Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten koleś miał szczęście że ten akumulator nie wybuchł... szczerze powiem że ten pomysł z robieniem zwarcia między biegunami aby stopić opiłki ołowiu jest głupszy niż kilogram gwoździ ... :D

Nie róbcie i nie próbujcie tego sposobu jeżeli jesteście związani w jakiś sposób z wyglądem swojej twarzy :D

A tak do autora tematu, ja kiedyś wkręciłem wkręta w pozostałość po słupku, zrobiłem tulejkę jako formę tj. kolega na filmie, tylko że ja stopiłem na gazie w naczyńku trochę ołowiu i poprostu nalałem do tej tulejki zalewając wkręt jako wzmocnienie i słupek gotowy.

We francuskich samochodach są specjalne stalowe nakładki na słupki można i ich użyć, lub tak jak w akumulatorach żelowych bez słupka tylko dziurka z gwintem i też wystarczy.

Opublikowano

nie radzę tak robić znajomy prawie oczów nie stracił lepiej wydać 300-400 zł na akumulator to można zmienić nowe kupić a oczów i twarzy nie kupisz raz się żyje !!!

Opublikowano (edytowane)

Ja ostatnio prawie nowy akumulator wysadziłem w powietrze ;[ popuszczone miałem korki bo sie ładował a dwa metry dalej docinałem kątownik szlifierka, tylko przyłożyłem tarcze, iskra wpadła i było wielkie bum, na szczęście rozerwało górę i we mnie nic nie poleciało

Edytowane przez farmervip
Opublikowano

Ale jjest takie przyslowie polak madry po szkodzie

kiedys maz odpalal ciagnik 3P urzedzeniem rozruchowym aku bylo podniete i lekko pekniety.

Gdy podlaczyl urzedzenie wlaczyl swiatla to swiatla blyszczaly i gdy wcisnol starter to byl jeden wielki huk, aku w drobny mak roztrzaskalo, dobrze ze chlodnicy nie uszkodzilo.

Wiec lepiej uszkodzony aku wymienic na nowy niz bawic sie w regeneracje. Przeciez w aku jest kwas a on potrzeby tylko iskry zeby wybuchnac

Opublikowano

Kolega kiedyś zakręcił śrubę( chyba M12) jak urwał mu się słupek i to działało bardzo dobrze albo można rozpuścić ołów np. w garnku, formę można zrobić z rurki i nalać słupek. Powodzenia przy regeneracji.

Opublikowano

Temat trochę niezgodny z treścią.

Czyli jak w temacie jak się klema popsuje to się ją wymienia.

A słupek akumulatora nadlewa się w formie roztopionym ołowiem. Koszt zrobienia tego w jakimś zakładzie nie jest drogi 10zł.

Uszkodzony-wypalony słupek nie dyskwalifikuje akumulatora, co innego pęknięta obudowa, choć i przy niewielkich pęknięciach da się fachowo naprawić. Naprawa słupka jest całkowicie normalną czynnością.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Dobra, starczy już tego. Wszystko już zostało napisane. W zasadzie od razu powinienem wywalić temat w kosmos, ale widzę, że większość postów jest rozsądnie napisana więc temat zamknę ale pozostanie, a film zostawiam jako przykład kompletnej bezmyślności i głupoty. Tak nie należy robić.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Jaki akumulator warto kupić? Wiem ze jest tam 105Ah, 800A i podchodzi Varta 12V 105Ah/800A PROMOTIVE HD.
      Może coś tańszego?
    • Przez Camry
      Mam małe pytanko czy taki prostownik z rozruchem będzie dobry np. do rozruchu bizona czy też większego ciągnika . Jeśli macie lepsze propozycje to podsuncie. Wiem tematów było już dość dużo ale jakoś chodzi mi po głowie ten model a nigdzie tu na forum nie bylo o nim wzmianki. Dzięki 
      https://erli.pl/produkt/prostownik-z-rozruchem-class-750-lcd-rozruch-700a,166480992?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwnv-vBhBdEiwABCYQAxkx6XIYDalvfXO3ZVaR2kdU2vq10NvAl9YBT0uqTsAOZf32j7LRChoCQ80QAvD_BwE

• Przez ma123
      Witam planuje zakup prostownika z rozruchem z tego co czytałem to dobrze by było gdyby miał chociaż 500ah podczas rozruchu głównie miał by służyć do odpalania c360 c330 zimą oba posiadają akumulator 120 ah jakie polecacie prostowniki z rozruchem 
    • Przez lysyrolnik
      Witam

No i stalo sie w moim MTZ 82TS padly baterie, i tu nasuwa sie moje pytanie- Jakie polecacie akumulatory?
      dodam ze w moim MTZ-cie sia aku... 2x 6v
    • Przez Fugeo
      Cześć Jaki polecicie mi nowy prostownik 12 V i 6 V do 200 zł do ładowania głównie akumulatorów w ciągnikach. Pojemność największego w claasie to jak się nie mylę ok 160-170 Ah. I czy warto szukać prostownika z funkcją rozruchu?
  • Dodaj nową pozycję...
v