-
Podobna zawartość
-
Przez marconi965
Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
-
Przez Kalub
Dzień dobry, chciałbym dowiedzieć się czy można utrzymać się z hodowli 10 krów(simentali mlecznych)? Urodzone jałówki odchowywał bym i sprzedawał do dalszej hodowli. Czy byłbym w stanie zarobić na miesiąc około 2-2.5 tyś?
-
Przez Kalub
Dzień dobry, chciałbym dowiedzieć się ile mleka dają krowy ras zachowawczych w ciągu laktacji? Chciałbym mieć w stadzie 5 krów aby otrzymać dopłatę.
-
Przez Michał123
Dzień dobry, planuje zaczęcie hodowli krów mamek rasy hereford. Zastanawiam się czy utrzymam się początkowo z 10 mamek? Czy bardziej opłaca się opasać cielaki, czy sprzedawać odsadki, czy może odchowywać jałówki i sprzedawać do dalszej hodowli? Czekam na wasze propozycje.
-
Przez Bocian6230
Mam do Was takie pytanie , krowy dostają u mnie TMR , nie ma problemów z pobieraniem itp , czasem rano zostanie może z 30-40 kg( dzienna dawka to 2000kg) i wtedy tata mówi ,aby krowom podać nie tmr tylko kiszonkę z belki , żeby jak On to mówi "przeciągły " sobie takiego dłuższego trochę . Stąd moje pytanie czy to dobre rozwiązanie , czy raczej krowy cały czas powinny dostawać tmr? Co Wy robicie gdy czasem bydło nie pobiera Wam paszy ?
-

Rekomendowane odpowiedzi
Czy zaczynać produkcję mleka
Przed korekcją