Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się że jest to bez sensu. Cały sęk tej usterki polega na tym, że dojarka nie chce doić na 2 konwie. Co wiecej, nawet na jednej nie doi tak jak powinna. Chyba gdyby działała poprawnie, to bez względu na zegar, doiła by tak jak trzeba.

Opublikowano

No to do sprawdzenia został tylko wylot powietrza, może zatkana rura albo tłumik? Jakie jest podciśnienie jak nie jest nic podłączone i czy czasami nie spada ono wraz z podłączeniem pierwszej a potem drugiej konwi. Jeśli tak to problem jest raczej z wydajnością pompy a nie z ciśnieniem. Jeśli dojarka swoje już wydoiła to może być już obudowa pompy wytarta, dekle pompy również.

Opublikowano

Tłumik odkręciłem- żadnej poprawy. Rury- sprawdziłem na krótkim odcinku- 100% pewnosci ze nie zatkana- żadnej poprawy. Ogólnie chyba skonczy sie na kupnie drugiej dojarki, bo drugiej konwi nie moge w ogóle podłączyc, a dojenie na jednej tez nie przebiega jakos znakomicie( nie doi tak jak doiła wczesniej)

Opublikowano

Sprawdź ten krótki odcinek gumowego węża który łączy dekiel dojarki z rurociągiem, najlepiej włożyć w niego kawałek rury stalowej 3/4 cala. Miałem to co ty przerobiłem wszystko już zaczynałem wierzyć w czary a okazało się że ten wąż się rozwarstwił i gdy się rozbierało i oglądało wszystko było ok. a po włączeniu dojarki i wytworzeniu podciśnienia wąż się w środku sklejał (zamykał) , z wierzchu wyglądał bez zmian, dopiero włożenie rurki pomogło.Po założeniu nowego przeciąłem stary i dopiero wtedy było widać rozwarstwienie.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jeszcze jedna myśl wpadła mi do głowy, a mianowicie przyklejanie się łopatek do wirnika, może to przez silikon.

Jak pompa pracuje to dźwięk jest jednostały i bez zakłóceń?

Opublikowano

Tez mam podobny problem. Pompą dojarki miele po regeneracji. 

Ogólnie mam dwie pompy. Jedną około 680 wydajności, A druga mniejsza.  

Zregenerowalem ta mocniejsza i daje 0.5 bar. Kiedy pompa była w dobrym stanie to było słychać jak zawór upuszcza powietrze. Teraz się tak nie dzieje. Nieszczelności też jakiejś nie widzę. 

Jakieś pomysły? 

Opublikowano (edytowane)

Rozumiem, że ta pompa pracuje w dojarce przewodowej. Została zregenererowana no nie dało się doić i po regeneracji nic się nie zmieniło? Jeżeli tak jest a osoba która regenerowala pompę sprawdziła ja przepływomierzem przy 50 kPa to winna jest nieszczelnośc w układzie lub przewężenia w układzie które nie pozwalają na odpowiedni przepływ masy powietrza.

Edytowane przez Zagzagel
Opublikowano

W dojarce nie chodzi o to aby ciśnienie było jak najwyższe. Zawór wcześniej dopuszczał powietrze do instalacji ponieważ pompa miała rezerwę a w tym momencie dochodzi do 0.5 bo musi, tak jest ustawiony a jeżeli podkręciłes i reaguje i trzyma równe podcisnienie to działa prawidłowo. W jakim tempie od uruchomienia osiąga ustawione podciśnienie? Pouszczelniaj wszelkie nieszczelności i przyjzyj się odwadniaczowi czy nie ma gdzieś dziury jeżeli jest metalowy, jeżeli będzie duża dziura to nie będziesz słyszał jak zasysa powietrze

Opublikowano

Zdaje sobie sprawę że Ciśnienie nie może być za duże 

Po remoncie tym bardziej powinna mieć rezerwę. 

Powyżej jakiego ciśnienia powinien dopuszczać to powietrze? 

Opublikowano

W dojarce przewodowej ustawiamy 0.48-0.5 kPa i powyzej tego powinna dopuszczac na pewno, 0.6 to się zawory bezpieczenstwa montuje żeby nie uszkodzic niczego. Jeżeli masz kogoś w okolicy kto jest w stanie sprawdzić ci pompę jeszcze raz tak uczciwie to dobrze by było to zrobić. Bo takimi zabawami z ciśnieniem doprowadzisz niedługo do stanow zapalnych albo podniesiesz sobie somatyke w stanie co będzie bardziej kosztowne niż porządny atest dojarki. Możesz sprawdzić paski klinowe bo bywa że są w opłakanym stanie i się ślizgają i pompa nie osiąga swoich nominalnych obrotów.