Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

CZeść chce dołozyć halogeny robocze do bizona i mam problem wszystkie oferowane w sklepie są na 12v a bizon napiecie 24 ja to obejść jak wy sobie z tym radzicie??

Opublikowano (edytowane)

Podciągnij przewodem od jednego akumulatora (od plusa) to będziesz miał 12V. Masę masz wszędzie na obudowie. Możesz też połączyć szeregowo (po 2 halogeny). Wtedy z 24V podłączasz.

Edytowane przez mariusz2213
Gość Profil usunięty
Opublikowano

mam problem wszystkie oferowane w sklepie są na 12v

Widocznie słabo szukałeś...

Podciągnij przewodem od jednego akumulatora (od plusa) to będziesz miał 12V. Masę masz wszędzie na obudowie.

I będzie miał ciągle niedoładowany jeden akumulator. Takie porady zachowaj dla siebie.

A nie można w halogenach zmienić żarówki na 24V?

To właśnie jest najlepsze i najprostsze rozwiązanie. A żarówki 12V i tak wykorzystasz do ciągnika.

Opublikowano

Po 1. ciągle na włączonych światłach nie będzie jeździł.

Po 2. rozwiązanie sprawdzone, działa i nic się z aku nie dzieje.

Po 3. na upartego można podłączyć jedną lampę pod jeden aku a drugą pod drugi.

Po 4. z amatorem nie będę się kłócił. Taki z Ciebie elektronik. Zero wiedzy a udział największy...

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jakbyś miał wiedzę to przyznałbyś mi rację. Amatorem jesteś Ty z zerowym poziomem wiedzy... Takich kombajnów w ciągu jednego roku robię więcej niż Ty widziałeś z bliska przez całe swoje życie. To, że raz tak podłączyłeś i nic się nie stało nie oznacza, że jest to zgodne ze sztuką. Przerabiałem ten temat setki razy i wiem, jak jest. Ale dosyć OT. Rozwiązanie zostało przedstawione, dalsze pisanie nie na temat spotka się z regulaminowymi konsekwencjami.

Opublikowano

Boszzzz....... Halogeny wszelako sprzedawane są zawyczaj na żarówki H3, i jak by ktoś się przyjrzał opakowaniu to na nim pisze 55W/12V lub 70W/24V, co do ciągnięcia przewodu od akumulatora, to już można nazwać druciarstwem, a chociaż bezpiecznik dałeś przy akumulatorze? Podłaczenie szeregowe też bym odpuścił bo jedna żarówka się przepala i druga z automatu gaśnie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez hurlimannD70
      Kupiłem cały bęben młocarni do bizona czyli z cepami ale bez osi. Jest to nowy oryginalny produkt z fmż Płock. Leżał w stodole 30 lat , zastanawiam się czy dawać go do wyważenia . Na jednej ze środkowych tarcz przykręcone są blaszki jest ich chyba 5 sztuk w kupie. Wygląda jak by był kiedyś w fabryce wyważany ale nie jestem pewien. A do wyważenia musze jechać ponad 250km . Czy takie bębny składane w fabryce były sprzedawane wyważane ?? Czy ktoś mi podpowie ?
    • Przez jerry56
      witam,
      planuje lekko doposażyć c330m w 3 lampy ledowe (budżetowe) LAMPA LED ROBOCZA 16 LED HALOGEN 48W 10-30V CE R10.
      do tego mam przełączniki 20A oraz przewód 1x2,5mm. Dużo czytałem o podpinaniu takich instalacji, planowałem zrobić to w ten sposób - prąd bezpośrednio z + od AKU jednym przewodem do małej skrzyneczki z rozdzieleniem na 3 plusy, każdy do osobnego przełącznika. Masa z słupka lub bezpośrednio z aku. Dalej przewody lecą osobno do każdego z halogenów (dwa na przodzie i jeden z tyłu). To rozwiązanie najbardziej budżetowe, zapewne do tego przydałby się bezpiecznik - dać przed rozdzieleniem na 3 plusy czy już po? I jaki bezpiecznik?  Część osób pisze też o dodaniu przekaźników, jeśli tak to jakie konkretnie i gdzie w tym obwodzie je umieścić? czy rzeczywiście są niezbędne? przewody minusowe może dałoby radę dać na krótko do ramy zaraz przy umiejscowieniu halogenów?
    • Przez Lukecki
      Witam użytkowników, 
      Zakładam temat, gdyż chcę się trochę dowiedzieć o tym kombajnie, jednak w internecie nie mogę znaleźć jakichkolwiek rzetelnych informacji. Słyszałem o mankamencie w postaci zagrzewania się silnika w czasie pracy, chciałbym się dowiedzieć jak często to się zdarza.  Również chce zaczerpnąć nieco informacji o typowych usterkach. Z góry dziękuję za info i pozdrawiam 
    • Przez kubatedi
      Witam
      Mam pewien problem mianowicie w przyczepie autosan d44b kazde koło podczas jazdy chodzi sobie lewo prawo zamiast toczyc sie prosto cczym to moze byc spodowdowane? Szpilki wszystkie sa dociagniete, oraz nie ma luzu na kołach.
      Proszę o porady

• Przez Rafał11
      Witam, mam takie pytanie jestem młodym rolnikiem i jeszcze nie mam doświadczenia w obsłudze kombajnu i chciałbym się dowiedzieć czy da się sprawdzić stan skrzyni biegów bez rozbierania. Wiem jakie te skrzynie są w bizonie  i chciałbym sprawdzić czy w trakcie żniw się nie rozsypie. Z góry dzięki za pomoc.
  • Dodaj nową pozycję...
v