Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Święto z czerwoną kartką nie świętować? U mnie na wsi jakby ktoś ciągnik odpalił to babki tarcyjarki by ukamieniowały... Na Zwiastowanie czy na Józefa wyjedziesz ciągnikiem to się krzywo patrzą. Lepiej nie odstawać od innych i nie być napiętnowanym. Mi by to nie przeszkadzało ktoś pracuje w święto jego sprawa ale po co mam wstawać przed szereg.

A mi to lata koło "wętla " co myślą inni , robię swoją a nie czyjąś robotę. 

Najgorsze to te typy co pod samym ołtarzem ze złożonymi rączkami a jak tylko przekroczy próg świątyni to.....,chyba dalej nie muszę pisać bo wiadomo co dalej. 

Opublikowano
15 minut temu, Ziel napisał:

Ja rozumiem Św. Państwowe, jestes patriotą to sie ograniczaj no chyba ze trzeba opryskać a pogoda jest to śmiało. Kościelnych świąt nie uznaje bo to zabobon i zacofanie służące do napychania kieszeni klechą. Wierzysz to spędź je tak jak nakazuje biblia a nie ksiądz... Ja osobiscie pracuje kiedy trzeba nawet Święta.

Robiłeś w polu np w Wielkanoc , lub Boże Ciało ? Z ciekawości pytam .

Opublikowano

@wij2323 - człowieku - chcesz lub musisz zrobić to rób - nie patrz na tarcjanki że cię ukamienują, na to że ktoś powie żeś nienormalny, nie lataj za stodołę patrzeć czy kombajny koszą czy nie.  Praca to nie grzech  - grzechem jest siedzenie pod płotem i ględzenie typu - "patrz jaki nienormalny, niedziela jest a un w polu robi"

Opublikowano
18 minut temu, Ziel napisał:

Ja rozumiem Św. Państwowe, jestes patriotą to sie ograniczaj no chyba ze trzeba opryskać a pogoda jest to śmiało. Kościelnych świąt nie uznaje bo to zabobon i zacofanie służące do napychania kieszeni klechą. Wierzysz to spędź je tak jak nakazuje biblia a nie ksiądz... Ja osobiscie pracuje kiedy trzeba nawet Święta.

Założę się że żyjesz jak w średniowieczu bez ślubu na kocią łapę, masz dzieci nie ochrzszczone, na cmentarz do bliskich chodzisz raz na 10 lat a w życiu jeszcze znicza nie kupiłeś.

Opublikowano (edytowane)

Właśnie chciałem dopytać o całą otoczkę czyli - wesela , chrzty , pogrzeby .

9 minut temu, asharot napisał:

Założę się że żyjesz jak w średniowieczu bez ślubu na kocią łapę, masz dzieci nie ochrzszczone, na cmentarz do bliskich chodzisz raz na 10 lat a w życiu jeszcze znicza nie kupiłeś.

@wiesiek , świetnie powiedziane . Niektórym się wydaje że bycie ateistą , to opluwanie Kościoła i wyśmiewanie się z wiary innych . No właśnie nie .

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Co wy ludzie jeszcze pędzlami kropicie że się wyrobić nie możecie w dni robocze  ??? hahaha

Opublikowano

po tytule tematu, można było się spodziewać ,że do tego dojdzie:D

a co wam daje ślub w kościele?

Bo dla mnie po bożemu , to lepiej wiernym bez ślubu, niż łajdaczyć z błogosławieństwem.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, asharot napisał:

ha ha to raczej w średniowieczu tak nie żyli. w średniowieczu kościół to miał władze a księża byli nie do ruszenia i mogli nawet cię spalić na stosie za to ze nie wierzyłeś w to co oni.

@wiesiek63zmc choinka to raczej z wiąrą mało ma wspólnego i wywodzi sie z jakiejś tam germańskiej tradycji , zresztą jak wiele obrzędów w chrześcijaństwie jest zaczerpniętych z dawnych pogańskich wierzeń.

