Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Musisz wiedzieć jaki ten tuz ma być- czy ramiona mają być składane, czy na sztywno Ci wystarczą i czy chcesz mieć oryginalne haki (200zł/szt), a nie jak u mnie wycinane z blachy. Dobrze jest też mieć własne albo tani dostęp do wiertarki stołowej, tokarki. Jeśli masz już trochę materiału w domu to wiadomo nie będzie Cię tyle kosztowało w sklepie; warto też odwiedzić złomowiska bo czasem trafi się materiał, który jest potrzebny. Siłowniki to koszt około 500zł za dwie sztuki + 250zł za resztę hydrauliki. Samej stali wyjdzie na niego około 150-200kg i z tego możesz wyliczyć ile Ci wyjdzie po cenach z Twojego rejonu. Blacha wyjdzie taniej, ale, np. rura z grubą ścianą jest wyżej ceniona. Przy własnej robociźnie zmieścisz się spokojnie w 2000zł (bez oryginalnych haków), a jeśli masz dużo włanego materiału to będzie taniej (tylko pamiętaj, że własny materiał z nieba nie spadł i też coś kosztował). Robiłem tuz-a do podobnego ciągnika, więc mogę trochę pomóc.

Opublikowano

tak macie racje. ja napisałem że 2000zł mnie kosztowało ale wszystko robiłem sam mam cału potrzebny sprzęt do tego(plazme,tokarki wiertarki) więc nikomu nic nie zlecałem, materiał kupuje za naprawse śmieszne pieniądze na złomowisku u znajomego grube blachy nie ważne czy 10mm czy 35mm 1,8zł/kg