Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Koledzy powiedzcie jak ktoś wam morze sie przyczepić do wielkości stanowisk itp jak do chlewni, czy tam obory jedynie kto ma wstęp to Ja, właściciel i lekarz Powiatowy :) Wogóle tych ludzi tam nie wpuszczać :) <_<

Opublikowano

Mniej więcej ile trzeba czekać po złożeniu wniosku na decyzję o przyznaniu pieniążków? Naturalnie mam na myśli sytuację w której nie trzeba nic we wniosku poprawiać.

Opublikowano

pewnie będzie tak jak przy ostatnim naborze tzn., aby wniosek został zakwalifikowany do przyznania pomocy, ewentualnie do poprawek, musi zawierać trzy podstawowe dokumenty:

1. ksero dowodu tożsamości

2. plan rozwoju gospodarstwa - musi być jako taki, póżniej ewentualne poprawki

3. wyliczenie wielkości ekonomicznej gosp. - t.j.w.

Opublikowano

Wlasnie przed chwila gadalem z facetem w agencji co moj wniosek rozpatrywal i wcale nie bedzie tak ze za blad twoj wniosek bedzie odrzucony, bzdura. Jezeli nie bedziesz mial wszystkich wymaganych dokumetow to owszem.

Opublikowano

Musisz złożyć 3 podstawowe dokumenty, które wymieniłem wcześniej. W zrobieniu ksera dowodu raczej trudno popełnić błąd. W PRG raczej powinny być wymienione przewidziane zadania i ich koszty (dane wnioskodawcy również). W wyliczeniu ESU też powinna powinna pojawić się jakaś liczba - jej wyliczenie może być błędne.

Resztę uzupełnisz\poprawisz po wezwaniu z agencji. Wiem o przypadku odrzucenia wniosku z powodu braku podpisu na jednym z dokumentów, ale po odwołaniu do sądu ARiMR przyjęła wniosek do ponownego rozpatrzenia.

Do kkrystian: o tym, że wniosek musi być całkowicie kompletny słyszę przy okazji każdego naboru, również tego ostatniego, a kończy się to zawsze na możliwości dokonywania poprawek i to się raczej nie zmieni.

Teraz zauważyłem, że w moim poście często pojawia się słowo raczej - do końca to nie wiadomo jak będzie. Ostatni przykład z rentami strukturalnymi, wcześniej MRiRW przebąkiwał coś o podniesieniu świadczeń, teraz wiadomo że raczej (słowo zostało użyte z premedytacją) rent nie będzie (w najlepszym wypadku będą dwa nabory).

Opublikowano

Do kkrystian: troche sie mylisz z tym co piszesz. Podam ci dwa przykłady: składałem wniosek i w kwocie mlecznej kobieta przestawiła cyfry zamiast 96 tys napisała 69 ty bądz wartość ciągnika zamiast 120000 to 12000 (podaję cent orientacyjnie bo dokładnych nie pamietam) to proste błędy ale watpie aby dyskwalifikowały takich jak ja. Drugi przykład dotyczy wniosku a mianowicie jest taka pozycja jak planowany termin zokończenia etapu i tych etapów było bodajże 8 każdy miał wpisane przybliżone terminy ale że wnioski leżały długo terminy te minęły a więc już był błąd i to nie z naszej winy. Tak miałem tez i ja i oczywiście do poprawki. Błedy beda zawsze i to będą tolerować co innego jak nie dostarczysz wymaganych dokumentów lub nmie będziesz mógł skorzystać z dofinansowania wtedy inna bajka. Zastanawia mnie jeszcze jedna sytuacja. ktoś powiedział że brac oferty na grogie sprzety a potem zmienic na tańsze i zaoszczędzić ale ja tego nie widze żeby to przeszło tym razem

Opublikowano

A co rozumiesz poprzez słowo "zaoszczędzić". Bo Ja mam takie pytanie czysto teoretyczne, czy dealer może nam wystawić na fakturze cenę wyższą niż w rzeczywistości zapłaciliśmy?. Pytam czysto teoretycznie <_<

Opublikowano

Powiem tak- rok temu kupowałem na kredyt krowy, dogadałem się z firmą wystawili wyższą cenę, bank przelał kasę a firma oddała mi różnicę pomniejszoną o vat.

Opublikowano
A co rozumiesz poprzez słowo "zaoszczędzić". Bo Ja mam takie pytanie czysto teoretyczne, czy dealer może nam wystawić na fakturze cenę wyższą niż w rzeczywistości zapłaciliśmy?. Pytam czysto teoretycznie <_<

znalazłem dwa takie posty

-,,w zestawieniu finansowo rzeczowym najlepiej jest podawać maszyny w przedziale, bo zawsze jest pole manewru. zapytanie ofertowe zawsze bierz na full wypas JD, a osprzęt zagraniczny w max opcji. Potem złożysz wyjaśnienie że mniej zapłaciłeś, przynajmniej nie będziesz miał problemu ze wzrostem cen, bo będziesz miał zapas,,

-,,Ta samo jak ja, traz bralbym oferte na FENDTA i wybieral sobie w ofetrach a tak jestem juz skazany od poczatku,,

i teraz chodzi mi o to czy jak złozysz wniosek na sprzet w nowym naborze to skąd będziesz mieć gwarancje że możesz zmienic np ciągnik na inny jak przy naborze pierwszym w 2007 roku??

Opublikowano

Witam. Chciałbym zapytać Was w którym momencie należy dostarczyć do ARiMR wycenę rzeczoznawcy używanej maszyny, bo chyba nie przed podpisaniem umowy - jak twierdzi mój znajomy doradca. Oznaczałoby to tyle, że muszę zawieść rzeczoznawcę do sprzedającego maszyny i on tam robi wycenę :) gdyż przed podpisaniem umowy nie mogę kupić maszyny bo później nie dostanę zwrotu za nią. Jak to wygląda w praktyce?

Opublikowano

Ile zapłaciliście za zrobienie wniosku i planu gospodarstwa na Modernizację bo przymierzam się do złożenia wniosku w nowym naborze i che rozeznać ile muszę zabulić za dokumentacje.

Opublikowano

Ja zaplacilem we wczesniejszym 600 zl dla znajomego ale wiem ze zrobienie wniosku chodzilo do 2,5 tysiaca.

A tak szczerze to wez na necie beda juz podane wnioski do obrobki z koncem marca wiec wezmiesz sobie i takie banialuki jak oni tam wypelnija jam wypelnisz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v