Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
7 godzin temu, extrabyk napisał:

Za co Ci aż ponad osiem stów potrącili ?

podatki, ubezpieczenia itp. ogólnie potrącają na daną chwilę 29% pensji

1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Czemu to porównywac rolnika do pracowników fizycznych w mieście? Gospodarstwo to jak przedsiębiorstwo, firma. Widziałeś w mieście szefa co by jeździł golfem2 czy innym padłem z lat 80/90? Ja swojego samochodu dorobiłem się po 5 latach gospodarzenia i 11 lat po otrzymaniu prawa jazdy. Dla mnie to nie jest wyznacznik statusu. Niedaleko na północy Mazowsza gospodarki w ruinie, malutkie po kilka, kilkamaście hektarów a samochody na podwórku lepsze niż u niejednego co ma kilkadziesiąt hektarów. Jedzie taki potem na jarmark i staje po kątach, w lesie, 500 m od targowiska, bo mu szkoda wydać 2 zł na parking. 

są jeszcze tacy którzy chcą jechać i dojechać, a nie koniecznie się pokazać

dla niektórych auto to środek transportu, po co mi kupować auto za 30-50tys.zł, i potem zastanawiać się czym jechać po części jeśli jestem usmarowany, albo muszę coś brudnego przywieźć, na pograniczu łódzkiego i mazowieckiego jest taki rejon, gdzie każdy posiada nową Audi, BMW czy VW, ale to tylko po to żeby mieć-wyciągają od wielkiego dzwonu-ważne święto w kościele-wtedy kiedy jest dużo ludzi-żeby widzieli, ważna uroczystość rodzinna, no i obowiązkowo jak się do rodziny jedzie gdzieś dalej-niech ich kłuje w oczy, a przez pozostałe 360 dni w roku jeżdżą tym drugim autem, takim max do 3-5tys.zł, co to mycie ostatni raz w niemczech widziało, olej wymieniony tez w niemcowni ostatni raz 8 lat temu, w bagażniku pszenica rośnie, a na desce mech

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, extrabyk napisał:

Za co Ci aż ponad osiem stów potrącili ?

zaliczka na podatek dochodowy , zus ,składka emerytalna , rentowa , chorobowa, zdrowotna, fundusz pracy itp itd . a to akurat jedna z "lepszych" wypłat

Opublikowano

Tylko jak ktoś ma takie auto upoerniczone itd, to jednak przydałoby się też drugie na wyjazdy. 

U mnie jedno jest od wszystkiego, moja biedna wolowinka woziła wszystko już od zboża,  pasz,  paliw, olejów, części, przez 300kg kafelek,  450kg obciązników do ciągnika itd itp. No i po prawie 5 latach i 130tys km trzyma się dzielnie, ale jednak tu usmarowane,  tu czuć oleje,  smary.  Przydałby się już drugi samochód jak trzeba do miasta pojechać. A wtedy te auto pójdzie na typowego gruzownika. Choć w sumie nieco szkoda,  bo poza nieco dobitymi fotelami z  przodu to nic się z nim nie dzieje.  Auto ma zaraz 23 lata,  a tylko eksploatacja,  nic więcej w  nim nie robię. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Niedaleko na północy Mazowsza gospodarki w ruinie, malutkie po kilka, kilkamaście hektarów a samochody na podwórku lepsze niż u niejednego co ma kilkadziesiąt hektarów.

Które strony północnego Mazowsza masz na myśli? Bo jestem z tego regionu i to co napisałeś odnośnie samochodów trochę mija się z prawdą O.o

Opublikowano
43 minuty temu, daron64 napisał:

Dziewczyno,  po takich tekstach to tu się kawalery zabijać będą o udostępnienie salonu 😛

Jasne! Wyrwać rolnika to niezły wyczyn tak sądzę 😅

Opublikowano
Przed chwilą, kris91 napisał:

Powiedziałbym że nawet z 85% forum 😀 Uważaj teraz bo na pw będziesz miała skrzynkę zawaloną propozycjami matrymonialnymi 😁

tylko odlicz z tych 85% forum tych co mają mniej jak 18 lat, i się okaże że wszystkiego jest 10 chłopa do wyboru...

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

To się inwestuje w przyczepke a nie robi gruzowiska w aucie... Na fotel dobry pokrowiec i po sprawie no ale to trzeba chcieć choć trochę zadbać

daron64 napisał:

Tylko jak ktoś ma takie auto upoerniczone itd, to jednak przydałoby się też drugie na wyjazdy. 

