Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Według mnie ma. O ile na chrzest nie miałeś wpływu ,to na komunię ,bierzmowanie i.t.d. już tak. Według mnie ktoś Cię jednak przekonał ,że Bóg istnieje a ,że potem drogi CI się z Nim rozeszły to już inna sprawa.

Opublikowano

z tym barbarzyństwem to lekka przesada , a może  dla nie których to mogło być przetrwaniem ,  dzisaj mamy socjal , była kuroniówka , alternatywą dla niektórych mogła być smierć a tak dostał wikt , opierunek  i przetrwał .    wychodzimy z założenia ze starożytne niewolnictwo było niczym współczesne lub coś na wzór filmów amerykanskich w których  czarny niewolnik nie miał żadnych praw .

Opublikowano

Jeżeli indoktrynację uważasz za odpowiedni sposób przekonywania dzieci do wiary to ok , może i coś mi wdrukowali do głowy , ale nieskutecznie .To że świat jest jaki jest ,to ja wiem , ale NIC powtarzam NIC nie usprawiedliwia niewolnictwa szczególnie w kontekście wszechmocy i nieskończonej dobroci Boga .

Zresztą tłumaczenie praw Boskich , ułomnością świata ludzi , uwłacza boskości Boga chrześcjan .

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

Bez żadnych złośliwości ,rodzice Cię ochrzcili ,byłeś u pierwszej komunii ?

Wojny religijne :).

Z tego co zauważyłem są osoby których drogi z kościołem z pewnych względów się rozeszły ale nie nawalają na niego. I są osoby którym kościół przeszkadza ,tylko dla czego ?

Praca w niedzielę. W sezonie czyli sianokosy, żniwa ksiądz z ambony mówi aby wykonać prace pilne ,które musimy zrobić. Raczej nie tyczy się to orki czy wożenia gnoju. Odpocząć też trzeba a nie tylko zapierd..ać.

Sami wierzący i praktykujący katolicy często nawalają na kościół, bo ten, a raczej jego ludzie odwalają rzeczy których się nie da przemilczeć. Sam wychodząc z kościoła, słuchając ewangelii a potem kazania, kłębi mi się tylko jednak myśl w głowie. "co ten facet za farmazony opowiada" "po co pieprzy takie głupoty" itp. 

Co innego zaś to krytykowanie samej wiary(nie mylić z religią) i ludzi więżących, a znów co innego to ich obrażanie. To nigdy nie są rzeczy tożsame. 

Zaś to co było wielokrotnie poruszane, to ważne jest też uszanowanie tradycji i wierzeń ludzi z którymi się przebywa. Tak po prostu wypada. Takie są ogólne zasady dobrego wychowania. 

Jeszcze dodam, że dyktowanie o sensowności pisma świętego i samej religii nie jest niczym złym, to jest jak najbardziej zwykła polemika i czasem ciekawa dyskusja. 

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, peugeot napisał:

Napisałem wyraźnie , czym jest dla katolika pismo św. (zbiorem norm moralnych ). Zapytałem też dla kogo są te normy ( bo większość katolików na szczęście ich nie przestrzega ). Potem napisałem co o tych zasadach myślę , wszystko .

Czyżby??

Tu poniżej nie widzę niczego o czym mówisz powyżej. Po za jednym, lecz:

1. nie napisałeś czym jest PŚ dla kaolika

2. nie zadałeś żadnego pytania

jest tylko to co ci się wydaje a ja nadal nie uzyskałem odpowiedzi skąd ci się wzięły takie przekonania.

21 godzin temu, peugeot napisał:

No , pismo zapewne święte jest źródłem norm moralnych , tylko ja się pytam dla kogo ? Bo mi się wydaje że dla sadystów , złodzei ........ .

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
10 godzin temu, Adrian_K_90 napisał:

Sami wierzący i praktykujący katolicy często nawalają na kościół, bo ten, a raczej jego ludzie odwalają rzeczy których się nie da przemilczeć. Sam wychodząc z kościoła, słuchając ewangelii a potem kazania, kłębi mi się tylko jednak myśl w głowie. "co ten facet za farmazony opowiada" "po co pieprzy takie głupoty" itp. 

Co innego zaś to krytykowanie samej wiary(nie mylić z religią) i ludzi więżących, a znów co innego to ich obrażanie. To nigdy nie są rzeczy tożsame. 

Zaś to co było wielokrotnie poruszane, to ważne jest też uszanowanie tradycji i wierzeń ludzi z którymi się przebywa. Tak po prostu wypada. Takie są ogólne zasady dobrego wychowania. 

