Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanie czy ktoś z Ostrzeszowa lub bliskich okolic zajmuje się sporządzeniem wniosku o premie ?

Jeśli zakończę działalność po wywiazaniu się z BP czy jest możliwość powrotu do KRUS (oczywiście w razie jakichś niepowodzeń) ?

Opublikowano
49 minut temu, xxxlukaszxxx napisał:

Witam, mam pytanie czy ktoś z Ostrzeszowa lub bliskich okolic zajmuje się sporządzeniem wniosku o premie ?

Jeśli zakończę działalność po wywiazaniu się z BP czy jest możliwość powrotu do KRUS (oczywiście w razie jakichś niepowodzeń) ?

Mozesz wrocic

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, masa24 napisał:

Mozesz wrocic

Jak komuś odpisujesz to napisz to rzetelnie! Biznesplan ma wykonać do 2lat czyli wypłaty drugiej raty, a w sumie prowadzić firmę min. 5 lat bez zawieszeń i dopiero wtedy może wrócić na krus zamykając działalność gospodarczą.

Dopierdalasz się do kogoś masa a sam nie potrafisz odpowiedzieć tak by ktoś byl zadowolony z twojej niby odpowiedzi. Ale już wiem czemu - ty w ogóle nie czytasz kto co pisze tylko wybiórczo odpisujesz na podstawie fragmentu czyjegoś pytania/wypowiedzi.

Edytowane przez BellCross
Opublikowano
3 godziny temu, BellCross napisał:

Jak komuś odpisujesz to napisz to rzetelnie! Biznesplan ma wykonać do 2lat czyli wypłaty drugiej raty, a w sumie prowadzić firmę min. 5 lat bez zawieszeń i dopiero wtedy może wrócić na krus zamykając działalność gospodarczą.

Dopierdalasz się do kogoś masa a sam nie potrafisz odpowiedzieć tak by ktoś byl zadowolony z twojej niby odpowiedzi. Ale już wiem czemu - ty w ogóle nie czytasz kto co pisze tylko wybiórczo odpisujesz na podstawie fragmentu czyjegoś pytania/wypowiedzi.

Sluchaj przyszly byznesmeniku kreujacy sie tu na glownego specjaliste w dziedzinie tego programu.jestem konkretnym czlowiekiem i tak odpowiadam. Zapytal cxy moze wrocic na krus po zamknieciu dzialalnosci i wywiazaniu sie z bp. Odpowiedz brzmi tak. Wiec nie widze sensu na zbedne pisanie

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, masa24 napisał:

Sluchaj przyszly byznesmeniku kreujacy sie tu na glownego specjaliste w dziedzinie tego programu.jestem konkretnym czlowiekiem i tak odpowiadam. Zapytal cxy moze wrocic na krus po zamknieciu dzialalnosci i wywiazaniu sie z bp. Odpowiedz brzmi tak. Wiec nie widze sensu na zbedne pisanie

d*pą jesteś nie konkretnym człowiekiem. A już na pewno nie biznesmenem, inaczej byś pilnował interesu a nie forum. Pewnie założyłeś jakaś gównianą niskodochodową działalność związana z rolnictwem i wypisujesz lewe faktury by wykazać byle zerowy dochód.

Opublikowano

prawie masz racje,  zakladam przechowywanie zboza i stawiam sobie 2 nowiutkie biny po 220 ton z koszem przyjeciowym. I oczywiscie nie zamierzam nikomu przechowywac. Wszystko na potrzeby wlasne

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

prawie masz racje,  zakladam przechowywanie zboza i stawiam sobie 2 nowiutkie biny po 220 ton z koszem przyjeciowym. I oczywiscie nie zamierzam nikomu przechowywac. Wszystko na potrzeby wlasne

Czyli cwaniaczek który wziął premie nie na założenie firmy a na rozwój gospodarstwa, premie na małe gospodarstwa tez wziąłeś pod biny. 

Opublikowano
37 minut temu, BellCross napisał:

Czyli cwaniaczek który wziął premie nie na założenie firmy a na rozwój gospodarstwa, premie na małe gospodarstwa tez wziąłeś pod biny. 

