Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj w programie Tydzień minister rolnictwa Marek Sawicki powiedział że będzie nabór na modernizacje gospodarstw rolnych troche póżniej ponieważ Ci co składają na Młodego Rolnika mogli również złożyć na modernizacje gospodarstw rolnych .

Opublikowano

dlaczego oni prędzej o tym nie pomyśleli ja składałem młodego rolnika w 2008 sierpień w 2009 zrobili nabór w kwietniu na mgr i jeszcze nie mogłem składać bo nr gospodarstwa nie miałem bo młody rolnik się ciągnął teraz czekam na nabór i chyba się nie doczekam ciągle go przekładają i w końcu kasy braknie i wcale nie będzie

Opublikowano

Drodzy Użytkownicy mam pytanie. Jak uzasadnialiście(pomyślnie) zakup pługa, agregatu uprawowo-siewnego, przedsąsacza karuzelowego oraz wozu asenizacyjnego ze względu na wądpliwości co do celowości i konieczności uzasadnienia techniczno-ekonomicznego zakupu wymienionych maszyn do mojego gospodarstwa ?

I chcesz, żeby Ci na forum ktoś w kilku zdaniach odpisał? Każde uzasadnienie jest inne i zależy od sytuacji w gospodarstwie, areału , liczby zwierząt i sposobu chowu, odległości pomiędzy działkami, innymi posiadanymi maszynami, zwięzłości gleb, technologi produkcji, rodzaju i wielkości poszczególnych upraw, warunków klimatycznych, itd. Jak nie wiesz jak napisac to zapłac komuś stówkę, dwie i będziesz miał problem z głowy. Zresztą jak już dostajesz pismo P-3 na ocenie techniczno - ekonomicznej, to znaczy że mają co do tych maszyn wątpliwości i czasem tak jest, że nawet najlepsze uzasadnienie nie wystarczy i należy spodziewac się pisma P-4 redukującego ich wielkośc.

Opublikowano

dlaczego oni prędzej o tym nie pomyśleli ja składałem młodego rolnika w 2008 sierpień w 2009 zrobili nabór w kwietniu na mgr i jeszcze nie mogłem składać bo nr gospodarstwa nie miałem bo młody rolnik się ciągnął teraz czekam na nabór i chyba się nie doczekam ciągle go przekładają i w końcu kasy braknie i wcale nie będzie

też mnie to zastanowiło ale żeby Młody Rolnik wziął pierwsze dopłaty/złożył o nie wniosek to trochę czasu minie i czy nie oznacza to że MGR będzie przesunięte do przyszłorocznych wakacji?

Opublikowano

Dzisiaj w programie Tydzień minister rolnictwa Marek Sawicki powiedział że będzie nabór na modernizacje gospodarstw rolnych troche póżniej ponieważ Ci co składają na Młodego Rolnika mogli również złożyć na modernizacje gospodarstw rolnych .

Nie oglądałem, ale potwierdzam - taka informacja pojawiła się dziś na stronie ARiMR.

Opublikowano

"Marek Sawicki zapowiedział również uruchomienie nie później niż w listopadzie br. naboru wniosków o wsparcie na "Modernizację gospodarstw rolnych". Ujawnił, że był proszony o maksymalne odłożenie tego naboru przez beneficjentów działania "Ułatwianie startu młodym rolnikom", którzy chcą też skorzystać z działania "Modernizacja Gospodarstw"."

Wreszcie coś konkretnego!!! Też jest fragment o tym, że będzie się starał o przesunięcie kasy z mniej popularnych programów (nie wiem o które dokładnie chodzi) na modernizację gospodarstw rolnych oraz na różnicowanie w kierunku działalności nierolniczej. Ogólnie jest szansa!

:-D

Opublikowano

nie musi wziasc dopłat :) w takiej sytuacji wystrczy akt włąsnosci nabytej ziemi i umowy dzierzaw na które składał dopłaty.

I wypis z rejestru gruntów.