Jeszcze dodam, że dyktowanie o sensowności pisma świętego i samej religii nie jest niczym złym, to jest jak najbardziej zwykła polemika i czasem ciekawa dyskusja. 

Jako katolicy traktujemy wiarę i  kościół i duchowieństwo  jako jedność bądź coś bardzo bliskiego powiązanego ściśle z sobą .W zależności od okoliczności i sytuacji jest to dzielone tak jak w danym momencie komu pasuje tak przez świeckich jak i duchownych .Jednak od tych duchownych powinniśmy wymagać więcej niż sami jesteśmy w stanie dać z siebie ,dlatego że jesteśmy pochłonięci codziennymi obowiązkami utrzymania rodziny i życia w rodzinie z czego duchowni są zwolnieni (powinni być zwolnieni)a ich rodziną są wierni i tak jak my mamy obowiązek" zarządzać utrzymywać i kształtować " nasze rodziny tak oni mają wobec wiernych podobne obowiązki .Wykonujemy je lepiej lub gorzej jeżeli nagannie to są instrumenty prawne .Teoretycznie duchowni wobec wiernych winni też wywiązywać się ze swoich obowiązków i też wygląda to różnie jednak krzewienie wiary jest ich głównym zadaniem .Moim zdaniem parafie stały się w ich przedsiębiorstwami z których należy wydusić jak najwięcej a krzewienie wiary spadło na drugi plan a wierni są traktowani jak "banda idiotów "niestety przy obecnym poziomie wiedzy i przepływie informacji kościół nie nadąża i musi się zmienić w pewnym zakresie .To tak jak rolnik na polu jeśli uprawia coś co w wyniku np zmian na które nie ma wpływu nie przynosi efektów to bez działań naprawczych jest skazane na agonię i upadek . Jeżeli w rodzinie ojciec" oszukuje" żonę i dzieci że należy żyć według pewnych zasad których sam nie przestrzega  to naturalną rzeczą jest utrata autorytetu ignorancja aż po bunt .To przykładem nawet bez zbędnych  słów  można osiągnąć autorytet  i sprawić że znajdą się naśladowcy i tego życzę kościołowi   

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, ogarek napisał:

hmmm...   screeny ... usnąłem te twoje dziecinne przechwałki na pw... i opuściłem rozmowę  bo to jakaś żenada

Odpuściłeś rozmowę jak tchórz, obiecałeś że na PW podasz adres, a co się okazało? A no właśnie, okazało się że nie potrafisz panować nad emocjami, masz zwidy omamy, głosisz herezje i lubisz bluźnić.

Taki mały sfrustrowany nikt co zaczyna a później ucieka z podkulonym ogonem. Żenada.

Jeśli było inaczej wklej screeny, jeśli skasowałeś rozmowę, podaj emaila a wyślę ci całość abyś mógł się pochwalić przed kolegami na AF jaki kozak z ciebie od wywalania gnoju całe dnie.

17 godzin temu, robercikj100 napisał:

W Pismie Świętym znajdują się fragmenty które trudno uznać za moralne w dzisiejszym świecie . Więc z tym przenoszeniem wszystkiego co w piśmie do prawa karnego to b się tak nie zapędzał .

Możemy prosić o konkretne przykłady?

Opublikowano
31 minut temu, RU68 napisał:

Jako katolicy traktujemy wiarę i  kościół i duchowieństwo  jako jedność bądź coś bardzo bliskiego powiązanego ściśle z sobą

Może mów za siebie, bo nie masz prawa wypowiadać się w imieniu innych.

Widać doskonale że w.w. kwestie traktujesz jako jedność i stąd się wzięły twoje uprzedzenia do Chrześijan gdy ksidz popełnia przestępstwo.

To jest złe podejście i warto pomyśleć nad zmianą sposobu myślenia.

22 minuty temu, michalcium napisał:

@RU68 bardzo dobrze to podsumowales tylko nie zapominajmy żeby nie ładować wszystkich do jednego wora 

Ale on właśnie władował wszystko do jednego wora.

Księdza który popełnił przestępstwo, Boga, kościół, Chrześcijan i pozostałych duchownych. Wymieszał wymieszał i teraz mówi że cały ten worek śmierdzi.

Opublikowano
7 minut temu, damianzbr napisał:

Może mów za siebie, bo nie masz prawa wypowiadać się w imieniu innych.

Widać doskonale że w.w. kwestie traktujesz jako jedność i stąd się wzięły twoje uprzedzenia do Chrześijan gdy ksidz popełnia przestępstwo.