Kolego czytaj ze zrozumieniem.tam wyraznie napisalem ze biny z programu na dzialalnosc. Po drugie taki fachura jak ty powinien wiedziec ze beneficjent restrukturyzacji nie moze skladac na dzialalnosc. Po drugie to odpier**l sie ode mnie. Zaczybalem z 15 ha dzierżawy i stsrym ursusem. Dzieki kredytom z ktorych wychodze i programom rozwinalem sie xnacznie . A korzystalem z mlodego rolnika, modernizacji, uslug rolniczych na mame, modernixacja na brata, modernizacja na partnerke, mlody rolnik na partnerke i teraz mlody rolnik na corke partnerki. A dofam ze nie moge swojej ziemi dac czy sprzedac im w ramach tych programow. Mam troche rozumu,umiem czytac rozporzadzenia i myslec co zrobic zeby miec. Nie cwaniak a czlowiek ktory stara sie wykorzystywac mozliwosci

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, melon10641 napisał:

Jaki cwaniak?

Spełnia warunki aby wziąć premię? Spełnia. To w czym problem? 

Spełnia na papierze, zadaniem tej premii jest tworzenie pozarolniczych miejsc pracy. Ale teraz jestem spokojny bo widzę, ze 90proc tych co zakładają firmy to tylko tak na pozór by zgarnąć kasę i nie muszę się martwić o ocenę naszej działalności w oczach agencji.

17 minut temu, masa24 napisał:

Kolego czytaj ze zrozumieniem.tam wyraznie napisalem ze biny z programu na dzialalnosc. Po drugie taki fachura jak ty powinien wiedziec ze beneficjent restrukturyzacji nie moze skladac na dzialalnosc. Po drugie to odpier**l sie ode mnie. Zaczybalem z 15 ha dzierżawy i stsrym ursusem. Dzieki kredytom z ktorych wychodze i programom rozwinalem sie xnacznie . A korzystalem z mlodego rolnika, modernizacji, uslug rolniczych na mame, modernixacja na brata, modernizacja na partnerke, mlody rolnik na partnerke i teraz mlody rolnik na corke partnerki. A dofam ze nie moge swojej ziemi dac czy sprzedac im w ramach tych programow. Mam troche rozumu,umiem czytac rozporzadzenia i myslec co zrobic zeby miec. Nie cwaniak a czlowiek ktory stara sie wykorzystywac mozliwosci

I wpierdoliles się w ZUS tylko po to by dostać trochę kasy? No, brawo ty.

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Ja mam decyzje. Tu kokega pisal ze kupil ciagnik. Wiec martw sie bo jak ktos chce biny i ma wiecej pkt niz ty to wylatujesz😂👍

Nie martwię się, musiał by mieć z 14ptk. Składam na drukarnie dla zony ale ograniczał ja krus (rok mijał w październiku 2020) i zobacz jak się „dziwnie” złożyło, ze przenieśli nabór z czerwca na listopad. Wiec może lepiej się nie śmiej, bo możesz zwrócić kasę haha

Opublikowano

Pytania jakie mi sie nasuwaja:

Czemu mam zwrocic kase?

Zonka dopiero zalapala rok w krus. Chyba spechalnie z pracy sie zwolnila pod to. Ptacowala poza rolnictwem. Specjalnie pod to wciagnales ja w krus. Wiec twoja logika idac jestes naciagaczem

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, masa24 napisał:

Pytania jakie mi sie nasuwaja:

Czemu mam zwrocic kase?

Zonka dopiero zalapala rok w krus. Chyba spechalnie z pracy sie zwolnila pod to. Ptacowala poza rolnictwem. Specjalnie pod to wciagnales ja w krus. Wiec twoja logika idac jestes naciagaczem

Bo idioto jest obowiązek ubezpieczenia z ustawy. Nie znasz takich prostych przepisów a masz gospodarstwo? Zwrócisz kasę jak z agencji sprawdza ze twoje ziarno jest w silosach które maja służyć na usługi (podałeś wystarczająco szczegółów) a żeby uprzedzić twoj kolejny krok z pytaniem „jak udowodnią ze tam jest moje ziarno” - zażądają dowodów, ze twojego ziarna tam nie ma, etc...Trzeba było mnie nie wk***iac...

