Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, moi rodzice posiadają gospodarstwo rolne o powierzchni 10 ha, i chcą mi dać polę w dzierżawe abym miał powierzchnię gruntów rolnych do młodego rolnika, i teraz mam pytanie czy musi rodzicom zostać 1ha pola aby byli ubezpieczeni?, jeśli tak to musi być to hektar przeliczeniowy czy fizyczny, bo już sam nie wiem

Opublikowano

No nie muszą wszystkich tylko 1ha, a resztę mogę dzierżawić przez spisanie umowy notarialnej na minimum 5 lat aby mieć minimum średnią wojewódzką aby nie oddawać 100% dotacji

Opublikowano

Z tego co wiem to musisz mieć na własność grunty o powierzchni średniej wojewódzkiej i dodatkowo spełniać wymaganą żywotność ekonomiczną gospodarstwa ESU którą nie wiem w jaki sposób chciałbyś osiągnąć z 1 ha. Najlepiej byłoby gdybyś się udał do jakiejś osoby która zajmuje się formułowaniem wniosków o dotacje do ARiMR wtedy wytłumaczy ci wszystko dokładnie i od razu pomoże z wnioskiem biznesplanem i wszystkimi potrzebnymi dokumentami.

Opublikowano

Mi się wydaje że ja dobrze mówię, tu masz fragment z kryteriów MR

8. Spełnić wymagania dotyczące gospodarstwa:

• Powierzchnia użytków rolnych gospodarstwa nie może być mniejsza niż średnia powierzchnia gruntów rolnych gospodarstwa w województwie, w którym jest ono położone i nie większa niż 300 ha. Jeżeli średnia powierzchnia gruntów rolnych w województwie, jest mniejsza niż średnia krajowa, wymagana jest średnia powierzchnia gruntów rolnych gospodarstwa w kraju.

Wymagana powierzchnia użytków rolnych w gospodarstwie musi stanowić tylko własność beneficjenta, użytkowanie wieczyste, dzierżawę z zasobu własności rolnej Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego. Okres dzierżawy nie może być krótszy niż 5 lat, licząc od dnia złożenia wniosku o płatność. W przypadku osób, które rozpoczęły prowadzenie działalności rolniczej przed dniem złożenia wniosku o przyznanie pomocy, obowiązuje okres co najmniej 6 lat od dnia złożenia wniosku o przyznanie pomocy.

Opublikowano

a ja mam takie pytanie. Skończyłem w tym roku szkołę rolniczą i rodzice mają gospodarstwo o powierzchni 12ha i mam pytanie czy jakby mi je wydzierżawili to czy bym mógł się starać o młodego rolnika?? i jak to jest z krusem?

Opublikowano (edytowane)

MKrajes, chyba jednak ty masz rację

fragment.

"Wymagana powierzchnia użytków rolnych w gospodarstwie musi stanowić tylko własność beneficjenta, użytkowanie wieczyste, dzierżawę z zasobu własności rolnej Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego."

To mi trochę komplikuje sprawę bo mam piątkę rodzeństwa i wiadomo że rodzice mi wszystkiego nie przepiszą, to może mój tata by z modernizacji skorzystał bo spełnia raczej wszystkie warunki, tylko chciałbym się was zapytać czy tata mając 55 lat może jeszcze z tego skorzystać?, jeśli nie to tu jest jasno w kryteriach napisane że wystarczy mieć 1ha pola i może być dzierżawa, ale nie wiem czy mogę w jakimś czasie uzupełnić wykształcenie czy muszę mieć związane z rolnictwem

tutaj macie o wykształceniu, ja to rozumiem że nie muszę nic uzupełniać bo jestem po technikum informatycznym, czyli liczy mi się tylko 3 lata stażu w rolnictwie, tak samo to rozumiecie?

e) posiada odpowiednie kwalifikacje zawodowe, tj.:

• wykształcenie rolnicze zasadnicze zawodowe, średnie lub wyższe, lub
  • tytuł kwalifikacyjny, tytuł zawodowy lub tytuł zawodowy mistrza w zawodzie przydatnym do prowadzenia działalności rolniczej i co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie, lub ukończyła szkołę przysposobienia rolniczego lub zespół przysposobienia rolniczego i posiada co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie, lub
  • wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie albo wykształcenie wyższe inne niż rolnicze i ukończone studia podyplomowe w zakresie związanym z rolnictwem, albo wykształcenie średnie inne niż rolnicze i co najmniej 3-letni staż pracy w rolnictwie, lub
  • wykształcenie podstawowe, gimnazjalne lub zasadnicze zawodowe inne niż rolnicze i co najmniej 5-letni staż pracy w rolnictwie,
  • kwalifikacje rolnicze wymagane przy udzielaniu pomocy inwestycyjnej rolnikom w państwie, którego obywatelstwo posiada, w ramach analogicznego działania współfinansowanego przez Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) - jeżeli nie posiada obywatelstwa polskiego.

Edytowane przez przem159

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez stop
      Witam!
      Zainteresowały mnie takie brony http://allegro.pl/br...3436085768.html
      posiadają ramę, a nie zwykłą rurę tzw. barki co jest dużym plusem. Cena (1650zł z dostawą) jak na takie 5- polowe składane ręcznie z zębem 14 jest OK.

Proszę posiadaczy bron z tej firmy o opinie jak jest z wytrzymałością, chodzi mi o ramę, łańcuszki, pola bron, farbę, zawiasy dosłownie wszystko co może się zużyć.
      Jakie są wasze zdania na ten temat http://img14.allegro...57/3436085768_1
      http://demarol.pl/in...76&Itemid=16��- na foto wygląda obiecująco
      Parametry: WZMOCNIONA RAMA PEŁNA SKŁADANA Z PROFILA 60x60 --- tylko jaką ma grubość ????????? Czy profil 60*60 to nie za mało? Można będzie taką ramą dociskać brony do ziemi?

