-
Podobna zawartość
-
Przez kaszmir25
Pasza sypka zawiesza się w "bucie" silosu, szukam na to jakiegoś patentu więc wszelkie podpowiedzi mile widziane .
-
Przez TadzikC360
Witam czy ktoś z forumowiczów utrzymuje trzodę chlewną na paszach Neorol i czy mógł by podać skład paszy dla loch luźnych, prosnych i karmiących. Z góry dziękuję :) ;)
Lub na innych paszach typu; Biofeed, Blattin, Sano. -
Przez Rafciom
Miałem duże zatrucie pokarmowe stada 5000 szt. kur niosek reprodukcyjnych, 300 szt. padło, nieśność spadła z 80% do 5%. W paszy wykryto bakterię beztlenową clostrydium perfirngens typ A produkujący toksyny alfa i bett2. Cargill twierdzi, że ta bakteria chorobotwórcza jest dopuszczalna i nie grozi drobiu, co innego twierdzi Zakład Higieny Weterynaryjnej, który zakazał mi karmienia kur taką paszą tak samo jak lekarze weterynarii, czy ktoś ma wiedzę lub doświadczenie w podobnej sprawie bo przygotowuję pozew sądowy. Natomiast kur nie mogłem wyleczyć jak jadły nadal tą paszę, dopiero po zmianie dostawcy paszy jak ręką odjął, ale po zatruciu i tak kury nie wróciły do nieśności i musiałem zlikwidować stado w szczycie nieśności.
-
Przez boa631
Hej mam zamiar przerobic byczki z uwieziowki na kojce luzem na glebokiej. Powiedzcie mi czy wymiar kojca 6.4 m na 4 m da rade pomiescic 10 duzych bykow do konca opasu czy musi byc wiekszy. A jakie wy macie wielkosci i ile sztuk doroslych tam sie miesci. Prosze o podpowiedzi. Wiem ile m2 powinno byc ale nigdzie nie moge znaleźć jaka jest szerokosc dla jednego opasa przy korycie paszowym.
-

Rekomendowane odpowiedzi
Przygotowanie własnej paszy treściwej dla bydła opasowego
robot do podgarniania paszy euromilk.