Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie wniosku o płatność z naboru 2019. Dostałem prawomocne pozwolenie na budowę  warsztatu i chcę złożyć wniosek o płatność 1 raty. I dzwonie do ARiMR czy działalność mam zakładać przed czy po wniosku. A babka mówi że nie muszę zakładać działalność do momentu zakończenia budowy bo nie będe jeszcze prowadził działalności jak nie będzie garażu. no niby słusznie ale jak odliczyć koszty VAT od budowy.

Opublikowano

Dzwonił mój ulubiony prowadzący, zmiany do wniosku złożone ponad 3 tyg temu w Łomży mieli zrobić na miejscu... Wysłali do Białegostoku i trafiło na tego zjeba znowu 🤦 samochód osobowy bez przestrzeni ładunkowej nie przejdzie. Gdzie pajac pod koniec roku kazał składać zmianę z ciągnika i mówił, że przejdzie to konkretnie wszystko mu podałem na co poszły zmiany. To są jakieś jaja, k**wa mać nawet nie mogę zjeba ud***ć za to bo wyprze się, że nic nie mówił... Ma ktoś dynamit?

W ostatnim czasie pisało do mnie dwóch ludzi z af, normalnie przeszły im auta osobowe bez kratki na sprzątanie i drugi to samo co u mnie. Ma ktoś podobne problemy z ARiMR Białystok? 

@freetaxi @masa24 co robić? Walczyć u kierownictwa? Zostało 2 tyg. Doradca jutro ma dzwonić bo też już się wkurwił ostro na chłopa.

Opublikowano

To ten sam oddział ograniczono umysłowo co mi nie kazał działalności zakładać do wypłaty 1 raty pomocy. Ciekawe jak ja się z Nimi rozlicze bo garaż będe stawiał sam. faktury tylko na materiały będe miał.

Opublikowano
Dnia 15.02.2021 o 10:26, PEZU11 napisał:

Czy ktoś zorientowany, być może pracujący z tymi wnioskami, mógłby mi odpowiedzieć na pytanie, czy po podpisaniu umowy jest możliwość aktualizacji wniosku, biznesplanu w zakresie miejsca prowadzenia działalności ? Moja sytuacja wygląda tak, że do wniosku podałem jako miejsce działalności swój adres domowy, ponieważ decyzji mogę spodziewać się najszybciej w czerwcu, nie mogę się z nikim związać umową najmu, bo nikt mi nie odwlecze czynszu do czerwca (zresztą płacenie przez pół roku w sytuacji gdy nie ma jeszcze działalności, jest samo z siebie bezsensu). Pani z Agencji twierdzi, że teraz w poprawkach mogę zmienić miejsce prowadzenia działalności, a później to już nie. Będę wdzięczny jeśli ktoś mi odpowie , jak ta kwestia dokładnie wygląda ?

podbijam, może jednak ktoś, coś w tym temacie ?

Opublikowano
7 minut temu, pedro2 napisał:

"to że komuś tam przeszła osobówka na taką działalność to mnie nie interesuje, u nas to nie przejdzie" tyle usłyszałem od buca

Zawsze masz prawo do odwołania.

Opublikowano

to wlasnie jest takie dogadywanie na tel.  Jak jest  to na nasza korzyść to można poprawki robić na tel czy wyjaśnienia. A tak jak ty miałem przeboje z tym ciągnikiem to nie wiem czy nie mowilem ci zeby sie pisemnie komunikować a nie reagować na telefony. Teraz to samo, powiedz ze chcesz uzasadnienie na pismie i nie bedziesz na telefon tego zalatwial

Opublikowano

tylko miales 9 miesiecy na zlozenie wniosku o platnosc, teraz ten termin nie jest wazny skoro wniosek zlozony i skladasz wyjasnienia.

Tak mysle , nie mialem takiej sytuacji a nie mam kiedy tego sprawdzic , moze ktos wie

Opublikowano

Nawet z wioski kolegi żona dostała 7 osobowego peugeot partner teepe

Teraz z nim rozmawiałem bez żadnej homologacji jako dostawczy, zwykła osobówka ze składanymi siedzeniami. Wozi nim łóżko specjalne do rehabilitacji... Ale inny prowadzący, też bez szarpania się nie obyło, ale udało się w końcu, w tym tygodniu kupiła  gotowca z zapasów magazynowych

Screenshot_20210218-170054.png

Dzięki za odp. Odezwę się jak będzie coś wiadomo. Doradca wściekł się to może coś załatwi 

Opublikowano

Jeżeli robiłeś to przez kogos , to wg mnie jego wina bo powinien bronić ciągnika jeżeli był zaklepany i tak jak mówiłem na piśmie się zwracać . Przez tel czy osobiście każdy jest mądry , ale żeby się pod czymś podpisać to już pomyślą dwa razy 

Opublikowano (edytowane)

pedro2, złożyłeś zmianę założeń biznesplanu na samochód do decyzji pozytywnej na ciągnik??

pedro2  Jak nie chce ch.jek klepnąć, to wycofaj zmianę i realizuj poprzednią decyzję. Biznesplan - z tego co rozumiem- był zaakceptowany. To decyzja administracyjna, nie można jej ot tak sobie wzruszyć. I wszystko na piśmie, zaakceptowane przez Dyrektora OR. Decyzje pozytywną i tak może wzruszyć tylko Dyrektor OR i to w szczególnych, enumeratywnie wyliczonych w kpa i ustawie o prow przypadkach. Taka jest moja opinia.