Kolejna sprawa to czy ząb 14 wystarczy do uprawy po orce na lessach II i III klasa bonitacyjna gleby ?

PS. Może ktoś znajdzie alternatywę w tej cenie
      Jeśli obawiacie się otwartości publicznej wypowiedzi na forum to zawsze piszcie PW do mnie, jestem ciekaw opinii na temat tych bron.

Proszę o rzeczowe odpowiedzi .

Pozdrawiam

:edit::
      Nikt nie posiada takich bron? Mam tylko jedna opinię na PW i jest wyraźnie negatywna. Widocznie nie chcecie się przyznać, że kupiliście taki złom. Nie będę robił więcej reklamy producentowi bo ten już nawet zwiększył cenę. :edit:

• Przez Derform12
      Witam mam takie pytanie a zatem.. czy da się w jakiś sposób przepisać pole z mojego ojca który jest na rencie strukturalnej jest on już na niej 9 lat to jest ostatnio rok i chciałby przepisać jako darowiznę na swojego syna. Pole jest dzierżawione. jest jakiś sposób ażeby to przepisać ?proszę o jak naszybsza odpowiedz dziekuję
    • Przez Rolnik1111
      Witam,ostatnio rozmawiając ze znajomym o zalesianiu strasznie zaczeła mnie ciekawić jedna rzeczy,myślę że pasuje do tego działu.
      Czy to prawda że w miejscu lasu iglastego(Prawdziwego nie jakiś choinek) mimo ogromnych nakładów pracy i kosztów już nigdy nie będzie się dało zrobić pola uprawnego?
      Oczywiśćie pomijając wybranie ziemi i nawieźienie nowej.
    • Przez KlimekPL
      Witam,
      postanowiłem założyć kolejny temat z cyklu "początkujący nieudolny rolnik prosi o pomoc doświadczonych gospodarzy".

Zastanawiam się, w jaki sposób uprawić/wyrównać kiepsko zaorane pole. Przewróciłem ostatnio trochę zadarnionych ugorów zagonową Unią Grudziądz, ale niestety jestem początkującym w tym rzemiośle i mimo stosowania się do wskazówek doświadczonych rolników, orka nadal wychodzi mi fatalnie. Jakbym nie ustawiał, to ciągle jedna skiba idzie wyżej, druga niżej. Innym problemem są spore kawałki darni, które nie zostały przewrócone do góry nogami tylko zostały na wierzchu. Tak czy siak, wyrównywanie potem pola po moich "popisach" to istna męczarnia, a używam do tego klasycznej brony zębowej 3-polowej. Trzęsie ciągnikiem, trzeba wielokrotnie przejeżdżać po jednym kawałku aby wyrównać pole. Zastanawiałem się, czy sprężynówka nie poradziłaby sobie lepiej, ale ona pewnie powyciąga całą darń na wierzch. Planowałem poszerzenie swojego parku maszyn o jakieś tanie używane maszyny, między innymi takie, które pomogłyby w wyrównywaniu ziemi.

Co sądzicie o takiej starej bronie wahadłowej? Czytałem różne opinie, zarówno dobre jak i złe. Czy dobrze "roztrzepie" skiby na boki i zostawi w miarę równe pole? Nie będzie się zapychać zbitą darnią po ugorze?
      http://img07.olx.pl/...wa-koronowo.jpg

A może włóka łąkowa dałaby radę?
      Albo wał strunowy?
      Albo wszystkie te maszyny naraz?

Myślałem też nad dokupieniem do pługa jakichś specjalnych wałów, typu kolczatka albo wał cambella. Może ułatwiłyby robotę?

Dodam, że posiadam Zetora 5211 i to pod niego muszę dobierać maszyny. Moje ziemie to V i VI klasa... Zostało mi do wyrównania jeszcze parę kawałków ziemi, ale jak tylko sobie pomyślę, ile mi ciągnik zechla podczas czasochłonnego bronowania to już wolę zainwestować w jakąś porządną maszynę, która ułatwi mi naprawianie moich błędów.

Wiem, że najlepszymi maszynami byłyby talerzówka albo glebogryzarka. Niestety, te opcje odpadają, gdyż zostało jeszcze sporo perzu, który będę dopiero zwalczał w uprawach. Wiem, powinienem był spryskać glifosatem przed orką... ale będę o tym pamiętał na przyszłość.
    • Przez IMATEUSZI
      Witam, chciałbym wydzierżawić kawałek pola pod uprawę malin. Pole nie jest obrabiane od około 15 lat, rośnie na nim trawa. Jaki areał obsadzić na początek i jaką odmianą tak aby samemu w 4 osoby zbierać ją. Jak wyprawić  to pole? Jakie nawozy zastosować? użyć obornika? Oczywiście sadziłbym ją późną jesienią. Chciałbym też zbadać pH gleby, myślicie że kupno własnego kwasomierza to dobre rozwiązanie? pomiary są dokładne? i najważniejsze - jaką wybrać odmianę oraz w jakich odstępach nasadzać ? Czy jeżeli spryskałbym łąkę roundapem to jaki jest okres karencji sadzenia w tym miejscu nowej rośliny? Ile sztuk potrzeba malin? u mnie ceny wahają się średnio po 30gr od krzaka. Dziękuję za odpowiedzi  
  • Dodaj nową pozycję...
v