Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ma. Bydło lubi perz. Nawet jak się słomę kupuje, to taką jarą, z owsa czy jęczmienia, to jak rolnik ma zaperzone pola to jałowizna słomę chętnie je. 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, KlimekPL napisał:

A siano z perzu ma jakąś wartość energetyczna i smakowitość? Też mam jedną taką "łąkę" i zastanawiam sie czy warto to kosić i zbierać. 

Screenshot_20220516-183647~2.png

Wartość paszowa perzu jest porównywalna z kupkówką. 

Opublikowano

Dzięki, nie wiedziałem o tej aplikacji. Ale też jednoznacznie nie potrafi określić co to jest, ale najbardziej trafnym wyszukaniem okazuje sie byc jaskier.

Jaką polecicie mieszankę traw na takie zalewowe tereny? Najlepiej coś z przeznaczeniem na pastwisko bo w niedługiej przyszłości planuję wypuścić tam jakieś przeżuwacze :D

Opublikowano

Festufolium powinno dwa lata wytrzymać. U mnie trzeci sezon dało plon, ale na trochę lepszej klasie. Tam gdzie mozaiki i klasa schodzi wchodzi n V, to w pierwszym roku było perfekcyjne, a drugim sezonie tylko pierwszy pokos. Potem już nie odbijało, ale sucho było jednak. Nawożę obornikiem zawsze na jesieni, a po pierwszym pokosie chociaż trochę daje soli potasowej albo kornkali. Tak do 15o kg/ha. 

Opublikowano

Jeśli będą opady w miarę często tzn nie będzie suszy to sama życica wystarczy i będziesz miał masy full a jeśli będzie susza to lucerna najlepsza na suszę ale czy na 2 lata warto to już pytanie do Ciebie

Opublikowano
Dnia 22.05.2022 o 19:35, ThePerkins napisał:

Czy na 2 lata zaryzykować wielokwiatowej ?, niby w DSV 2051 jest 1-2 lata, koniczyny nie przydusi ?

Sieje mieszankę DSV Country 2051 + Mieszanka Gorzowska i powiem że Inkarnatka z wyką nie dają rady się przebić ale towaru jest multum. 

Opublikowano

@ThePerkins dokładnie bo to jest dwuletnia. 

W drugim roku plon jest ciut mniejszy.

Ja stosuje rotację że mam dwie łąki o podobnym areale. 

Jedna już drugi rok i na jesieni będzie likwidowana a drugą już mam zasianą zaraz po żniwach. 

Opublikowano
2 minuty temu, Zulugula13 napisał:

Do kiedy najpóźniej można wykonać siew jesienny trawy na gruncie ornym? 

Dobrze żebyś wyrobił się najpóźniej do końca miesiąca. 

Ja wczoraj zasiałem.