Skocz do zawartości

Moje dawki żywieniowe [świnie]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cena w zależności od jakości i ilości białka dostępna w cenie około 3,8-4,5zł/kg

Workowe ilości można dostać w każdym lepszym punkcie sprzedaży pasz, paletowe ilości dowiozą ci na miejsce w każde miejsce Polski.

Opublikowano

Arek39, otręby pszenne to pasza mlekopędna, której nie trzeba podawać w okresie międzyciążowym, aby poprawić ujawnianie się objawów rui należy podawać pasze zawierająće fitoestrogeny ( rośliny sojowe). Musisz pamiętać, że dawka musi być poprawnie zbilansowana pod względem białkowo-energetycznym.

Poza tym podajesz koncentrat, który potencjalnie uzupełnia zapotrzebowanie na białko, z tym, że jego jakość nie jest tak dobra jak np. mączek rybnych, mięsno kosntych.

Opublikowano

Kolego na pierwszy rzut oka widać ,że ten grower od 40kg na jęczmieniu i otrebach bedzie ubogi w energie,

wklepałes tą recepture w jakis program od bilansowania, badałes zuzycie i przyrosty?

Opublikowano

Witam,mam owies, pszenicę,kukurydzę,grykę,ziemniaki porowane, koncentrat HGC JUNIOR.Proszę o poradę w jakich proporcjach to dawać na sztukę do 25kg.Grykę sieję pszczołom a że niemam gdzie jej sprzedać więc chciałbym ją zużyć.W pózniejszym okresie tuczu(10 szt.)zamiast pszenicy będzie dawane pszenżyto.

Pozdrawiam .Życzę zdrowych i pogodnych ŚWIĄT WIELKANOCNYCH!

Opublikowano (edytowane)

Owies 150kg

Pszenica 350kg

Gryka 50kg

koncentrat HGC JUNIOR 150kg

ziemniaki 300kg

Możecie śmiało mnie poprawiać, i krytykować.

Edytowane przez tymtus
Opublikowano

Mam zboża: pszenicę, jęczmień, pszenżyto i mieszanke zbożową (jęczmień + owies). Jeżeli mógłbyś to proszę o podanie dawki dla tuczników 40-120 kg.

Opublikowano

Moje dawki :

prosiak

poślad z jeczmienia 500 kg

kukurydza 300 kg

soja 175 kg

premniks 25 kg

kreda 10 kg

olej sojowy 10 kg

zakwaszacz 3 kg

-----------------------

tucznik

poślad z jeczmienia 350 kg

żyto 150

kukurydza 350 kg

soja 110-130 kg

premniks 25 kg

kreda 10 kg

olej 8 kg

zakwaszacz 2 kg

Opublikowano (edytowane)

Prosiak ( od 2 tyg. życia - 2 tyg pod odsadzeniu )

pszenica - 345 kg

jęczmień - 300 kg

mączka rybna 72 % - 25 kg

specliac - 60 kg

molkolac - 50 kg

lonolac piglet - 40 kg

hp-300 ( specjalna "soja w proszku" ) - 50 kg

pictalac - 50 kg

zakwaszacz - 7 kg

pochłaniacz toksyn - 2 kg

EM bokashi - 10 kg

plazma krwi - 10 kg

krwinki czerwone - 15 kg

olej sojowy świeży - 10 l

monobutirin - 2,5 kg

tlenek .... - 5 kg ( oczywiście nikt tego nie daje bo nie wolno :) )

premiks 4 % - 40 kg

Wychodzi drogo ( mączka duńska 7,61 brutto, plazma 18,20 ale zboża kupione poniżej 800 ) ale żeby wykorzystać potencjał tej genetyki pasza musi być perfekcyjna i w pełni strawna

Edytowane przez Foster