To jest złe podejście i warto pomyśleć nad zmianą sposobu myślenia.

Ale on właśnie władował wszystko do jednego wora.

Księdza który popełnił przestępstwo, Boga, kościół, Chrześcijan i pozostałych duchownych. Wymieszał wymieszał i teraz mówi że cały ten worek śmierdzi.

Przypominam że kościół jako instytucja hierarchiczna odpowiada za całokształt tak swej działalności szerzenia wiary  jak i postępowania poszczególnych osób podwładnych .Natomiast według co niektórych to tylko prawa a już obowiązki w ograniczonym zakresie .A to Chrystus powiedział "Idźcie i nauczajcie wszystkie narody " i tymi słowami zobowiązał kościół a w innym miejscu "Ty jesteś Piotr opoka i na tej opoce zbuduję mój kościół " czy to nie jest połączenie kapłaństwa z wiarą i kościołem ?Tak więc mniej paplania a ciut więcej wiedzy i znajomości Pisma Świętego . Ale napisano też- Czemu to widzisz drzazgę w oku swego brata, a belki we własnym oku nie dostrzegasz? I to na tych właśnie słowach opiera się dzisiejsze chrześcijaństwo i cała ta dyskusja na tym forum 

Opublikowano

No właśnie a ty sprawiasz wrażenie takiego który belki w swoim oku nie zauważył tylko drzazgę u brata.

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Odpuściłeś rozmowę jak tchórz, obiecałeś że na PW podasz adres, a co się okazało? A no właśnie, okazało się że nie potrafisz panować nad emocjami, masz zwidy omamy, głosisz herezje i lubisz bluźnić.

Taki mały sfrustrowany nikt co zaczyna a później ucieka z podkulonym ogonem. Żenada.

Jeśli było inaczej wklej screeny, jeśli skasowałeś rozmowę, podaj emaila a wyślę ci całość abyś mógł się pochwalić przed kolegami na AF jaki kozak z ciebie od wywalania gnoju całe dnie.

Poczytaj. W internecie jest mnóstwo przykładów . Nie mam ochoty ci tego wynajdywać . Jak naprawdę cię to interesuje to sam sobie znajdziesz.

Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

No właśnie a ty sprawiasz wrażenie takiego który belki w swoim oku nie zauważył tylko drzazgę u brata.

L tylko na taki komentarz cię stać ? A jeszcze odnośnie przykazań  to ludzie wymyślają co jest grzechem a co nie najświeższy przykład Grzech ekologiczny .Przecież za czasów Mojżesza Bóg winien ten grzech umieścić w dekalogu   

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, robercikj100 napisał:

Poczytaj. W internecie jest mnóstwo przykładów . Nie mam ochoty ci tego wynajdywać . Jak naprawdę cię to interesuje to sam sobie znajdziesz.

To jakiś żart? Czy kolejny dąży do statusu forumowego kretyna?

Rzuciłeś hasło z bardzo odważną tezą a teraz każesz mi samemu szukać potwierdzenia twoich fantazji?

8 minut temu, RU68 napisał:

L tylko na taki komentarz cię stać ? A jeszcze odnośnie przykazań  to ludzie wymyślają co jest grzechem a co nie najświeższy przykład Grzech ekologiczny .Przecież za czasów Mojżesza Bóg winien ten grzech umieścić w dekalogu   

Otóż to, ludzie wymyślili. Więć dlaczego judzisz na wiarę, kięsiędza, Boga czy kogokolwiek innego, skoro to ludzie spbie wymyślili ten grzech eko.

Mam dla ciebie radę.

Jeśli ksiądz kogoś zgwałci to wieszaj psy tylko na nim konkretnym, a nie kościele czy Bogu czy wszystkich pozostałych kapłanach.

Jeśli człowiek wymyśli sobie grzech eko to kpij z niego a nie księdza czy wiary.

Jeśli wiara czy niektóre morały z PŚ są dla ciebie nie akceptowalne, to im się sprzeciwiaj, ale zostaw w spokoju ludzi kościół, księdza czy Boga.

itd itd.

Bo mieszasz mącisz a nic konkretnego z tego nie wynika.

