Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
46 minut temu, mario666 napisał:

Ja trochę mam do czynienia z ziemniakami i napisze tak Co ludzie potrafią sprzedawać i wychodować to się w pale nie mieści Zielone, poobgryzane przez myszy , robaczywe, zgnite, przemrożone z bryłami a nawet kamieniami Nie ma się co dziwić ze na targowiskach nikt tego nie chce albo się boi kupić Bo potem szukaj gościa Co innego jest w domu Zawsze można oddać To samo dotyczy się odmian Robi się chrzciny i jaki komu pasuje byle był tylko podobny A potem opinia o odmianie jest taka albo inna 

To samo miałem napisać 😂

Opublikowano

Inaczej się sprzedaje z domu inaczej na giełdzie. Ja praktycznie wszystko wywożę na giełdę na Sandomierz i prawda jest taka ze tam jak nie oszukasz na odmianie to nie sprzedaż. Idzie tam tylko lord denar bellarosa i ewentualnie wineta tyle. Ktokolwiek usłyszy coś innego odchodzi i nawet nie chce słuchać. Druga sprawa handlarz czy tam kioskarz średnio patrzy na odmianę, jego interesuje zeby był ładny dla oka w miarę równy gładki czysty tyle. Co do pogryzionych dziurawych itp są idioci którzy to kupują, szczególnie starsi ludzie dla siebie do domu bo jest złotówkę tańszy a w rezultacie połowę tego worka wyrzuci. Handlarz który to sprzedaje takiego badziewia nie kupi bo się będzie z tym bujał. Ja siedzę tam od końca sierpnia do świąt praktycznie cały czas i to jest taki specyficzny rynek ... 

• Like 1
Opublikowano

U mnie ziemniaki wybierane ręcznie, wiadomo trafi się jakiś czasem ale mniejsze ryzyko. I klienci przychodzą. Klient jsk kupi na bazarku i będzie zły ziemniak to więcej od tego sprzedawcy nie kupi. Poszuka drugiego

Opublikowano

Do mnie bardzo dużo ludzi przychodzi więcej razy jeśłi już kupiło i dość często słyszę że takiego dobrego Denara czy tam lorda to jeszcze nie jedli tylko się uśmiechnę pod nosem pokiwam im głową i mówię zapraszam ponownie i wracają :)  Sęk w tym ze nigdy żadnej z tych odmian nie miałem :) 

Opublikowano
7 minut temu, Karollorak93 napisał:

Do mnie bardzo dużo ludzi przychodzi więcej razy jeśłi już kupiło i dość często słyszę że takiego dobrego Denara czy tam lorda to jeszcze nie jedli tylko się uśmiechnę pod nosem pokiwam im głową i mówię zapraszam ponownie i wracają :)  Sęk w tym ze nigdy żadnej z tych odmian nie miałem :) 

Kolego jaka cena i zejście na placu?. 

Opublikowano

Ziemniaki pogryzione czy zielone nie widać w worku Są układane by tego widać nie było Po wysypaniu 15 kg nie raz robi się 12 kg ładnego Reszta odpad 😆 U nas w hurcie za coś ładnego w domu trzeba dać 12 - 14 Zeta 

Opublikowano
Dnia 26.01.2022 o 17:47, Karollorak93 napisał:

Słyszałem na giełdzie opinie ze oberon niejadalny, sam nic nie mogę powiedzieć bo nigdy ani nie jadłem ani nie sadziłem. 

Oberon jest w typie AB więc dla Polski wschodniej niejadalny.

Opublikowano

No sorry ale jesli ktoś handluje ziemniakami i nie widzi w worku zielonego czy uszkodzonego to niech się przebranżowi, a jeśli faktycznie nie potrafi takich wypatrzeć w worku to się wysypuje 1-2 losowe worki i wszystko jak na tacy. Zresztą serio uważasz ze przy tych cenach na ziemniaka ktoś bawi się w układanie w woru brzydkich? Nie sądzę, chyba ze ludzie majacy po kilkadziesiąt worków do handlu, poważny producent by takich jaj nie robił. 

• Like 2
Opublikowano

To jeszcze mało widziałeś Nawet bardzo mało Też nie raz wysypywałem parę worków losowo i wszystko wydawało się ok Ale licho nie spi A po za tym nie zawsze da się wszystkiego zobaczyć Deszczowa pogoda noc pośpiech Poprostu skończyło się kupować po targach i chociaż by wszystko wydawało się ok to I tak kot w worku bo nie ta odmiana albo co gorsze mieszanka 

Opublikowano

Lepiej mieć stałego dostawcę . Bierzesz raz jest dobrze kupujesz kolejny. Potem się umawiasz na konkretny towar

Przed chwilą, krilan06 napisał:

A w biedrze to niby jakie ziemniaki leżą? 2,99 zł/kg i do tego zielone, kto to kupuje?

IMG_20211215_090848489.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, Karollorak93 napisał:

Pamiętam sytuację z iluś tam lat do tyłu jak facet chciał na giełdzie kupić Irgę, a to było chyba pod koniec dnia i  sprzedawca , powiedział że ma irgę ale żółtą...

Opublikowano

To jeszcze nic. Tyle co się opatrzyłam na tym Sandomierzu jakie jaja odchodzą to by książkę napisał. Tam takie akcje na porządku dziennym. Żółty sypany w worki fioletowe i za bellarose schodzi, w białych workach za Irge, cuda na kiju. Ale powiem szczerze ze lubie ten rynek, przynajmniej wesoło jest:) 

Opublikowano (edytowane)

Wesoło jest ? Dla kogo? Tak się uczy ludzi myśleć I potem wola płacić wysoko aby zjeść dobre ziemniaki Co gorsze to jest masa ludzi co nie je ziemniaków Powód prosty Jak zemniak nie smakuje to je co inne Mi też jak coś nie smakuje to tego nie jem    I teraz to co przedtem napisałem Kombinujecie z ziemniakami a potem macie problem ze zbytem Sądzicie ziemniaki na tony a nie na smak i tym psujecie rynek A potem płaczecie że 10 zeta nie ma kto dać 

Edytowane przez mario666
Opublikowano

Słuchaj jak ktoś głupi i woli zaoszczędzić złotówkę i kupić gówno to wcale mi go nie szkoda, wręcz przeciwnie.  Jeśli szukają dobrego ziemniaka to rozsądnie jest nie kupować najtańszego z całej giełdy, gro osób się już o tym przekonało niemniej jest jeszcze wiele takich którzy szukają ceny nie towaru ,no cóż i tacy potrzebni. 

12 godzin temu, mario666 napisał:

Jak sprzedajesz po 25 -30 zł piętnastkę to towar musi być super extra bo nikt za odpad tyle nie zapłaci 

Jest kupiec który szuka za 30 zł worek jest i taki co szuka za 5 zł worek. Do mnie podjechał kiedyś gość i mówi ze mu nie zależy na ziemniaku moze być byle jaki byle był tani bo on kupuje na hospicjum i tam wszystko jedno. Nie dobiliśmy targu... 

Opublikowano

koledzy, co poradzicie posadzić zamiast Vinety? Mazur ładnie wyrósł, ale smak szkoda gadać. Rok temu był dobry. Zrezygnowaliśmy całkiem z Vinety, na rzecz Mazura, Marabel i Bellarosy. Marabel super, ładne wyrównane bulwy, smak też. Mazur klapa. Nie jestem na bieżąco teraz z nowościami.