Edytowane przez sadsadgreylife
Opublikowano

Teraz też tak myślę, wycofać wszystko, założyć firmę, zlozyc zamówienie na najtańszą maszynę i składać wniosek o płatność. Doradca też tak powiedział żeby olać go i brać ciągnik (na początku jak poszedłem, że chłop każe zmienić) Ale zadzwonił sam do niego, pogadał i stwierdziliśmy, że nie ma się co kopać z koniem. To był błąd, ale decyzja była moja, prowadzący zrobił nas w balona

Opublikowano

Ja tylko dodam odnośnie kwestii samochodu i tego, co ostatnio pisałam, że znajomemu zakwestionowali zasadność zakupu suva na działalność ubezpieczeniową- to po pertraktacjach z babką oceniającą w końcu otrzymał informacje, że w tym roku zakup samochodów będzie BARDZO RESTRYKCYJNIE TRAKTOWANY, bo jest dużo wniosków i zasugerowała, że kierownictwo nie każe takich wniosków puszczać. Więc może PEDRO2- jest tak, że gdy rozmawiałeś z tym gościem kilka miesięcy temu to jeszcze nie miał takich nakazów od "góry" więc zadeklarował, że puści wniosek. Teraz mogło się coś zmienić i dotyczy to pewnie i tego naboru i wniosków z poprzedniego jeśli były składane zmiany. 

Opublikowano

Sugerować to oni sobie mogą... Rozmawiałem ze znajomym prawnikiem, po niedzieli jadę ze wszystkimi papierami. Chłop odjebał lipe z tym, że decyzja była pozytywna, a on od tak sobie kazał mi wszystko zmienić bo jednak to nie przejdzie. Pierwsze skarga do dyrektora, a dalej zobaczymy. Ale ciężko będzie udowodnić bo h*j dzisiaj wyparł się, że on nic mi nie radził, nie rozmawiał. Nie załatwiajcie nic na telefon. Tylko na maila bądź na piśmie

Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Sugerować to oni sobie mogą... Rozmawiałem ze znajomym prawnikiem, po niedzieli jadę ze wszystkimi papierami. Chłop odjebał lipe z tym, że decyzja była pozytywna, a on od tak sobie kazał mi wszystko zmienić bo jednak to nie przejdzie. Pierwsze skarga do dyrektora, a dalej zobaczymy. Ale ciężko będzie udowodnić bo h*j dzisiaj wyparł się, że on nic mi nie radził, nie rozmawiał. Nie załatwiajcie nic na telefon. Tylko na maila bądź na piśmie

Dokładnie, te pogadanki na telefon nic nie dają. Mówią swoje, robią co innego. Taka sama kwestia jak z zakupem samochodów jest też z budową domków do 35 m2 na zgłoszenie. Znam sytuacje, że w jednych oddziałach nie wzywają do przedłożenia kosztorysu jeśli domek nie dotyczy budowy tylko zakupu gotowego obiektu (czyli zakup gotowca + montaż), w innych oddziałach krzyczą, że to budowa i kosztorys konieczny. Żona kolegi chciała wziąć dotacje na takie domki, dzwoniła do Warszawy to powiedzieli jej, że jesli to gotowiec wraz z montażem i że można zweryfikowac cenę na podstawie badania rynku, czyli jeśli takie oferty są na Allegro, czy OLX to wystarczy oferta cenowa. Dokumenty złożyła, a oddział regionalny wezwał do przedłożenia kosztorysu inwestorskiego nie było zmiłuj. Żenada.

Opublikowano

Dostał zjebe ode mnie, od doradcy i Ma wysłać odmowę na ten samochód. Doradca dzwonił do dyrektora ze skargą, powiedział że pójdziemy do sądu i dyrektor oddelegował kierowniczkę i jakiegoś pracownika do mojej sprawy. Dzwonili już kilka razy co i jak by można zrobić... propozycja porozumienia żeby zmienić na auto "osobowe z przestrzenią ładunkową" dostarczyć tylko ofertę i już będzie gotowe. Doradca kazał im przysłać wszystko na maila. Tak samo najpierw wyjaśnienia dlaczego ciągnik nie przejdzie mimo iż jest decyzja. Bo dalej się upierają, że będzie odmowa wniosku o płatność na ciągnik. Ciekawe jak wybrną.  

Nawet zadali sobie trud i przedstawili mi konkretne modele takich aut w tym przedziale cenowym. Czyli trzeba jechać jak po szmacie to wtedy biorą się za robotę... wszystkie wyjaśnienia i sugestie mają być wysłane do poniedziałku na maila. Ja na tą chwilę jestem zrezygnowany, doradca upiera się żeby walczyć i brać dostawczaka. 

Propozycja VW caddy osobowy z przestrzenią ładunkową, VW transporter w dowolnej zabudowie od plandeki po osobowy, bądź typowy bus... a nawet pickup, ale tu budżet przekracza. Niestety wszystkiego nie mogę wam tutaj napisać, ale siekiery latają w powietrzu... Chociaż tyle pocieszenia.

Auto dostawcze+ przyczepka tandem do 750kg to przejdzie na prawko kat B czy to już C? Dodatkowe opłaty drogowe dochodzą, a jeszcze nie wiem jak z podatkiem do gminy czy ubezpieczeniem... Jeśli ktoś ma info to będę wdzięczny...