Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ja tez sam rysowalem...przyczepili sie tylko do tego ze nie mialem zaznaczonego na glownej mapce miejsca skladowanio odpadow,srodkow ochrony i nwaozow.a i jeszcze ze niepodalem odleglosci miedzy budynkami...troche mnie to wkurzylo bo mapka byla narysowana w skali....ale kogo to obczodzi...trzeba poprawic i juz

Opublikowano

Koledzy, już mogę się pochwalić, dzisiaj podpisałem umowę z ARiMR, czyli po prostu SUPER!!!!, kupuje resztę sprzętu i czekam na zwrot pieniążków.

Życzę i Wam tego samego. acha miałem numer 19 podpisanej umowy w woj. śląskim na ok 220 złożonych.

Opublikowano

W wlkp. niby ok 50 podpisane i stanelo narazie,bo pracownikow przeniesli do innych oddzialow,gdzie jeszcze nie jest skonczona wstepna weryfikacja. A musza ja skonczyc do 9 listopada,bo jak nie to kasa przepadnie. Mowil mi to wuja bo dzwonil do Poznania do ARiMR i mu powiedzieli,ze jego facetka od wniosku jest w Lodzi. Dostepna bedzie dopiero od 10.

Opublikowano
Koledzy, już mogę się pochwalić, dzisiaj podpisałem umowę z ARiMR, czyli po prostu SUPER!!!!, kupuje resztę sprzętu i czekam na zwrot pieniążków.

Życzę i Wam tego samego. acha miałem numer 19 umowy w woj. śląskim

no to pogartulowac :) mam tylko prosbe..daj znac jak splyna ci pierwsze pieniadze bo chcial bym wiedziec ile trwa od zlozenia wniosku o platnosc do wyplaty

Opublikowano
no to pogartulowac :) mam tylko prosbe..daj znac jak splyna ci pierwsze pieniadze bo chcial bym wiedziec ile trwa od zlozenia wniosku o platnosc do wyplaty

Ok, jasne nie ma sprawy, ale nie liczę że wyrobią się w 3 miesiącach, w poprzednich wnioskach czekałem trochę więcej.

Opublikowano
a mam jeszcze jedno pytanie panowie. a mianowicie ile KM przypada na jeden ha przy zakupie traktora??jaki jest przelicznik??

Jak się nie mylę to 3.5 KM na 1ha

Ok, jasne nie ma sprawy, ale nie liczę że wyrobią się w 3 miesiącach, w poprzednich wnioskach czekałem 5 miesięcy.

U mnie w poprzednich wnioskach o zwrot pieniążków to w 3 miesiącach sie mieścili, a nawet bywało tak że po 2 miesiącach miałem już zwrot

Opublikowano
a mam jeszcze jedno pytanie panowie. a mianowicie ile KM przypada na jeden ha przy zakupie traktora??jaki jest przelicznik??

teoretycznie 3,5 KM na hektar,a le ja miałem w kwitach 22Ha a ciągnik wziąłem 96KM, tak samo pług niby 3 obracalna nie przysługuje na 8 ha, ale nikt się tego nie czepiał

Opublikowano

Ja słyszałem o 5km na hektar i 15% więcej na terenach ONW. Ja ziemi na papierze mam 15 ha i składam na 105km john deera. Rozmawiałem z gościem który mnie pilotuje i mówi że da rade to przejść Mówi ze podpisze sie parę aneksów że w przyszłości gospodarstwo zostanie powiększone i tyle

Opublikowano
Ja bym nie składał, za rok może przejść już na ręte strukturalną... A po 40 latach jest tylko 40% zwrotu od sumy netto!!

no to w takim wypadku co zostaje zrobić żeby można było dobrze kupić nowy ciągnik

Opublikowano

W Wielkopolsce jeszcze nie przyjmują wniosków o płatność. Ja zrealizowałem inwestcję wcześniej i chciałem przyspieszyć wniosek o płatność, dostałem odpowiedz odmowną.

Opublikowano

adam0304 pisz poprawnie zapewne chciales napisac:

"W Wielkopolsce jeszcze nie przyjmują wniosków o płatność. Ja zrealizowałem inwestycję wcześniej i chciałem aneksować umowę,dostałem odmowną odpowiedz."

sorry jak to pisałem nie bylo jeszcze twojego posta, był tylko ten poprzedni błedny. PS uzywaj Edit jak coś

Opublikowano
Na 20 ha wedlug tych chorych przeliczników przypada 55km :) ale oni na to nie patrzą , mnie nawet o uzasadnienie nie prosili...

Jak jest przelicznik 3.5KM na ha to na 20 ha przysługuje ciągnik o mocy 70 KM :)

W Wielkopolsce jeszcze nie przyjmują wniosków o płatność. Ja zrealizowałem inwestcję wcześniej i chciałem przyspieszyć wniosek o płatność, dostałem odpowiedz odmowną.

Kolego ale ja mówiłem że w poprzednich wnioskach o sprzed, po złożeniu wniosku o płatność, od daty złożenia wniosku do momentu wpływu pieniążków na konto minęło 2 mieśiące

Opublikowano

A przerabiał ktoś temat zmiany we wniosku np. zmiana marki lub mocy ciągnika - podobno mozna wprowadzic takie zmiany aby tylko wnioskowana kwota sie nie zmieniła. Ja wpisałem we wniosku między innymi Zetora Proxime 8440 ale myśle nad zmiana na jakiegoś NH lub CASE w podobnej mocy . Czy to by przeszło?

A tak na marginesie to jaką markę ciągnika (ok. 80 KM) polecacie NH czy CASE czy moze jeszcze coś innego w podobnym przedziale cenowym?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v