U mnie jedno jest od wszystkiego, moja biedna wolowinka woziła wszystko już od zboża,  pasz,  paliw, olejów, części, przez 300kg kafelek,  450kg obciązników do ciągnika itd itp. No i po prawie 5 latach i 130tys km trzyma się dzielnie, ale jednak tu usmarowane,  tu czuć oleje,  smary.  Przydałby się już drugi samochód jak trzeba do miasta pojechać. A wtedy te auto pójdzie na typowego gruzownika. Choć w sumie nieco szkoda,  bo poza nieco dobitymi fotelami z  przodu to nic się z nim nie dzieje.  Auto ma zaraz 23 lata,  a tylko eksploatacja,  nic więcej w  nim nie robię. 

Opublikowano
38 minut temu, polo95 napisał:

Które strony północnego Mazowsza masz na myśli? Bo jestem z tego regionu i to co napisałeś odnośnie samochodów trochę mija się z prawdą O.o

Kurpie. Dopłata idzie w domy, samochody, na życie a z krów to tyle co aby wyżyć do następnego miesiąca.  Sam mam takich w rodzinie, grosza do gospodarki nie dołożą i narzekają, że słabo idzie. Takie porównanie, my tzn ojciec miał przez życie 3 samochody w tym 2 maluchy i do niedawna citroena ax, wujek chyba z 5 czy 6 samochodów. Zastawę  malucha, poloneza, corollę, vento, volvo V40 a ziemi i bydła połowę mniej. Każdy ma inne priorytety.

Opublikowano
1 minutę temu, lukbold napisał:

To się inwestuje w przyczepke a nie robi gruzowiska w aucie... Na fotel dobry pokrowiec i po sprawie no ale to trzeba chcieć choć trochę zadbać

Moze jakbym częściej i więcej coś wozil to bym przyinwestowal w przyczepke. 

Masz rację - nie chce mi się.  Prac jadę go już któryś rok, a niestety odkurzaniem i wietrzeniem wszystkiego się nie załatwi. Pokrowców niestety nie lubię, a fotel obszywam już chyba tyle czasu, ile pióra tapicerkę :)  Ale technicznie jest wszystko cacy. 

Opublikowano
13 minut temu, Thomas2135 napisał:

Kurpie. Dopłata idzie w domy, samochody, na życie a z krów to tyle co aby wyżyć do następnego miesiąca.  Sam mam takich w rodzinie, grosza do gospodarki nie dołożą i narzekają, że słabo idzie. Takie porównanie, my tzn ojciec miał przez życie 3 samochody w tym 2 maluchy i do niedawna citroena ax, wujek chyba z 5 czy 6 samochodów. Zastawę  malucha, poloneza, corollę, vento, volvo V40 a ziemi i bydła połowę mniej. Każdy ma inne priorytety.

To może i tak, w tamtych stronach nigdy nie byłem. Ja jestem z okolic Mławy, Gruduska to tam dobre samochody mają tylko spore gospodarstwa. Mniejsze wożą się np. Vectrami B.

Opublikowano

Ja już nie wierze w to, ze tutaj można kogoś poznać :D kiedyś próbowałam, jakieś ciekawe znajomosci nawiązałam, ale generalnie w natłoku przeróżnych propozycji nie znalazły się takie, które można byłoby uznać za interesujące 😋

Opublikowano
1 minutę temu, bratrolnika napisał:

opisz wymagania, oraz co sama oferujesz, i będzie sprawa jasna

Nic nie oferuje i niczego nie oczekuje. W momencie, gdzie „intensywnie szukałam” mialam trochę inne myślenie. Teraz uważam, ze mogę sobie mieć jakieś tam ideały w głowie, ale czesto życie je weryfikuje i okazuje się, ze ludzie zakochują się w osobach, które są zupełnym przeciwienstwem tych ideałów. 

Aktualnie nie szukam, ale zawsze jestem otwarta na nowe znajomosci i myśle, ze to w taki naturalny sposób wychodzi najlepiej. Jeśli się dogadujecie, może będzie „to coś” to potem można już zastanawiać się nad czymś więcej, a tak w ciemno to nie ma sensu 😂

4 minuty temu, kris91 napisał:

Nie trafiłaś na mnie 😆

Ależ Ty pewny siebie ☺️

Opublikowano

9 minut temu, bratrolnika napisał:

opisz wymagania, oraz co sama oferujesz, i będzie sprawa jasna

A czy Ty przypadkiem nie masz już polowicy i dzieci? Żona wie o Twoim zaangażowaniu w ten temat? :)

Opublikowano
Przed chwilą, OlaOlla napisał:

Nic nie oferuje i niczego nie oczekuje. W momencie, gdzie „intensywnie szukałam” mialam trochę inne myślenie. Teraz uważam, ze mogę sobie mieć jakieś tam ideały w głowie, ale czesto życie je weryfikuje i okazuje się, ze ludzie zakochują się w osobach, które są zupełnym przeciwienstwem tych ideałów. 

