu trwa to wszystko od złożenia wniosku aż do wypłaty?

Przy okazji, wpisując w biznesplan dwie maszyny które w zasadzie służą do tej samej czynności ale są różnej wielkości, przejdzie to?

W moim przypadku od momentu złożenia wniosku o wypłatę pierwszej raty do jej wypłaty minęło  84 dni czyli w ostatnim tygodniu 90-cio dniowego terminu.

Spokojnie dwie maszyny o tym samym przeznaczeniu i różnych  parametrach przechodzą .U mnie przeszły dwa młoty udarowe i dwie zagęszczarki.

Edytowane przez tomek15h
Opublikowano

Czyli wychodzi na to że z naboru w listopadzie kasa jakoś w czerwcu o ile decyzja będzie pozytywna.

Mam sprzeczne informacje więc zapytam, ile jest czasu na rozliczenie się z ARiMR z zakupionych maszyn? Nie chciałbym wszystkiego kupować od razu,  dlatego pytam czy można to rozłożyć w czasie, np. zakupić maszyny z biznesplanu w ciągu roku a nie od razu po otrzymaniu pierwszej raty.

Opublikowano

Mam takie pytanie, czy składając wniosek jest wogole jakaś deklaracja zostania płatnikiem VAT? Jeśli tak to czy ma jakaś ważność czasową ta deklaracja?