Skocz do zawartości

Nawożenie dolistne - stosujecie dokarmianie dolistne?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jutro zamierzam pryskac na rzepak pictorem do tego chce dodać mocznik w ilości 100 kg na 7 ha co daje nam ok 15 kg mocznika na 1 ha tyle starczy czy dodać jeszcze z 5 kg na 1 ha ? I druga sprawa ile dawać siedmiowodnego siarczanu magnezu na 1 ha ?

Opublikowano

A dziś zauważyłem ciekawą rzecz. W nocy mieliśmy mały przymrozek i troche poprzechylało rzepaki. Lecz nie wszystkie bo część dostała niedawno dolistnie bortytan. A czytałem na ulotce tytanitu że tytanit działa podobnie do asashi.

Opublikowano (edytowane)

najpierw to bym nalał pół beczki wody następnie dodał mocznik i siarczan a potem resztę i dolał wody ile tam potrzeba, ale według mnie kolejność nie ma jakiegoś większego znaczenia.

Edytowane przez piotrb14
Opublikowano

Kolejnosc ma znaczenie ,najpierw mocznik , potem siarczan ,potem odzywki , potem herbicyd/antywylegacz/fungicyd/insektycyd,

oczywiscie musza sie mieszac ze soba srodki ktore wlewasz do opryskiwacza o czym powinno byc na etykiecie napisane.

Opublikowano (edytowane)

Ja sypie w sito mocznik i leję wodę, tak z 3/4 opryskiwacza. Później dodaję nawozy płynne i ŚOR. Tak mnie uczono. Ale ostatnio wyczytałem w jakiejś gazecie, że powinno się odwrotnie dawać. :)

Sorki za pomyłkę. Oczywiście chodziło mi o 3/4.

Edytowane przez michal009
Opublikowano

Ja sypie w sito mocznik i leję wodę, tak z 4/3 opryskiwacza. Później dodaję nawozy płynne i ŚOR. Tak mnie uczono. Ale ostatnio wyczytałem w jakiejś gazecie, że powinno się odwrotnie dawać. :)

Jak nalejesz 4/3 opryskiwacza to Ci sie woda wyleje :lol:

Ja mieszam tak jak mówi @saszeta ;)

Opublikowano

Pierwszy daje sie bor( jezeli go sie stosuje, bo z niektórymi odżywkami po wymieszaniu zrobi sie galereta),

nastepnie siarczan magnezu,

mocznik,

pozostałe odżywki,

ŚOR,

wspomagacze (przyklejacze).

Opublikowano

Panowie pryskałem od grzyba + mocznik, siarczan magnezu + odżywka i po jakim czasie deszcz nie obniży skuteczności. Chodzi mi o nawozy i odżywki, ponieważ fungicyd nie przeszkodzi na pewno 2 godz.

Opublikowano

Proszę o pomoc . Powiedzcie mi czym najlepiej opryskać jak owies żółknie ?? sąsiad mówi że dobry jest siarczan magnezu ale sam nie wiem ??? jak coś to w jakich proporcjach go stosować ??? i czy można go stosować razem z mocznikiem ??? i ewentualnie z czymś na chwasty ????

Opublikowano

Najbardziej prawdopodobne że brak magnezu. Choć przyczyn może być dużo. No ale siarczan magnezowy 10kg na ha plus mocznik 10kg na ha dać i jeśli to jest przyczyna to powinno pomóc.

Opublikowano

chlopaki dziś kupiłem na owies nawóz dolistny intermag plonvit powiedzcie kiedy jest najlepiej to popryskać? Nigdy nie stosowałem nawozu dolistnego i nie wiem w jakiej fazie jest najlepiej pryskać. A i czy można mieszać intermag z chwastoxem?

Opublikowano

kupiłem dzisiaj MIKROCOMPLEX i jest na nim napisane że; najpierw rozpuscic jego (a głównym składnikiem mikrocomplexu jest siarczan magnezu), potem mocznik, następnie nawozy płynne i na końcu ŚOR.