Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Dzisiaj usłyszałem, że w tym naborze nie będzie można zmieniać maszyn ani dilera, które poda sie na wniosku. Na infolini ARiMR potwierdzili te informacje tak na 75%, i kazali pytać sie w OR-ach, ale tam nie mogę się dodzwonić. Ponoć dzięki temu wnioski maja pójść szybko. Czy ktoś może potwierdzić te informacje??

Opublikowano

imho bzdura - kupię tam gdzie będzie najtaniej bo to gwarantuje mi wolny rynek!

armir nie może tak się bawić to raz a dwa - idzie pewnie o zmianę w zestawieniu maszyn czyli rezygnuję z części w częśći zmieniam modele itp bo to ponoć sporo problemów narobiło ostatnio.

Od dwóch dni ciągle ktoś gdzieś mi wyskakuje z jakimiś nowościami i sieje tylko zamęt.

Opublikowano

W ostatnim naborze można było wprowadzić zmiany w zestawieniu rzeczowo - finansowym, ponieważ był bardzo długi okres od złożenia wniosku do jego rozpatrzenia. W tym roku nie ma już takiej możliwości. tzn. jeśli w r-f wpiszemy ciągnik 100 - 120 KM to musimy kupić ciągnik 100 -120 KM ale jeśli wpiszemy Ciągnik NH 6010 Plus to musimy wziąć ciągnik NH 6010 Plus.

Ale by były jajca gdyby obowiązywała nas cena z r-f, wiadomo, że każdy rolnik biorąc ofertę prosi o zawyżoną cenę lub bierze ofertę na droższą maszynę. Ja sam mam wystawioną ofertę na 240 000 a w planach ciągnik za ok 160 000 PLN

Opublikowano

Czyli robię tak w Zestawieniu R-F piszę ogólnie np. ciągnik 90-120Km na lekko zawyżoną kwotę i mam drogę wolną do wyboru. Ale w załączniku "Opis zadań wymienionych w zestawieniu rzeczowo-finansowym operacji" jest miejsce na "Nazwa dostawcy" kolumna 3 , kolumna 4 Marka, typ lub rodzaj, więc tutaj muszą się określić konkretnie od kogo i co. I co wtedy można zmieniać czy nie? Zresztą w PRG też trzeba podać co się kupi.

Opublikowano

w zestawieniu RF nie ma pozycji dostawca, występuje ona w załączniku opisu zadań, który nie jest wymagany do wstępnej weryfikacji, nie rozumiem tylko dlaczego chcecie zawyżać kwotę (jeśli jej nie wykorzystacie to przepada), a opis maszyny proponuję jak najbardziej ogólny czyli nawet bez określania mocy

Opublikowano

Dokąłdnie opis R-F beedzie można zmieniac do woli aby wyrobic sie w kwotach zadeklarowanych, moga byc niższe problem pojawia sie gdy chcemy kupic cos drozszego niż wpisalismy. Dlatego kazdy zawyża oferty żeby uniknac póznij problemów. ja zawsze dzwonie bezposrednio do OR i tam zazwyczaj jest ktos kompetentny ;) TO co wpiusuje sie w opisie bedzie można zmioniac to kogo wpiszemy jako dostawce to tylko taka przymiarka a możemy kupic u kogo nam bedzie ise podobało jedyny wymóg to ceny nie powinny byc wyższe niz w R_F( choc pan z OR mówił że wtedy pisze sie wyjasninie dlaczego cena na dana maszyne jest wyzsza i tez da sie to załtwic :) )

JA takze polecam wpisywac jak najmknij danych szczególowych maszyny :) fajny sposób jest z prasa zwijajaca bo nie iwem czy kupie stłokomorowa czy zminno.... wiec wpisuje sie "prasa zwijajaca o szerokosci roboczej 1,8-2,1m" :)

Opublikowano

OK czyli w RFie robię najogólniej jak się da, a załącznik do RF mogę donieść w późniejszym terminie.

@kissmy... nie wiem czy dobrze zrozumiałem, od 300 000zł odejmuje się kwotę wypłaconą dofinansowania przez ARiMR czy kwotę Suma z RFa, nawet jeśli jej się nie wykorzysta?

Opublikowano

Sprawdzaliście w ARiMR stan stada w IRZ? Ja dziś byłem sprawdzić, żeby później nie było kłopotów, że co innego mają w systemie, a co innego wpisałem we wniosku na koniec 2007 i 2008 i jest masakra, nic sie nie zgadza. Drugi problem - księgi wieczyste tydzień trzeba czekać za wypisem.