Opublikowano

wypis nie potrzebny przynajmnij ja nie musiałem dołaczac.

Jak nie było jeszcze składanego wniosku o dopłaty obszarowe to jest potrzebny do sprawdzenia ile jest użytków rolnych (kol. 10 tabeli III.A wniosku o przyznanie pomocy w ramach moderniacji). No ale co oddział ARiMR to obyczaj.

Opublikowano

Mam pytanie. Czy w województwie wielkopolskim osoby, które dostaną premię "młody rolnik", będą mogli skorzystać z modernizacji...? Kiedyś było, że niby środki w Wielkopolsce na modernizację się już skończyły.

Opublikowano

Mam pytanie. Czy w województwie wielkopolskim osoby, które dostaną premię "młody rolnik", będą mogli skorzystać z modernizacji...? Kiedyś było, że niby środki w Wielkopolsce na modernizację się już skończyły.

Będą mogły (a nawet powinny), bo kasa na modernizację jeszcze jest.

Opublikowano

Witam. Moze ktos sie orientuje, czy przy skladaniu wniosku na modernizacje, pola dzierzawione, dzierzawa musi byc zawarta w formie aktu notarialnego, czy wystarczy umowa napisana miedzy soba tj. dzierzawiacym i wydzierzawiajacym, a tylko podpisy zlozone przed notariuszem.Wlasnie ostatnio notariusz tak mi mowil , ze wystarcza tylko podpisy zlozone w jego obecnosci, ze cos sie pozmienialo w prawie, ale dobrze by bylo jakby to ktos jeszcze potwierdzil. Pozdrawiam

Opublikowano

Czy korzystając z młodego rolnika (75 tys) moge jednocześnie skorzystać z PROW?? Chciałbym zrobić tak - zakupić Ciągnik za 130tys do niego sprzęt za 20 i kosiarkę dyskową za 20. Razem wyszłoby 170tys. 50% zwróciliby mi z PROW czyli miałbym maszyny za 85tys, do tego 75tys młody rolnik = maszyny za 10 tys. Czy jest taka możliwość????

Opublikowano

No dobrze czyli najpierw przyznają mi premię 75tys, potem otrzymam papiery z prow, zakupię maszyny, przedstawię faktury i otrzymam zwrot. Tak? I jeszcze jedno... gdzie bierzecie kredyt? bo ja nie mam tych 100tys które muszę włożyć zanim otrzymam zwrot...

Opublikowano

kredyt to do banku sie udaj :D Mysle ze zanim ci kasa wpłynie z młodego rolnika to bedziesz tez juz miał rozpatrzony wniosek na modernizacje. bo to wyglada tak ze najpier musisz podpisac umowe z młodego rolnika póżnij składasz wniosek o płatnosc tej premi. i czekasz kilka miechów na kase. taka sama sytuacja jest z modernizacja czyli umowa-> zakupy->wniosek o płatnosc i czekanie kolejne kilka miechów na kase

Opublikowano

bo to wyglada tak ze najpier musisz podpisac umowe z młodego rolnika póżnij składasz wniosek o płatnosc tej premi. i czekasz kilka miechów na kase.

Tzn że zakupu dokonujesz dopiero po wypłacie pieniędzy z MR? Bo ktoś mi kiedyś mówił że najpierw trzeba zainwestować te 75 tys, ale chyba pomyliło mu się z PROW-em

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez kingway
      Witam , czy ktoś wie coś konkretnie na temat aktywnego rolnika ? Chodzi o to , że jeśli sprzedaje zboże lokalnemu rolnikowi który jest RR i ja tez jestem RR to trzeba spisać umowę ?? I wtedy to będzie ważne jako rachunek ? Czy jeśli coś tam wejdę w te ekoschematy (te co będą wyszczególnione ) na część gospodarstwa to już nie będę musiał tego przekazywać ? Ktoś coś wie ? 
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha

• Dodaj nową pozycję...
v