Opublikowano
11 minut temu, BellCross napisał:

Bo idioto jest obowiązek ubezpieczenia z ustawy. Nie znasz takich prostych przepisów a masz gospodarstwo? Zwrócisz kasę jak z agencji sprawdza ze twoje ziarno jest w silosach które maja służyć na usługi (podałeś wystarczająco szczegółów) a żeby uprzedzić twoj kolejny krok z pytaniem „jak udowodnią ze tam jest moje ziarno” - zażądają dowodów, ze twojego ziarna tam nie ma, etc...Trzeba było mnie nie wk***iac...

ale zes mi doj**al:D trzeba bylo cie nie wk***iac bo jestes bystrzak ze hej:D  

Z ustawy o czym? Konkretnie. Pracowała zawodowo z tego co mniemam. Ale geniusz biznesu wymyslil zeby sie zwolnila i przeszla na krus, zeby cos z unii wydoic. Dlaczego nie skladasz na siebie skoro jestes takim prawilnym gosciem ktory nie patrzy jak najwiecej wyciagnac a dba o rozwoj gospodarstwa i teraz szuka zarobku z nierolnictwa

Gadasz glupoty to po pierwsze, wystarcza mi faktury/umowy z rolnikami ze przechowuje ich ziarno.

Jak udowodnie ze nie ma tam mojego ziarna?  Do doplat mam 60 ha hruntow ornych, a uprawiam okolo 250. Sprzedaje czesc po zniwach wiec faktury sprzedazy na swoje ha bede mial:)  gdzie nie do udowodnienia jest czy mialem plon 4 czy 8

no ale to troszke trzeba miec oleju w glowie i wiedziec na czym swiat stoi  a nie rznac biznesmena bo nazbieralo sie 13 pkt z wniosku

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, masa24 napisał:

ale zes mi doj**al:D trzeba bylo cie nie wk***iac bo jestes bystrzak ze hej:D  

Z ustawy o czym? Konkretnie. Pracowała zawodowo z tego co mniemam. Ale geniusz biznesu wymyslil zeby sie zwolnila i przeszla na krus, zeby cos z unii wydoic. Dlaczego nie skladasz na siebie skoro jestes takim prawilnym gosciem ktory nie patrzy jak najwiecej wyciagnac a dba o rozwoj gospodarstwa i teraz szuka zarobku z nierolnictwa

Gadasz glupoty to po pierwsze, wystarcza mi faktury/umowy z rolnikami ze przechowuje ich ziarno.

Jak udowodnie ze nie ma tam mojego ziarna?  Do doplat mam 60 ha hruntow ornych, a uprawiam okolo 250. Sprzedaje czesc po zniwach wiec faktury sprzedazy na swoje ha bede mial:)  gdzie nie do udowodnienia jest czy mialem plon 4 czy 8

no ale to troszke trzeba miec oleju w glowie i wiedziec na czym swiat stoi  a nie rznac biznesmena bo nazbieralo sie 13 pkt z wniosku

Haha zobaczysz sam, tak jak ci pisałem z zmiana terminu naboru, wszystko „mogę” i nie chcesz wiedzieć skąd, trzeba uważać co się pisze i na kogo, bo ten ktoś może się okazać kawałem ch*ja który zna wielu (...). Jeśli myślisz, ze z tymi niby fakturami ci wyszło to się mylisz, koniec końców jak nie agencja to us ci się stypie za podatki w końcu wiesz jak działa prawo podatkowe.

A na koniec: myślałem, ze tu są prawdziwi przedsiębiorcy a tu samo cwaniactwo które liczy na darmowa kasę, tylko tu na szczęście jest ZUS i nie ma zmiłuj za 3lata będziecie żałować wyciągania łap po darmowa kasę.

pozdrowienia dla reszty prawdziwych przedsiębiorców.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, BellCross napisał:

Haha zobaczysz sam, tak jak ci pisałem z zmiana terminu naboru, wszystko „mogę” i nie chcesz wiedzieć skąd, trzeba uważać co się pisze i na kogo, bo ten ktoś może się okazać kawałem ch*ja który zna wielu (...). Jeśli myślisz, ze z tymi niby fakturami ci wyszło to się mylisz, koniec końców jak nie agencja to us ci się stypie za podatki w końcu wiesz jak działa prawo podatkowe.