Edytowane przez robercikj100
Opublikowano (edytowane)

A odważysz się np w Boże Narodzenie ciąć drewno piłą motorową , tak żeby wszyscy wiedzieli jaki ty debeściak jesteś ?

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

Jeśli jest coś do zrobienia co nie może czekać to nie patrzę na dzień czy święto. Samo się nie zrobi a czasami nie da się tego ogarnąć w dzień powszedni. Prowadząc hodowlę zwierząt zwracania uwagę na to jaki mamy dzień? Raczej nie...

Opublikowano

Ale Boże narodzenie, nie wypada w czasie wzmożonych prac.

Ale np, ktoś ratrakiem po stokach musi jeździć, ktoś pługo-piaskarką również 🤔

Służby też nie świętują, a nawet pracują bardziej.....

Jak nie ma potrzeby , to się w święta świętuje. Jak jest potrzeba to i piłę odpalić można:D

Opublikowano

ja w święta nie robię większych robót i nie będę, mnie nie interesuje co ksiądz w kościele prawi .. co nakazuje, a co zabrania .. Bogiem nie jest,

w Boga wierzę, ale kler nie będzie mi mówił czy mogę czy nie mogę .. mam swoje zdanie i pewne zasady i tyle, każdy ma swoje, albo i nie ma żadnych ;)

2 minuty temu, artur125 napisał:

ktoś ratrakiem po stokach musi jeździć, ktoś pługo-piaskarką również 🤔

kiedyś pracowałem zawodowo w święta itp i trzeba było dymać, to nie to samo co na gospo, gdzie w większej mierze możesz sobie zaplanować to i owo ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Partyzant85 napisał:

@wij2323 - człowieku - chcesz lub musisz zrobić to rób - nie patrz na tarcjanki że cię ukamienują, na to że ktoś powie żeś nienormalny, nie lataj za stodołę patrzeć czy kombajny koszą czy nie.  Praca to nie grzech  - grzechem jest siedzenie pod płotem i ględzenie typu - "patrz jaki nienormalny, niedziela jest a un w polu robi"

Jak Policja Cię udupi mandatem to inaczej zaśpiewasz

Tylko nieudacznicy pracują w polu w niedzielę

34 minuty temu, peugeot napisał:

Z drugiej strony, osoby które źle patrzą na innych pracujących w ich święta , narzucają bezprawnie im własne zwyczje .

To nie zwyczaje a głupota

54 minuty temu, heniek36 napisał:

a mnie tam koło d upy święto nie święto robie jak mi pasuje a plebana mam gdzie s dzisiaj siałem nawozy

Jak to nieudacznik też wokół mnie takich pełno no ale oni chcą się rozwijać przecież

Opublikowano
1 godzinę temu, artur125 napisał:

Wiesiu, trzymaj jakiś poziom😛

Z innej strony.....

Pracujący w niedziele ma kasę. Pobożny, żyjący wg kanonu, niema. Któremu kapłan udzieli sakramentu małżeństwa?

Daj spokój rozbawiłeś mnie znam  ludzi co nie pracują w soboty i w niedzielę a by cię z butami kupili

Przed chwilą, PRIMO napisał:

@staszek131415 a co ma policja do pracy w polu? 

Tylko ofermy życiowe zastawiają się wiarą i religią. 

Jak miastowy zrobi grila sobie na działce a Tu z opryskiwaczem wyjedziesz i wezwie policję to się zdziwisz

Opublikowano (edytowane)

Za to inni na nich w soboty i niedzielę tyrają. 

Opryski to tobi się w polu a nie na działce siedliskowej. 

Edytowane przez PRIMO
Opublikowano

Często pola graniczą z takimi działkami nikt łaski nie robi jak już pisałem w polu w niedzielę pracują tylko nieudacznicy ogólnie teksty o chrówce świątek piątek to w dzisiejszych czasach między bajki włożyć