Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No dobra ale ktoś z was zrobił taki myk z tą ziemią ze bierzecie dopłaty za grunty które należą do waszych rodziców. I macie złożony wniosek na PROW??

Opublikowano

Ja biore dopłaty za rodziców tak mi doradził gość co pisął wniosek na PROW ale nie na dzierżawe tylko umowę użyczenia bo tak podobno prościej tylko min. 5 lat

Opublikowano

w sumie to oni sami nie wiedzą czego chcą,pewne jest to że umowa musi trwac przez 5 lat od momentu otrzymanie pomocy.może być potwierdzona przez sołtysa,ja tak mam i to wystarczyło.można kupic sobie ciągnik nawet 200 koni jak cię stac nawet jak masz tylko 40 ha.ale pomoc dostaniesz tylko do takiego jaki ci zaakceptują.róznicę musisz pokryć z własnej kieszeni

Opublikowano

Panowie a przy 16 ha to 87 km to chyba bez problemu mi przysługuje . bo mialem taka sytuacje ze do poprawki byla maszyna 80 km podczas poprawki zmieniłem marke no i to 7 km doszło .dealer naciska mnie aby odbierać sprzęt bo euro bardzo wysokie a ja po dobrym kursie (no na dzień dzisiejszy) go zadatkowałem . no i troche sie obawiam tej zmiany jak by cos nie poszło a kredyt nie tani jak wiemy!

Opublikowano

stary bez problemu?

87km / 16ha = 5,44km/ha

wiem ze agencja daje srednio 4 km zadarza sie nawet 5km/ha ale 5,5 to chyba za duzo. po co ci prawie 90 koni na 16 hektarów? kupujesz malego uzywanego zetorka i jazda, powiedz mi kiedy twoj zakup zwroci sie na tych 16 hektarach?

Opublikowano

Dzwoniłem dzisiaj do Armir'u w Toruniu i gościu mi powiedział ze jedynie umowy dzierżawne od Agencji Nieruchomości Rolnej są respektowane, a nie żadne umowy dzierżawne z sąsiadem na 5 lat czy coś takiego.

Opublikowano

A ja mam pytanko ? Brał ktoś może kredyt pod PROW u przedstawiciela WBK który współpracuje z Agromarketem Jaryszki ? Mają bardzo dobre warunki ale czy póżniej nie wyjdą jakieś jaja. Napiszcie jak cóś na ten temat wiecie. Z góry dzięki ;)

Opublikowano

Ktoś mi mówił (podobno to słowa ministra), że w związku z rosnącą ceną euro Agencja może uwzględnić wyższą od deklarowanej wysokość inwestycji (udokumentowaną), a co za tym idzie przyznać wyższy zwrot niż wynika z wniosku. Słyszeliście coś o tym?

Opublikowano
A ja mam pytanko ? Brał ktoś może kredyt pod PROW u przedstawiciela WBK który współpracuje z Agromarketem Jaryszki ? Mają bardzo dobre warunki ale czy póżniej nie wyjdą jakieś jaja. Napiszcie jak cóś na ten temat wiecie. Z góry dzięki ;)

A co takiego dobrego w tych warunkach?

Opublikowano

Malo dokumentow wymagaja,mozesz splacic kiedy chcesz kredyt i minimalny wklad wynosi 20% brutto. To takie rzeczy,ktore mnie sklonily do wziecia kredytu z WBK. Juz kombajn mamy na ten kredyt i nie bylo zadnych jaj.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v