Skocz do zawartości

Dzierżawa Ziemi

Gość Profil usunięty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Witam ,

Szukałem i nie znalazłem podobnego tematu . Mam możliwość wzięcia 11 ha 5 klasy ziemi praktycznie w jednym kawałku w dzierżawę 8 km od gospodarstwa moich rodziców . Mam dzierżawić tą ziemię do czasu jej sprzedaży a wiem że to nie będzie szybko bo koleś chce ją sprzedać za 200 tyś hektar a przy jej położeniu nikt tyle nie da (także dzierżawa będzie długa ) . Mam płacić 1000 dzierżawy a dopłaty do mnie. A więc moja sytuacja wygląda tak że jestem na studiach dziennych , moi rodzice nie chcą wziąć tego w dzierżawę. Czy ktoś na zimno wyliczył by mi czy to jest w ogóle opłacalne oraz czy ja sam dałbym radę to ogarnąć będąc tylko na weekendy w chacie ? Oczywiście ziemie będę sam uprawiał , sprzętem rodziców .

Z góry dzięki

Edytowane przez paatryczek1900
Opublikowano

Nie wiem jakie ceny dzierżawy są u was ale u mnie to trochę drogo bo cena dzierżawy 1ha oscyluje w granicach 600zł a jak się dobrze pogada to i za 500zł się znajdzie. Powiem ci że ten gość co ci to wydzierżawia to umie kombinować bo niby ci zostawia dopłaty ale ty mu je oddajesz w całości bo w tym roku płacą chyba 980zł do hektara a ty mu 1000zł dajesz więc żeby nie być drobiazgowym to jedyny zysk jaki będziesz miał z tego pola to będzie to co ci urośnie i to później sprzedasz no ale trzeba odliczyć wszystkie koszty produkcji tj. paliwo, nawozy itd. Więc zanim weźmiesz tą dzierżawę to sobie policz wszystkie koszty i zyski jakie ci to pole przyniesie żeby się nie okazało że później będziesz dokładał do tego ,,interesu"

Gość Profil usunięty
Opublikowano

W zasadzie u nas jest taka cena dzierżawy.

Opublikowano (edytowane)

Jak na 5 klase to zdecydowanie za drogo jak nie masz dużej konkurencji to się targuj tym bardziej że ty to masz zamiar uprawiać tylko w weekendy i zbyt dużo czasu nie masz na porządną uprawe tak by wyciągnąć odpowiedni plon i na dodatek nie wiesz kiedy gość to sprzeda bo jak go bieda przyciśnie to sprzeda za połowe ceny lub jeszcze taniej a pole żeby doprowadzić do odpowiedniego użytku to trzeba lat!!

Edytowane przez farmervip
Opublikowano

ty no za atkie warunki to mozesz brac doplaty bierzesz no i placisz mu 1000 czyli dzierzawe masz za darmo podatek no musisz zapalcic ale ze swojej ziemi tez bys placil podatek wiec brac tylko zeby chociaz na kilka lat minimum 5 lat za takie warunki to masz za darmo ziemie i zysk co ci urosnie

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

no nie wiem ile bym potrzebował kasy żeby w ogóle zasiać ?? bo nie wiem czy bym się sam wyrobił z kasą żeby do żniw dotrzymać .

Edytowane przez paatryczek1900
Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jak wygląda zbiór i uprawa Wyki ? I jak kształują się ceny??

na sztukę co to znaczy ??

Gość Profil usunięty
Opublikowano

owszem wiem co to znaczy ale nie wiem co w tym konkretnym znaczeniu :D

Gość Profil usunięty
Opublikowano

czym siałeś ile wtedy wyniosły dopłaty ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Czyli orka jakaś uprawa pożniej , siew . Dopłaty dostanę do strączkowych i JPO. I od tego muszę odliczyć podatek , nasiona i paliwo . Może ktośmi powiedzieć ile płaciłbym podatku oraz cena tych nasion oraz co do uprawy czy dobrze napisałem .

Opublikowano

No teraz to już cie nie rozumię na początku pisałeś że musisz dać 1000zł od ha a teraz mówisz że musisz odliczyć podatek więc jak to jest??

@Jankes nie trzeba w żaden program wchodzić co do tych 700zł to tak było rok temu czy dalej tak będzie to nie wiem

Gość Profil usunięty
Opublikowano

muszę zapłacić 1000 za ha dzierżawy , dopłaty do mnie a podatek rolny kto musi zapłacic

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A możesz mi napisać koszt nasion oraz czy dobrze napisałem z uprawa ?

Opublikowano

Jeśli chodzi o wyke to ja kupowałem po 2,20 za kg siałem to na ugorach które wcześniej przejechałem broną talerzową po 2 razy następnie siew i bronowanie i to wszystko możesz zrobić podobnie lub jeśli masz czas i pieniądze to lepiej zaorac i uprawić

Gość Profil usunięty
Opublikowano

chyba talerzowanie to lepszy pomysł :D a gdzie kupowałeś tą wykę ?