Opublikowano

damianzbr napisał: 18 godzin temu, peugeot napisał: Napisałem wyraźnie , czym jest dla katolika pismo św. (zbiorem norm moralnych ). Zapytałem też dla kogo są te normy ( bo większość katolików na szczęście ich nie przestrzega ). Potem napisałem co o tych zasadach myślę , wszystko . Czyżby??   Tu poniżej nie widzę niczego o czym mówisz powyżej. Po za jednym, lecz: 1. nie napisałeś czym jest PŚ dla kaolika 2. nie zadałeś żadnego pytania jest tylko to co ci się wydaje a ja nadal nie uzyskałem odpowiedzi skąd ci się wzięły takie przekonania. 21 godzin temu, peugeot napisał:   No , pismo zapewne święte jest źródłem norm moralnych , tylko ja się pytam dla kogo ? Bo mi się wydaje że dla sadystów , złodzei ........ .   Napisałem czym jest pismo św. dla katolika i to nie są moje słowa tylko osób które nauczają tej religi , wypowiadają je też osoby najwyżej w ich hierarchi , a to jest jedyna prawdziwa interpretacja według religii katolickiej . Co do pytania to nie musisz odpowiadać , nikogo nawet nie zachęcałem .

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzbr napisał:

Kurla dzieciaku wklej te swoje przechwalki kinem, teatrem i gownianym fordem w leasingu 

Daj te dowody jak przykozaczyles nie krepuj się..... 😁😁😁😁😁😁

Myślałem że mnie postraszysz a tu domowe przedszkole pisze jakieś pierdu, pierdu..... 

Opublikowano

Na fiestę nie dają leasingów, toć za dopłaty takie się kupuje bez klimy i el. szyb.

Podaj email wyślę screeny i sam się pochwalisz jaki furiat z ciebie.

No właśnie ty za dużo myślisz a za mało robisz. Ciągle coś myślisz a wraz g. z tego wychodzi widły gnój i ogień dziadku, bo tylko to najlepiej ci wychodzi w życiu xD

11 minut temu, peugeot napisał:

Napisałem czym jest pismo św. dla katolika i to nie są moje słowa tylko osób które nauczają tej religi , wypowiadają je też osoby najwyżej w ich hierarchi , a to jest jedyna prawdziwa interpretacja według religi katolickiej . Co do pytania to nie musisz odpowiadać , nikogo nawet nie zachęcałem .

Gdzie napisałeś czym jest PŚ dla katolika?

weź jakimś szlaczkiem zaznacz czy coś bo nie wiedzę:

22 godziny temu, peugeot napisał:

No , pismo zapewne święte jest źródłem norm moralnych , tylko ja się pytam dla kogo ? Bo mi się wydaje że dla sadystów , złodzei ........ .

Opublikowano (edytowane)

Przecież mam te pierdoly na emailu co pisałeś to co masz mi wysyłać na...? Puknij się w ta pusta makowke oszalały pisowski mentorze..... 😁😁😁😁

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Sam się puknij, pisałeś że skasowałeś więc chciałem pomóc.

co. w twoim wieku skleroza nie boli?

ogarek: ,,hmmm...   screeny ... usnąłem te twoje dziecinne przechwałki ,,

Opublikowano

No usunąłem z pw.... I odpuściłem rozmowę z dzidziusiem co sobie przechwalki na poziomie przedszkola robi.... Przerwalem ci ta żenujące mękę bo nawet nie masz jaj żeby zakozaczyc.... 😁😁😁

Opublikowano
50 minut temu, RU68 napisał:

No toś zabłysnął grzech ekologiczny uchachałemsię

Opublikowano

skoro przerwałeś to dlaczego ponownie mnie zaczepiasz tylko teraz dla odmiany w tym temacie?

Jesteś rozchwiany emocjonalnie koleś, a to już nie są przelewki. Bo stanowisz zagrożenie dla otoczenia i rodziny.

Gnój i widły od 30 lat odcisnęły swoje piętno na twej psychice, ale może jeszcze nie jest za późno aby choć trochę zniwelować skutki i poprawić komfort życia.

zakończyłeś na PW a  dokładnie o tu ponowie zacząłeś:

22 godziny temu, ogarek napisał:

Największe dno tego forum czyli lenie, nieroby i wiejski filozof z koziej wolki daja lekcje jak żyć innym w imię "wiary "..każda wypowie dowodami i nie ironizowac ich błędnych i nawiedzony wypowiedzi .... No naprawdę szacun... 😁😁😁😁😁

Choroba psychiczna w zaawansowanym stadium. Inaczej nie idzie tego nazwać. 

Opublikowano

Tak na serio to nie było o tobie..... 😁😁😁😁 Nawet nie będę wymieniał tego śmiecia z nazwy... 

Ale skoro dałeś dowody że pasujezs do tej definicji to ok niech ci będzie..... 😁😁😁😁😁😁

Opublikowano

Skoro nie było o mnie a ja źle to zinterpretowałem to spoko. Nie było tematu nara.