Skocz do zawartości
pawel2793

problem z smarowanie silnika

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
pawel2793    0

Posiadam ładowarkę samojezdną samoróbkę (SAM)

silnik jest to od citroena c15 1.9 D

pompa hydrauliczna jest od cyklopa.

Gdy ładowarka miała ciężko coś podnieść to żarzyło się smarowanie silnika. No ale mi to zbytnio nie przeszkadzało/

Dziś wieczorem odpaliłem ją w celu odśnieżenia drogi, podnoszę łyżkę do góry (siłownik od cyklopa, uszczelniacze mam do wymiany bo opada) i zapala mi się smarowanie.

Łyżka w górze = smarowanie świeci

opuszczam łyżkę = smarowanie świeci

łyżka leży na ziemi = smarowanie gaśnie.

co może być przyczyną tego braku smarowania i jak ten problem naprawić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Na początek sprawdź poziom oleju w silniku, może mieć za mało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobytempelton    158

Bardzo często zawieszają się czujniki zaniku ciśnienia oleju, świrują poprostu, najlepiej mieć manometr przynajmniej na jakiś czas wkręć by mieć pewność że jest lub nie ma ciśnienia, kontrolka ma albo świecić albo nie świecić, jak żarzy coś jest nie tak z czujnikiem lub obwodem. Jak z czujnika się poci olej wywal czujnik bez zastanowienia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

pawel2793    0

stan oleju jest dobry.

dodam że tak się dzieje po rozgrzaniu silnika. kontrolka mruga i wariuje.

- bobytempelton dziękuje za podpowiedź. Sprawdzę to wg twojej rady

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
SipmaZ224    59

Podnosisz/opuszczasz= spadają obroty silnika=słabe ciśnienie=cienka pompa olejowa=żarząca się kontrolka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pawel2793    0

Do czujnika smarowania idzie jeden kabel. Przekręciłem zapłon, wszystkie kontrolni dobrze świecą. Ddłączyłem ten kabel od tego czujnika i kontrolka oczywiście zgasła.

Odpalam silnik podnoszę widły i ku mojemu zdziwieniu kontrolka się żarzy .... a przecież odłączyłem czujnik....

Co może być przyczyną?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobytempelton    158

Pruj kable, gdzieś są albo zgnite kable i robią się zwarcia tzn czujnik na jeden kabel włancza biegun masowy na żarówkę, ten kabel musi być przetarty i dotyka masy, jest zawilgocony, itd lub masz gdzieś dzikie kable łączone na ostro.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×