Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja dzisiaj bede miał na placu ciągnik i agragat.

Nie czekam na ARiMR, wniosku nie odrzucą teraz tylko korekty we wnioskach, w maju ARiMR odrzuciła 1000 wniosków w całej polsce, pracownicy agencji sami mówią że teraz nie ma juz mowy o odrzucaniu wniosków, będą tylko zmiany we wnioskach.No chyba że ktoś zapisał we wniosku 150km ciągnik na 30ha to nie ma co sie dziwić.

Wystarczy zadzwonic do oddziały regionalnego i popytać pracownika który weryfikował wasz wniosek, to powie co i jak. ja tak zrobiłem, teraz jestem pewien że wszystko ok. Kupiłem ten sam sprzęt co mam we wniosku, bez żadnych zmian, nie biore jedynie opryskiwacza który był zapisany we wniosku, bo już sobie kupiłem używke, z tym też nie będzie problemu.

Opublikowano
tak jak pisałem wcześniej, oddział lubelski ARIMR będzie wysyłał wezwania już w przyszłym tygodniu, w pierwszej turze do nr 900.

A skąd wiesz że do 900 nr maja wysyłać.

To w takim razie ja się załapie na pierwsza ture ;)

Opublikowano

dzwoniłem dziś do ministerstwa rolnictwa i powiedziała mi lasencja że akredytacje maja na rozpatrywanie i rozporządzenia zostały powysyłane do oddziałów które przyjmowały wnioski od nas i powinni juz rozpatrywac te wnioski.od dyrektorów tychże placówek zależy teraz jak szybko to uruchomią.mówi ze lada dzień powinni ruszyć.Mówi ze wszycho w kwestii agencji teraz..Tzn niewiadomo kiedy tak naprawde raczej .o mammamija!!

Opublikowano

Nam przyszła odpowiedz w marcu że nam odrzucili bo sami wypełnialiśmy i i nie mieliśmy paru rubryk. Papierów z agencji nie było czas zabrać a dzisiaj przysłali odpowiedz że poddadzą wniosek ponownej weryfikacji. Składaliśmy na ciągnik prasę i owijarkę. Ciągnik kupiliśmy będziemy próbować zamienić ciągnik na ładowarkę avant może coś z tego wyjdzie

Opublikowano

Yacenty...ale o co chodzi z tymi binami? Jezeli chcesz poprostu kupic i postawic nowe biny na Prow to kupujesz silos i na płyte pod silos musisz miec pozwolenie, projekt i potrzebne rzeczy...i ze zwrotem pieniedzy nie ma problemu...My postawilismy BINa 100ton na PROW (znaczy czeka na rozpatrzenie wniosku) ale juz stoi...i nie ma zadnego problemu. Jezeli jeszcze cos to słuze pomocą ;)

Opublikowano

WITAM!

Mam pytanko dotyczące możliwości wnoszenia zmian (aneksów rzeczowo - finansowych) do wniosków.

W którym momencie należy zgłosić takie zmiany, w jakiej formie, czy potrzebne są jakieś uzasadnienia, nowa oferta?

Dodatkowo, czy Agencja ma jakiś czas na rozpatrzenie, czy od razu zatwierdzają bądź nie.

Opublikowano

no ja wlasnie na ten temat rozmawialem dzisiaj z gosciem ktory robil moj wniosek...wiem tylko ze arimr pozwala zmieniac sprzet czy cene ale zwrot niebedzie wiekszy niz ten zadeklarowany we wniosku

Opublikowano

no taki mi powiedziano..wartosc tez moz byc wieksza tylko ze zwrot dostaniesz do tej wartosci ktora zadeklarowales we wniosku...

pytalem sie dzisiaj dokladnie o te zmiany sprzetu i chodzi o to ze sprzet moz byc drozszy moze roznic sie typem ale rodzaj i przeznaczenie musi sie zgadzac(czyli np we wniosku byl wpisany agregat 3 m to mozesz wziac 4m ale zwrot dostanie do ceny zadeklarowanej we wniosku tyle ze juz niemozesz tego zmienic na np pulg...)troche do glupie ale coz....dla nich musi sie zgadzac sztuka....nie wazne ze od listopada 2007 duz sie zmienilo i bardzej przydal by sie teraz inny sprzet....ale co ich to obchodzi....

Opublikowano

Dzisiaj dzwonilem do czestochowy do arimr i powiedzieli mi ze jeszcze nie dostali akredytacji ?????????? troche dziwna sprawa?? niby wszystko juz mialo ruszyc a tu takie opużnienia, coś mi się wydaje że to sie ladnie przeciagnie zamin na dobre ruszy!

