Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Zakaz handlu? Wystarczy spojrzeć na olx. Podobno poczta już nie dostarcza przesyłek z żywymi ptakami ale na jednym z ptasich forum pisał koleś że nie miał problemów z wysłaniem paczki z obszaru zapowietrzonego.

U mnie nie było żadnej oblaty, żadnej informacji że ptaki trzeba rejestrować i gdzie

Opublikowano (edytowane)

u mnie ulotek wielkości formau A2 i A3 w całej gminie na każdej tablicy, w piątek jeszcze wieszali informacje pod znakami drogowymi ale tych tablic pod znakami zawieszonych jeszcze nie widziałem.

Edytowane przez Trawers
Opublikowano

Zakaz handlu? Wystarczy spojrzeć na olx. Podobno poczta już nie dostarcza przesyłek z żywymi ptakami ale na jednym z ptasich forum pisał koleś że nie miał problemów z wysłaniem paczki z obszaru zapowietrzonego.

Przecież w rozporządzeniu wyraźnie określili że przesyłki trzeba zgłaszać 24 godziny przed Ale nie oznacza to żadnego zakazu handlu Zresztą pełno jest ogłoszeń choćby i na olx z darmowym dowozem przez sprzedającego Nie dajcie się zwariować Być może komuś chodziło o te strefy które wyznaczyli 

Opublikowano

u mnie grypa krazy w kolo , 10 I od wschodu wprowadzili strefe z 5 km ode mnie, w poniedzialek od zachodu z 10 km wykryto ognisko[nawet znam wlasciciela], maja tam w promieniu 3 km wybic wszystkie kury,policja juz chodzila w okolicy i ludie sie boja , ale czesc i tak wypuszcza-bo zakazu nie ma, nie wolno tylko karmic na wolnym powietrzu i trzeba zabepieczyc pasze.

pod krakowem jest sporo przemyslowych hodowli ciekawe co bedzie jak u nas sie pojawi, setki tys zdrowych brojlerow pod noz ??? kumpel ma ze 200 tys , jak je ubija to niby maja dawac odszkodowanie ,tylko ze moze sie okazac tak jak z asf -ze ludzie do dzisiaj czekaja na odszkodowania,

Opublikowano

mogl pozostac przy wielbladzie a nie przerzucac sie na drob ozdobny, mial tam tego od cholery roznorakiego drobiazgu, profesjonalne woliery,wybiegi,  na te stawy przylatywaly dzikie kaczki i stad wirus. 

juz pare lat sprzedaje ten zajazd ale troche duzo chce, budynki wielkie i 11 ha pola do tego, a teraz jeszcze to.

Opublikowano

dzisiaj -po tygodniu -wprowadzono strefe, na razie tylko tablice, mat jeszcze nie widzialem i pewnie nie zobacze ,w sasiedniej wsi do dzisiaj nie ma mimo ze 3 tyg tablice wisza.

Opublikowano

Zobaczycie, dojdzie do tego, że UE nakaże wybijać dzikie ptastwo, bo przecież przenoszą ptasią grypę.

Kpisz sobie? Nawet gdyby ta choroba zbierała śmiertelne żniwo wśród ludzi to w UE nigdy by takiego nakazu nie ogłoszono Nie ma nawet takiej opcji

Opublikowano

A konkretnie za co te mandaty?

Dziś kupowałem dolmix i krede pastewną dla kur u miejscowego weterynarza to mówił że co 2-3 dni przejeżdzają z inspekcji wetrynaryjnej i patrzą czy ptaki nie są wypuszane. Jak kilka razy zdarzy się że chodzą to mogą być mandaty. Więc jeżeli wypuszczam to żeby robić to jakoś rozsądnie, wieczorem...

Opublikowano

Ja jestem w strefie zapowietrzonej, 3 km ode mnie było ognisko ptasiej grypy, koło mnie dwóch sąsiadów ma kurniki, był pan z inspekcji i pytał ile kur i czy inne ptactwo, nie chciał liczyć chociaż w innej części wioski był inny pan i liczył kobietom kury wiec zależy od człowieka, spisał kazał podpisać się teraz się dowiedziałam ze te podpisy dostała policja i ma obowiązek jeździć i sprawdzać czy są maty, inaczej mandaty :)
Ogólnie nikt u nas nie wypuszcza kur, sąsiad normalnie kury w kurniku hoduje, samochody przyjeżdżają i wszystkie są myte przed wjazdem i po, co do utylizacji narazie nie było mowy ;) najgorzej to mają lisy u nas bo zaczęły przychodzić do gospodarstw z głodu, dzisiaj ojciec jednego zutylizował :P
Brakuje nam jeszcze choroby szalonych krów i będzie wszystko do kompletu :lol:

Opublikowano

to jest pic na wodę kury gdzie znaleziono ptasią grype do dziś żyją te co nie padły same maty nawet nie widać

Opublikowano

to jest pic na wodę kury gdzie znaleziono ptasią grype do dziś żyją te co nie padły same maty nawet nie widać

coś w tym jest co piszesz, u mnie co prawda strefy nie ma ale mam do niej, tzn do znaku z tablicą "strafa zapowietrzona", z jakieś 500 m dalej jak już się jedzie samochodem mat nie spotkałem

Opublikowano

dokładnie 

u mnie maty wszędzie i wszystko pozamykane a pareset metrów dalej kury kaczki wszystko biega i się ze mnie nabijają aż mam czasem chęć przedzwonić gdzie trzeba 

Opublikowano

Ale co to da te całe maty , zamknięcia itd .? Przecież dzikie ptactwo lata , a jak znajdą gdzieś martwe i chore to i tak wszystko w koło wybiją . Czy może się mylę ?