Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja miałem Natasche i bardzo szybko z niej zrezygnowaliśmy.Sadzeniak świeży, kwalifikowany a bulwy po wykopaniu robiły sie czarne i strasznie nam gniła.

Opublikowano (edytowane)
:( no to nieciekawie, pewnie dlatego sadzeniak taki tani jest :) a jak jest ze smakiem, czy gnicie było spowodowane "cechą odmianową" czy raczej była duża presja zarazy ziemniaczanej? Jak z plonem i smakiem? Edytowane przez Tomazi3p
Opublikowano

@Tomazi3p bulwy dosyć duże, plon też niezły, nie wiem czy wgl. kiedyś ją spróbowałem. Jaka cena tego sadzeniaka? Kwalfikat?

Opublikowano

Witam. Podepnę się trochę pod temat. Czy ktoś z was miał może odmianę Oberon? Podobno nowa dobra odmiana? Wiecie coś o niej. Zastanawiam się czy kupić, facet miał jelly ale mu brakło i polecił właśnie oberona :/

Do kolegi powyżej -Cyprian u mnie sypki kruchy i suchy nie polecam mojej rodzinie nie smakował, klienci nie chcą (w sumie zależy od gustów), określili że smakują jak "skołczałe". Michaliny nie znam

Mam cypriana 3 lata,teraz ostatni rok sadzenia (wymieniam co 4 lata),u mnie b.smaczny średnio suchy-klienci chwalą.Plon dobry bulwy grube,nie przesadzam z azotem i zawsze jest na oborniku.Ochrona grzybowa 3 zabiegi.Jako nowy nabyłem Owacja na rozmnożenie 1 tona (wziołem na próbę worek 15 kg i obiady smaczne dlatego biorę).

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ja sadze carrere, wolumie, denar, madeleine, gale i ditte :D . Może ktoś tez takie sadzi odmiany? :D

Opublikowano

taka ze miałem polska nabywana była z wodzieradów , szybko sie wyradza sadzilem ja dwa lata u juz miala wirusa , a niemiecka sadzilem 4 lata tylko co roku niebylo sadzeniaka wiec sadzilismy z krajanki .

W tym roku za niemiecka winete placilem 252 zl /100 kg

Opublikowano

Ja w poprzednim roku miałem vinete CA z Europlantu, w tym roku posadziłem ją już jako CB na 2,5ha, a na 1ha poszła CA z Polski. Będę mieć porównanie chociaż nie sądzę aby była jakaś większa różnica między niemiecką CB, a polską CA.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

jaką odmanę ziemniaków przemysłowych mi doradziće na gleby klasy piątej podkreślę że na ziemię co drugi rok jest dawany obornik i co roku dobre nawozy także ziemia jest w kondycji.A co powiecie na glade pasata i eurostarcza.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
    • Przez goodkat
      Witam wszystkich:) nie zauważyłem tematu typowo pod ziemniaki bardzo wczesne, a ich uprawa jest bardzo ciekawa. Proszę o dzielenie się swoimi spostrzeżeniami na ten temat. Zachęcam do dyskusji.

Osobiście sadzę kilka arów, wiec wiedzy za dużej nie mam;)
  • Dodaj nową pozycję...
v