Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ARIMR uwzględnia tylko umowy długo terminowe czyli takie które po zakończeniu inwestycji trwają jeszcze przy najmniej 5 lat i będą uwzględnione w dopłatach na następne lata

Opublikowano

jezeli jest dwóch wlascicieli na jednej dzialce siedliskowej a ja che otrzymac doplaty na maszyny z prow a drugi wlsciciel nie che podpisac oswiadczenia http://www.arimr.gov.pl/pliki/70/0/0/Zgoda...eruchomosci.pdf ( tu ono jest pokazane) czy da sie obejsc ta zgode by otrzywac doplaty z prow?

dzwonilem do agencji ze zgoda jest wymagana i ze limit pieniendzy(300tys) jest na 1 dzialke siedliskowa tzn jezeli ja wezme doplaty w prowie na maszyny to muj sonsiad z tej samej dzialki nie moze juz wzionsc doplat na maszyny czy to prawda niech ktos sie wypowie

Opublikowano
jezeli jest dwóch wlascicieli na jednej dzialce siedliskowej a ja che otrzymac doplaty na maszyny z prow a drugi wlsciciel nie che podpisac oswiadczenia http://www.arimr.gov.pl/pliki/70/0/0/Zgoda...eruchomosci.pdf ( tu ono jest pokazane) czy da sie obejsc ta zgode by otrzywac doplaty z prow?

dzwonilem do agencji ze zgoda jest wymagana i ze limit pieniendzy(300tys) jest na 1 dzialke siedliskowa tzn jezeli ja wezme doplaty w prowie na maszyny to muj sonsiad z tej samej dzialki nie moze juz wzionsc doplat na maszyny czy to prawda niech ktos sie wypowie

Witam wszystkich. Wydaje mi się że ARiMR myli się, przecież nietrudno wyobrazić sobie sytuację rolnika który mieszka np. w bloku i posiada ziemię na której prowadzi produkcję roślinną. Ziemię uprawia firma zajmująca się usługami rolniczymi. a ten rolnik nie posiada jako takiej działki siedliskowej, a posiadany sprzęt rolniczy trzyma u sąsiada. Czy to oznacza że nie może ubiegać się o pomoc w ramach PROW-u, chyba jednak może. Wydaje mi się że to jakiś paradoks że pieniądze przypadają / dzielą się na wspólwłaścicieli siedliska, a ten kto nie posiada siedliska może otrzymać cały limit.

Opublikowano

Witam,

wyjadę z trochę innej beczki, albo nawet właściwej temu tematowi :)

Nie sprawdzałem, czy było to już w tym temacie, czy nie, bo nie za bardzo mam czas na tak rozległą lekturę.

Dostałem dzisiaj taką rozpiskę, z której wynika, że 21 kwietnia ruszy kolejny nabór na Prow:

http://www.arimr.gov.pl/print_targi.php?id=1&id1=0&id2=0&zaj=1&kol=787&set=&red_sub=&sub=&supersub=&red_addkat=&subclas=&id1x

Opublikowano

do damianjarosz 11 .U mnie była identyczna sytuacja ,jedyne wyjscie to podział działki albo sąsiad który nie chce inwestowac.My zrobiliśmy podział ,oczywiście geodeta skorzystał ze swoich koneksji i tu i ówdzie pozałatwiał szybciej papiery,w niecałłe 3 tygodnie się wyrobiliśmy.Ale u mnie agencja to odkryła w pierwszej poprawce ,zresztą jedynej.Przepis jest dziwny ale podejrzewam ,że agencja od tego wymogu nie odstąpi,musicie znalezć sami rozwiązanie.Pozdrawiam.

Opublikowano

Witam. Przyszło mi do głowy, jak na razie, czysto hipotetyczne rozwiązanie tej sprawy. Czy mógłbyś wydzierżawić twoją część siedliska osobie trzeciej (siostrze, bratu, wujkowi ...) i wtedy zniknąłby problem zgody współwłaściciela siedliska - przecież nie miałbyś siedliska. Tutaj pojawia się problem gdy prowadzisz jakąś produkcję zwierzęcą. Wydaje mi się jednak że, przynajmniej teoretycznie, mógłbyś wydzierżawić od osoby która wydzierżawiła od ciebie siedlisko :) same budynki (oborę / chlewnię).