I tak myśle w instrukcji tytuł prawny do gospodarstwa nie widnieje wśród załączników niezbędnych do wstępnej weryfikacji, więc może doniosę później.

Opublikowano

ja dzis dopiero podpisałem umowę , a jutro składam wniosek na następny sprzęt , jak dziś byłem w ar i mr to powiedzieli mi że na 21 kw. przewidują 6000osób w wielkopolsce , czyli jutro będzie masakra

Opublikowano

Księga Wieczysta nie jest załącznikiem obowiązkowym, a tydzień to jak KW jest na miejscu w sądzie, a jak sąd robi migrację KW z papieru na kompa to czekasz na wypis prawie miesiąc. A te przewidywania to na jakiej podstawie oni robią, przecie można wysłać pocztą lub w BP składać, a jest cały tydzień na to, więc po co to straszenie.

Opublikowano

ciekawe co bedzie z tymi co sie nie zalapia w losowaniu... kurcze malo jest tej kasy.... tak np w olsztynie bylo w 2007 roku do dyspozycji 130mln a teraz jest 110. ale slyszalem ze jest mniej ludzi niz sie przewidywalo na początku... tak twierdzi kobieta co robi wnioski

Opublikowano

wypisy z kasiag wieczystych sa potrzebne tylko wtedy gdy masz cos dokupione lub sprzedane jesli masz tak samo jak w roku bazowym w dopłatach (2008) to nie trzeba wypisów !!!!!!!!!!!

może ktos mi powiedziec przykłady na jakich warunkach i w jakim banku załatwiali sobioe kredyty preferencyjne jesli chca kredyt na to co ma zwrócic agencja i US ( VAT ) wkłąd własny mam cały. bo w BS jak mi dzis powiedziła klintka to koszmar i jescze pros prezesa jakby to nie iwem co było ;) krzykneli 3 % prowizji i koło 10% odsetek WIBOR 3M + 6 %!!!!!!!!!! to chyba lekkie przegiecie :) i w dodatku zabezpiecznie 2,5 krotnosc kredytu !!!!!!! wes tu skołuj majatku na 1mln :)

Opublikowano

BZWBK Spółki Leasingowe "Pożyczka dla rolników" prowizja max 1%, oprocentowanie niestety drogo podobnie, a zabezpieczenie to weksle i zastaw rejestrowy na sprzęcie.

Opublikowano

Witam

mam pytanie: czy jesli mam dzierżawę od 2008 roku, i za tamten rok nie złożyłem na tą dzierżawę o dopłaty bezpośrednie i właściciel też nie składał, to mogę ten grunt brać pod uwagę przy wyliczeniu ESU ?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@OPTIMUSpRIME może składać, byle tylko zmieścił się razem z poprzednim w maksymalnej kwocie.

Opublikowano
Witam

mam pytanie: czy jesli mam dzierżawę od 2008 roku, i za tamten rok nie złożyłem na tą dzierżawę o dopłaty bezpośrednie i właściciel też nie składał, to mogę ten grunt brać pod uwagę przy wyliczeniu ESU ?

niestety nie ;) jesli nie miałes w dopłatach to nic nie możesz z tym zrobic

możesz powiedziec jakie sa koszty zastawu rejestrowego i weksli ?? włąsnie ten mój bs to jakis taki zacofany :) nie chca zastawaów bo nie chce sie prezesowi jezdzic do lublina 80km żeby wpisac do rejestru zastawów tylko ciagle hipoteka i hipoteka. Zeby miał kto zarobic przy wycenach nieruchomosc !!!!!!!!!!

Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie, bo to na SPO było, ale zastaw plus jakieś inne opłaty bo miałem ubezpieczenie sprzętu gdzie indziej to w niecałyvh 300zł się zamknęło. A weksle to nic ;) w cenie kredytu były. No i jeszcze jakieś znaczki sądowe przy wykreślaniu z zastawu, ale to grosze. Najgorszy to był szlejący w górę wtedy WIBOR.

Opublikowano

ze kazdy wykorzysta 300000? przeciez to nie realne. srednia kwota bedzie wynosic gora 150 -200 tys. ny skladamy calkiem male wnioski ostatnio koszt inwestycji to 140000 teraz na 100000. i mysle ze jest wielu rolnikow ktorzy robia podobnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v