VDAN jak tam ciagniczek juz masz???

Opublikowano

Akredytacji ma udzielić ministerstwo finansów.

Dzisiaj dzwoniłem do tego ministerstwa i jak myślicie???????????????

Ministerstwo przygotowuje się do udzielenia akredytacji-być może nastąpi to w przyszłym tygodniu

Czekają na opinie prawników lub inne bzdury.

Opublikowano

Ale to pewne ze nie ma tej akredytacji? moze akredytacja jest tylko ie ma tego na pismie i moze wnioski juz rozpatruja? kurde chyba trzeba dzis zadzwonic sie dopytac. ciekawe co tym razem powiedza

Opublikowano
no taki mi powiedziano..wartosc tez moz byc wieksza tylko ze zwrot dostaniesz do tej wartosci ktora zadeklarowales we wniosku...

pytalem sie dzisiaj dokladnie o te zmiany sprzetu i chodzi o to ze sprzet moz byc drozszy moze roznic sie typem ale rodzaj i przeznaczenie musi sie zgadzac(czyli np we wniosku byl wpisany agregat 3 m to mozesz wziac 4m ale zwrot dostanie do ceny zadeklarowanej we wniosku tyle ze juz niemozesz tego zmienic na np pulg...)troche do glupie ale coz....dla nich musi sie zgadzac sztuka....nie wazne ze od listopada 2007 duz sie zmienilo i bardzej przydal by sie teraz inny sprzet....ale co ich to obchodzi....

to lipa bo mogliby cos zmienic barany zeby wziac inny sprzet bo co im szkodzi,oby kasa sie zgadzala.paranoja

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolr2
      Witam chcę założyć nowy temat poświecony modernizacji małych gospodarstw na terenach południowowschodniej części Polski.Słuchałem dzisiaj ministra Kalemby i podobno sie szykuje jakaś dla nas pomoc.Jeśli ktoś coś wie to proszę niech się wypowie w tym temacie. Z tego co wiem ja to ma być pomoc dla gospodarstw o wielkości średniej wojewódzkiej ilości posiadanych ha
    • Przez Roki212
      Skoro wysartowała nowa kampania to niech będzie i nowy temat z tym związany, nie ma co zaśmiecać tego z 2024 problemami i zapytaniami jeśli chodzi o aktualny nabór  
    • Przez TomZet
      Witajcie. 
      Z tego co udało mi się do tej pory wyczytać od 2023 zasady przyznawania premii dla młodego rolnika ulegną znacznym zmianom. 
      Pierwsza z nich to powiększenie dotacji z 150 na 200 tysięcy. 
      Kolejna bardzo ważna, ale chyba jeszcze nie potwierdzona to brak wymaganej ziemi. Do tej pory rolnik musiał w ciągu 9 miesięcy od otrzymania pozytywnej decyzji powiększyć gospodarstwo do minimum średniej województwa lub kraju.  Dzisiaj wiemy, że najprawdopodobniej ten wymóg niknie, zostanie zastąpiony nieco większą niż dziś wielkością ekonomiczną gospodarstw. 15 tysięcy euro. 
      Co sądzicie o tej zmianie? 
    • Przez Celownik07
      Panowie i Panie, 23 października rusza wspomniana interwencja.
      Jak ktoś zainteresowany to temat będzie temu służył. Uruchamiam go bo ... Jestem zainteresowany i chętnie będę wymieniał się informacjami. Mnie interesuje zakup rozsiewacza wapna rcw dla gospodarstwa do 10ha a który mógłby posłużyć również na uslugi- u mnie w okolicy ciężko o takowe.  Gospodarstwo na naturze 2000 dodatkowy punkt. Minimalna liczba punktów to 6. W załącznikach co można zakupić. Grupa rolników (min.3) dofinansowanie do 80%, pojedynczy rolnik do 65%. Min. Wartość zakupu 20kPLN.  Biorę po 200zl i słucham Państwa!. 

Po weekendzie powrzucam informacje jakie uda mi się znaleźć w necie. Dla mnie świeży temat, którym się jeszcze nie interesowałem.
    • Przez jarekvip99
      Ile po wzieciu młodego rolnika moge sprzedac maszyne zakupiona z tej dotatcji? zmieniam ciagnik i mysle o wiekszej

• Dodaj nową pozycję...
v