A na koniec: myślałem, ze tu są prawdziwi przedsiębiorcy a tu samo cwaniactwo które liczy na darmowa kasę, tylko tu na szczęście jest ZUS i nie ma zmiłuj za 3lata będziecie żałować wyciągania łap po darmowa kasę.

pozdrowienia dla reszty prawdziwych przedsiębiorców.

ty a jaki z ciebie przedsiebiorca?  narazie to nie masz zadnej firmy a jak bedziesz mial to na zone, bo sam pewnie wziales restrukturyzacje malych gospodarstw, ewentualnie mlodego rolnika i nie mogles skladac na dzialalnosc.  Zona przeszla na krus zeby wydoic wiecej kasy, ale przeciez ty nie wyciagasz z unii kasy tylko to co ci sie nalezy

I oswiec mnie prosze bo nie rozumiem ,,, tak jak ci pisalem z zmiana terminu naboru, wszystko „mogę” i nie chcesz wiedzieć skąd" ze niby co , tak wielu znasz ze wiedziales ze termin naboru zmieni sie z czerwca na pazdziernik/listopad??  czlowieku to bylo wiadomo juz jakis czas, nie potrzeba znac wielu zeby to wiedziec

urzad us mnie za podatki chwyci?? a ty wiesz jak dziala prawo podatkowe?  Mysle ze nie skoro nie masz pojecia o dziallanosci gospodarczej a dopiero zona cos tam otworzy. Jak moze mnie zlapac za podatki, skoro jezeli osiagne odpowiedni dochod, przekrocze kwote wolna od podatku , to zaplace nalezy podatek?  wiec co mi ma zrobic urzad skarbowy i za co?

No jest zus i z tego tez wzgledu wchodze w ten program, dobrze jest mieć lata pracy w zus a nie krus bo zawsze to wyższa emerytura, lepsze ubezpieczenie.  Mnie na to stać, mam co przechowywać. Przechowanie zboża i sprzedaż po lepszej cenie zwróci mi ten zus. Patrz na siebie czy ta drukarnia nie pociagnie cie na doł. Bo niedawno pytałes tu o wszystko na temat tego programu, dopiero zamierzasz otworzyc dzialalnosc i to na zone( co z ciebie za prawdziwy rolnik skoro nie robisz tego na siebie?  naciagaczem jestes ktory kombinuje ) a juz nie boisz sie zusu, znasz sie na prawie podatkowym itp itd uwazaj bo interes nie wypali a zusik trzeba bedzie placic . Spelniam wymogi , dostałem decyzje, nikogo nie oszukalem tylko jestem prawdziwym rolnikiem od 6 lat na krus, zajmuje sie gospodarstwen . To dlaczego nazywasz mnie cwaniakiem i naciagaczem skoro sam skladasz na zone?

Edytowane przez masa24
Opublikowano

No przecież koledzy się chwalą to na uj przerywasz 😂 

Ja też biorę ciągnik. Ale z myślą, że firma będzie prosperować i uda się trochę dorobić. A jak nie to trudno ciągnik zostanie i się przyda 🙂

Opublikowano

Dopiero wniosek będę składał, mało wiem w temacie ale przez zimę  będzie czas na pogłębianie wiedzy.  Wpisałem ciągnik, ciągnik jednoosiowy i ładowarkę multione, maszyny w rozmiarach ogrodniczych, czy agencja zaakceptuje wsparcie dla kolejnej firmy ogrodniczej to już czas pokaże. Czytając to forum stwierdziłem że to po prostu loteria, bez względu na to jaki jest biznesplan.

Zaczynam się zastanawiać czy jest chociaż 50% szans na pozytywną decyzję 😛

Opublikowano

Znajomy złożył na ciągnik w poprzednim naborze i do tej pory nie ma decyzji. Najpierw zakwestionowali moc później to że ma ciągnik w gospodarstwie, a teraz znowu jakieś poprawki. Ogólnie entuzjazmu  na taką działalność to w agencji chyba niema.