Aktualnie nie szukam, ale zawsze jestem otwarta na nowe znajomosci i myśle, ze to w taki naturalny sposób wychodzi najlepiej. Jeśli się dogadujecie, może będzie „to coś” to potem można już zastanawiać się nad czymś więcej, a tak w ciemno to nie ma sensu 😂

☺️

będę brutalny, ale napiszę szczerą prawdę, pewnie mnie za to nie polubisz, ale trudno, jakoś przeżyje

zamiast napisać: jestem Ola, mam lat tyle i tyle, wzrost tyle i tyle, budowa ciała taka i taka, szukam chłopaka z takich i takich okolic, w wieku takim i takim, chętnie blondyn/brunet, chętnie katolik/prawosławny/muzułmanin/żyd itp czego oczekujesz, to piszesz bzdety że "niewiele ci mogę dać bo sam niewiele mam"

tak szukać możesz w nieskończoność

Opublikowano
28 minut temu, daron64 napisał:

Moze jakbym częściej i więcej coś wozil to bym przyinwestowal w przyczepke. 

Masz rację - nie chce mi się.  Prac jadę go już któryś rok, a niestety odkurzaniem i wietrzeniem wszystkiego się nie załatwi. Pokrowców niestety nie lubię, a fotel obszywam już chyba tyle czasu, ile pióra tapicerkę :)  Ale technicznie jest wszystko cacy. 

Właśnie w ten sposób skończyłem swojego astrolota, gruzu już dawno nie wożę ale.... tapicerkę piorę od 5 lat bo po prostu kurz w niej siedzi... na moje szczęście sąsiad pożyczył na tydzień i trochę wymył.... od razu sprzedaje :P ale tylko dlatrego że ruda wlazła nie tam gdzie można i trza by inwestować przed przeglądem

Opublikowano
Przed chwilą, daron64 napisał:

A czy Ty przypadkiem nie masz już polowicy i dzieci? Żona wie o Twoim zaangażowaniu w ten temat? :)

oczywiście że mam

żona czasem nawet czyta co tu piszemy, najchętniej w sumie w tym temacie

czasem podpowiedź kogoś kto jest w temacie bardziej zorientowany wiele pomaga, i to nie tylko w poszukiwaniu tej drugiej połówki ale i w każdym innym, tak samo jak 10 lat temu myślałem że nie muszę nikogo słuchać żeby sam wiedzieć najlepiej tak teraz widzę jak bardzo się myliłem, a podpowiedź kogoś kto już przeżył to co my mamy dopiero w planach jest naprawdę nieoceniona

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radas
      Witam jestem Nowy na tym Mega fajnym forum od kilku lat jeżdze do wujka Pomagać mu w 100hektarowy gospodarstwie !! Mega podoba mi się ta praca !! mam 18 lat i Marzy mi się Własne gospodarstwo !! ale niemam pojecia jak mogę zacząc realizować swoje mażenie !! czy w ogóle mam jakieś szanse ?? z kąd wziąć kase Itp. ?? POzdrawiam wszystkich !
    • Gość kadioor
      Przez Gość kadioor
      Jestem młodym rolnikiem. W 2019 chcę ubiegać się o dotacje z funduszu 'młody rolnik'. Czy podlega temu zakup busa bądź chłodni? Chciałabym z niego korzystać w celach rolniczych i nie tylko. Jak wyglada teraz sytuacja jeśli o to chodzi? Czy ktoś z was ubiegał się w podobnym celu? 
    • Przez Paula98r
      Dzień dobry. Mam pytanie odnośnie młodego rolnika. Czy mam szanse dostać 
      - mając skończone technikum mechanizacji rolnictwa
      -zdany egzamin zawodowy na M1 i M2 
      - nie zdany egzamin na M 43
      Czy jak mam nie zdanej ostatniej kwalifikacji to mam jakieś szanse czy musze mieć wszystkie 3 kwalifikacje?

• Gość kadioor
      Przez Gość kadioor
      Jestem młodym rolnikiem. W 2019 chcę ubiegać się o dotacje z funduszu 'młody rolnik'. Ile procent dotacji muszę przekazać na dany cel? 80% czy 100%? Chciałbym wiedzieć czy zostaje jakiś procent dla siebie, który nie będzie sprawdzany na co został przekazany. 
    • Przez rolnikk70
      Witam złożyłem wniosek na mr w lipcu jak długo mam czekać za decyzją?
  • Dodaj nową pozycję...
v