Zdaję sobie sprawę, że to wygląda trochę skomplikowanie, ale na przykładzie Programu Rolnośrodowiskowego wiem że z pozoru nieracjonalne rozwiązania zyskują w oczach pracowników ARiMR aprobatę. Rozumiem również, że po tych kolejkach w których trzeba było stać i kompletowaniu dokumentów trudno jest zrezygnować z MGR z powodu takiej w sumie drobnostki. Co o tym sądzicie?

Opublikowano

do waltra A ile mzoe trwac taki podzial dzialki droga sondowa bo muj sonsiad nie che jej podpisac(tej zgody) a i czy by sie dalo ze skaldam wniosek a podzial dzialki jest w toku i czy by sie to dalo wtedy obejs ta zgode?

Opublikowano

U mnie to trwało dośc krótko ,bo znam trochę tego geodetę a on już wiedział jak przyspieszyć w gminie i w powiecie(bo przecież wypis z rejestru gruntów jest potrzebny do notariusza).Ten podział wymaga trochę zachodu ,bo to wójt wydaje jakąś decyzję ,potem geodeta dzieli ,wyznacza ,potem znów jakieś papiery do gminy idą.Potem do starostwa i na końcu notariusz.Fakt ,że jak z ARiMR dali znać o tych oświadczeniach to szczęka mi opadła w sumie sąsiad mi podpisał,ale sama doszłam do wniosku ,że nie mogę mu tego zrobić bo wiedziałam co to oznacza a on nie przyglądał się tym papierom.Przynajmniej sprawa jet załatwiona i nastepne pokolenia będa miały to z głowy.Ciekawe jest też to ,że ja tego siedliska nie uzytkuję zbytnio bo mam drugie gospodarstwo w którym mam siedzibę.Ja myślę ,ze powinieneś spytac w ARiMR czy jeśli rozpoczniesz procedurę podzialową(a wiąze się to z jakimś okresem oczekiwania) czy odstapią od tych oświadczen a Ty w odpowiednim terminie im przedstawisz odpowiednie dokumenty.Rezygnacja w tym momencie i z takiej przyczyny bylaby głupotą ,nie sadzisz?

Opublikowano

Koledzy mam do was pytanie.

Czy na 32ha + produkcja zwierzęca dostalibyśmy ciągnik o mocy 120-130km?

Z tego co nam powiedzieli w Pol-Agrze nie powinno być problemów z otrzymaniem

owego ciągnika...

Na jaki procent dają kredyty pomostowe?

Opublikowano

Do krycza094

Ja w czwartek podpisywałem umowę z ARiMR w Poznaniu i ja miałem numer wniosku 2000 a podpisywałem umowę numer 1300 ale z tego co mi mówił pracownik agencji który mnie obsługiwał to mieli w piątek do podpisania aż 50 umów.

Opublikowano
Koledzy mam do was pytanie.

Czy na 32ha + produkcja zwierzęca dostalibyśmy ciągnik o mocy 120-130km?

Z tego co nam powiedzieli w Pol-Agrze nie powinno być problemów z otrzymaniem

owego ciągnika...

Na jaki procent dają kredyty pomostowe?

zapewne moc przejdzie, a kredyt pomostowy w BGŻ jest na mniej niż 9%

Opublikowano

zależy kto Ci rozpatrywał wniosek bo ja mam nr 1800 i jeszcz nic sie nie odezwali kiedy przyjechac do podpisania a znajomy miał ponad 2000 i w tamtym tygodniu podpisał umowe, i pytałem sie jak to jest i on mi powiedział ze to tylko zalerzy od osoby która Ci to wszystko sprawdza bo z nia podpisujesz umowe , przynajmniej tak on mi tłumaczył

Opublikowano

trzeba do geodety zgłosic takie manewry i on wtedy przyjeżdza i robi swoje tylko najgorsze sa terminy bo to niestety trwa zanin papier nabierze wartości. Wiem bo też dzieliłem działkę na dwie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej
    • Przez zenmaniek
      Witam
      Jest tu ktoś kto korzystał z dofinansowania na wymianę dachu z azbestu, chce wiedzieć czy w ogóle warto brać to pod uwagę?

• Dodaj nową pozycję...
v