Skocz do zawartości

Polecane posty


ptaszyna    125

Mam pytanie czemu służy ten mechanizm we wąsie rozpieracza hamulca jest tam smarowniczka, pierwsze widze coś takiego, może jest takie coś w innych pojazdach

 

 

 

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f15e0967ab31a6dc.html

 

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/055357572b2b438c.html

Edytowano przez ptaszyna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

elku87    26

wstaw jakie inne linki do zdjęć bo nie da się powiekszyć ani otworzyc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl



szyszko    1

też mi to wygląda na hamule hydrauliczny i żadnych mechanizmów skomplikowanych tam nie widzę :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

elku87    26

to jest na pewno hamulec hydrauliczny , myślałem że chodzi o coś innego...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ptaszyna    125

To że jest hydrauliczny to wiem chodzi mi o główkę która jest założona na ośkę rozpieracza bo w polskich sprzętach jest prosty wąs zakładany na wielofrez i skręcany śrubą a tu główka jest duża z boku jest przynitowana pokrywka dodatkowo jest smarowniczka co dodatkowo utwierdza mnie że jest tam jakiś mechanizm.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Arek    113

Mam pytanie czemu służy ten mechanizm we wąsie rozpieracza hamulca jest tam smarowniczka, pierwsze widze coś takiego, może jest takie coś w innych pojazdach

 

 

 

http://www.fotosik.p...67ab31a6dc.html

 

http://www.fotosik.p...572b2b438c.html

 

To jest grzechotka do kasowania luzu na szczękach. Smaruje się po to żeby się nie zapiekło. A tą śrubą reguluje się luz między szczękami a bębnami czyli można powiedzieć, że regulujesz szybkość "brania" hamulców.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


ptaszyna    125

@Arek twoje info. jest pewne, miałeś z tym do czynienia bo tu hamulce zaczynają brać tak od połowy siłownika hydraulicznego i nie są za ostre (koło nie zablokuje się na pustym) chciałbym je podregulować ale nie wiem jak, dodam że próbowałem pokręcić rurcęgami za rozpieracz i nic się w tej grzechotce nie działo ale jak nią ruszałem na boki to był delikatny luz co sugeruje że nie jest zapieczona.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Arek    113

To są grzechotki takie jak w ciężarówkach i przyczepach. Ty chyba nie masz automatycznych tylko regulujesz tą śrubą chyba 19. Pokręć tą śrubą i zobaczysz, że wałek rozpieraka powoli się przekręca.

  • Like 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

ptaszyna    125

Dzięki za info. Dokładnie tak jak napisałeś, pokręciłem śrubą 19 i bardzo ładnie się wyregulowało, fajny bajer. ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez 18mateo18
      witam
      Mam problem ponieważ mój ferguson nie puszcza powietrza z pneumatyki tylko nabije na maxa i ślizga się pasek od sprężarki co jest popsute ????
    • Przez szubinska
      Witam, czy oś pedałów sprzęgła i hamulca w C-4011 jest taka sama jak w C-360. Mam spory luz na tej osi po stronie sprzęgła, po rozebraniu i zdjęciu pedału sprzęgłą okazało się że oś jest wydarta w miejscu gdzie porusza się pedał sprzęgła. Otwór w pedale również jest wypracowany, powiększony. Myślę że pedał da się naprawić poprzez przetoczenie otworu i wstawienie tulejki ale oś trzeba będzie wymienić (no bo jak to inaczej naprawić ?). Przeglądałem sklepy internetowe i wiem że są dostępne takie osie ale do C-360. Czy do C-4011 taka oś będzie pasowała ? Wiem że C-360 ma dwa pedały hamulca wobec tego czy ta oś nie jest trochę dłuższa, inna poprostu ? Może da się ją przystosować do C-4011 po jakiejś drobnej przeróbce ? Chciałbym zachować oryginalną budowę ciągnika i jak najmniejszym kosztem zniwelować ten luz. Jest trochę denerwujące jak pedał lata na boki i obciera o otwór w kabinie (org. tzw. blaszanka). Rozbierając dopatrzyłem się że na pedale jest kalamitka do smarowania. Niestety nigdy to miejsce nie było smarowane a ciągnik ma swoje lata, stąd to zużycie. Proszę o wskazówki, rady, sugestie co z tym zrobić. Pozdrawiam
    • Przez emtecc
      Witam
      prośba do użytkowników... ktoś wie jak prawidłowo wyregulować wysprzęglik i hamulec skrzyni?
    • Przez luteks77
      Witam,po wymianie taśm hamulcowych i wyregulowaniu wszystko działa jak należy ,po dwóch dniach taśmy wypadają z zaczepu.Wymienione zostały cięgna amortyzujące,zakątrowane nakrętki na śrubach wychodzących z zwolnicy .Po wyregulowaniu koła kręciły się dobrze ,wyczuwalne było już lekkie tarcie[zwolnica się nie grzała]po zaciągnięciu o 1ząbek koła kręciły BARDZO ciężko,3 ząbki koła stop.Dlaczego te taśmy spadają,już trzy razy to robiłem i wciąż to samo.
       
      WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU.
      POZDRAWIAM.
    • Przez t-25wladek
      Witam postanowiłem sobie w rozrzutniku zrobić światła bo kiedyś pies poprzegryzał kable i klosze były pobite i świateł nie miałem. Światła mam 2 czerwone okrągłe w każdym swietle są po 2 żarówki 1 to pozycyjne druga to stop. No i kupiłem sb wtyczke i wszystko, kable przy samych światłach poucinałem aby podłączyć nowe kable. Tu sie zaczyna problem wydaje mi się że fabrycznie były źle zrobione bo w 1 miejscu były 3 kable złączone i sklejone taśmą, a moze i było dobrze ale nie wiem. Więc ja poucinalem podorabiałem sb nowe kable i wszystko do wtyczki dobrze podłączyłem i włożyłem do ciągnika a tu lipa kierunkowskazy nie działają, masa też mi nie działa bo jak włoze wtyczne to bez masy też światła świecą, no i tylne światło lewe woóle nie świeci a prase świeci 1 żarówka i tak słabiutko. Co to moze być? kable napewno dobrze do wtyczki podłączyłem bo korzystałem ze schematu. Jak byście mieli jakiś schemat jak podłączyc kable do świateł albo coś. A i jeszcze we wtyczce jest 7 wejśc na kable 1 to masa a 6 to prąd od świateł wcześniej tak jak pisałem 3 kable były połączone ze sobą jakos nie wiem po co. Ja podłączyłem każdy kabel co idzie od lamp osobno idzie do wtyczki no i lipa nie działa ale czego to nie wiem. Prosze o pomoc
×