Skocz do zawartości

fendt seria 300 turbomatic, sprzęgło - POMOCY [połączone]

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam wszystkich , moim zdaniem "PISK " to wina łożyska oporowego które przy tym przebiegu może dawać o sobie znać .A jeśli chodzi o uciąg to myślę że to może być związane z olejem w turbomatiku może trzeba go wymienić , to tylko moje zdanie pozdrawiam . :)

Opublikowano

Dziękuje za podpowiedzi, czyli raczej turbo sprzęgło wykluczam bo ciągnik ciągnie przy dużym obciążeniu ok i z tymi obrotami spada właśnie gdzieś na 1200 i dopiero staje.

Pytam bo boje się by ten pisk nie spowodował awarii jakiegoś innego podzespołu.

Więc stawiacie na zwykłe sprzęgło i jest to wina tarcz albo łożyska oporowego???????

Opublikowano

Nie słuchaj omylnych twierdzeń o łożysku oporowym !! Co to za przebieg 8000 MTG i łożysko ma być walniete . czy wadliwy materiał tarczy. 100% Jest winne Turbosprzęgło . Turbomatiki lubieją mieć te problemy .

Opublikowano

Jednak obstawiałbym, że to łożysko oporowe , w turbomatiku jest olej , którego zbyt mały poziom lub ''podeszły wiek ''mogą powodować szarpanie w trakcie ruszania jak i pod obciążeniem .To tylko moje zdanie i trzeba kontrolować maszynę, bo są to dobre maszyny !!!

Opublikowano

właśnie, więc przypomnijcie mi jak sprawdzić stan oleju w turbosprzęgle?? Jaki olej lejecie i ile?

dodam że jak go kupiłem miał 6000 mth a ja nic z tym sprzęgłem nie robiłem.

może zmienie olej i zobaczymy czy będzie jakaś rużnica

Opublikowano

właśnie, więc przypomnijcie mi jak sprawdzić stan oleju w turbosprzęgle?? Jaki olej lejecie i ile?

dodam że jak go kupiłem miał 6000 mth a ja nic z tym sprzęgłem nie robiłem.

może zmienie olej i zobaczymy czy będzie jakaś rużnica

Jeśli chodzi o wymianę oleju w turbomatiku to zalecana jest co 5000 mtg jeśli chodzi o typ to HD-SAE10W, w 309 z 89 roku jest to 5.8 l . Jest też test na sprawdzenie działania turbo sprzęgła :

Na rozgrzanym silniku przy zaciągniętym hamulcu włączyć najwyższy bieg zwolnić sprzęgło i przyspieszyć na chwile do pełnej prędkości, obroty powinny być 950-1200 . Obroty powyżej 1200 obr/min -za niski poziom oleju w układzie , obroty poniżej 950 obr/min zbyt duży poziom .

Opublikowano

A ten test na sprawdzenie działania sprzęgła to jakiś zalecany przez producenta zmiennika momentu, czy raczej z krainy " zobaczymy czy da się to zepsuć".

Oleju ma być tyle ile zaleca instrukcja i ani setki więcej ,ani setki mniej. Wypuszczam olej odmierzam wskazaną ilość i zalewam.

Opublikowano

Kolego w turbosprzęgle musi być między 8,2 - 7,95 l tego oleju. Specyfikacja HD-SAE 10w. Pamiętaj, nie mniej nie więcej niż podane wartości w innym przypadku możesz uszkodzić.

Opublikowano

No trochę "śmiszny" bo przy zużytej tarczy drugiego sprzęgła to wiarygodny chyba zbytnio nie jest, ale skoro tak chcą - kto bogatemu zabroni.

Więc musisz napisać do producenta a nie do ludzi ,którzy chcą koledze pomóc !!! Każda rada jest dobra , a decyzja należy do samego zainteresowanego. Ja posiłkuję się instrukcją , którą posiadam . ;[ POZDRAWIAM :D

Opublikowano (edytowane)

ten olej się nie niszczy az tak zeby go wymieniać LUDZIE!!!! jak zwykle olej lekarstwem na wszystko....ciekawe czy wymieniacie 50l oleju w skrzyni co roku jak producent zaleca, bo po zimie zmienia własciwości, ehhh, Najlepjej wszystko rozkręcić

zostaw to sprzegło, to taka tarcza z dodatkiem ... porcelany? czy czegoś, w wielu fendtach (rzadko w zetorach) tak piszczy, poprostu ruszaj tak zeby nie piszczało (w miarę możliwości), ten pisk to dobra szkola dla tych co nie mieli doczynienia ze sprzegłem hydrokinetycznym, i dlatych którzy mają tendencje do przypalania go

ciekawe czy któryś z tych artystów przedmówców jeździł samochodem z automatyczną skrzynią??????????

Edytowane przez tomgli
Opublikowano

Zrobiłem test z tymi obrotami. Obroty jakie uzyskałem to 1050, więc w normie. Narazie traktorem jeżdżę i staram się tak używać sprzęgła by nie popiskiwało.

A więc ten pisk to tylko wina tarcz tzn materiałów z jakkich jest wykonane turbosprzęgło

Opublikowano (edytowane)

Witam.Mam problem ze sprzęgłem otóż się zacina i nie raz nie odbija ale nie zawsze jak długi czas popracuje z turem a tak to w czasie jazdy nie ma problemu z nim . Może być to przyczyna np. oleju w sprzęgle bo nie zaglądałem do jego stanu i nie wiem kiedy był wymieniany. Gdzie sprawdzić jego stan i jak coś to jaki nalać do niego nowy. Bądź jaka to może być przyczyna jak nie olej .

Edytowane przez Piotr190497
Opublikowano (edytowane)

Następny magik....z którego roku ten traktor, z rewersem czy nie, jak sie te sprzegło zacina dokładnie.....

Zapomniałem o tym .Jest to ciągnik z 91 roku.Nie ma on rewersu .Nie odbija sprzegło do końca jak jest rozgrzany w czasie pracy z turem np jak miałem do załadownia 60 belek okrągłych jak ostygną to normalnie działało sprzęgło odbijało i w czasie prac polowych też działa normalnie tylko jak bardziej porobię coś z turem i jak włączę przedni napęd .

Edytowane przez Piotr190497