Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio zakupiłem z sąsiadem 50 tys kg kwoty po połowie od jednego gospodarza dzisiaj przyszło mi odmownie ze tranzakcja niefinalizowana. Rok temu tamten otrzymał 4 tys kg z rezerwy krajowej . jak to jest czy nie moze sprzadać poprzedni własciciel nawet tej swojej częsci??

Opublikowano (edytowane)

Jak dobrze pamiętam to chyba 3lata trzeba czekać od czasu kiedy się dostało kwotę z rezerwy i niemożna wogóle sprzedawać i wydzierżawiać

Edytowane przez mammut1
Opublikowano

Jeżeli producent otrzymał kwotę z krajowej rezerwy ,nie może jej sprzedać przez 2 lata ,chyba że najpóźniej w dniu złożenia wniosku o zatwierdzenie umowy zbycia zrzeknie się pisemnie kwoty otrzymanej z krajowej rezerwy .

Taki zapis jest w książce z ARR .

Opublikowano

oni tylko tak gadają jak bedzie inaczej jak przewidywają to pensje i tak dostają wiec oni problemu nie mają z ty że słowa na wiatr rzucają

Tak samo jak z tymi doradcami od inwestowania, jeśli by sięznali to nie doradzali by innym tylko sami sobie kasę by trzepali :lol:

Dziś kupiłem 17tyś kwoty po 10gr jak myślicie zwróci mi się to czy pieniądze wyżucone w błoto ?

Dobra cena, dla mnie rok temu zostało się kilkanaście tysięcy to wydzierżawiłem 10tys. po 12gr za litr.

Opublikowano

Wydzierżawiłem 90tys. L po 4 grosze i myśle ze raczej na tym nie strace bo pewnie przekroczymy 1-2% i trzeba bedzie sie liczyć z kara 20-30groszy litr

Opublikowano

To Ci się udało ,ponieważ są u mnie przypadki co za dzierżawę wołają po 20 gr . Oferty sprzedaży są po 35 -40 gr . A to ile przekroczymy kwotę , to nie prorokujmy ,ponieważ np. u mnie na trasie mleko w oczach spada. Pewnie ludzie zaczynają ograniczać w miarę możliwości pasze krowom ,zresztą ja też już to robię .

Opublikowano

co wy chrzncie o karach typu 30/40 gr w seszłem roku tez tak było tez przekroczyliśmy i ile tej kary było?? wiecie?? to was uswiadomie 3gr do litry ipo co kupywać nieweiadomo po ile lub dzierzawić kalkulacja jest prosta 3gr kary nie jest równe 30gr temat co roku sie powtarza i powraca jak bumerang

Opublikowano

W tamtym roku mleko bylo znacznie tansze i pasze duzo droższe.

Opublikowano (edytowane)

Robi się nieciekawie. W grudniu skupiono o ponad 7% więcej mleka niż w listopadzie. Ryzyko ze Polska przekroczy kwotę zwiększyło się i nadprodukcja może być nawet 2%. Kary mogą być dotkliwe i wynieść ponad 40gr i to w najlepszym wypadku pod warunkiem, ze skup mleka już nie będzie wzrastał.

Edytowane przez starybudnik
Opublikowano

Robi się nieciekawie. W grudniu skupiono o ponad 7% więcej mleka niż w listopadzie. Ryzyko ze Polska przekroczy kwotę zwiększyło się i nadprodukcja może być nawet 2%. Kary mogą być dotkliwe i wynieść ponad 40gr i to w najlepszym wypadku pod warunkiem, ze skup mleka już nie będzie wzrastał.

a z jakich wyliczeń wziołeś te 40gr??

Opublikowano

W tamtym roku przekrczylismy o 0.14% i było kary 3gr. W tym roku jak przekroczymy o 2% to:

2:0,14 to jest około 14 razy większe przekroczenie jak w tamtym roku jak pomnozymy to razy 3gr to wychodzi 42gr. Oczywiście ostateczna wysokość kary będzie zależeć od wielu wspolczynnikow, ale w przyblizeniu może taka być.

Opublikowano (edytowane)

raczej mielismy przekoczyc troche wiecej w zezłym, roku cos koło 1%nawet do 2 mówili a pzrekroczone bbyło duzo mniej

Edytowane przez Krzynio
Opublikowano

a co najlepsze przedstawiciele branży nie mają zamiaru interweniować w brukseli za dużo tych pseudo zwiazków i tych przedstawicieli od siedzenia i kasy pobierania dobrze ze nie powiedzieli "sorry taki mamy klimat" jak by rolnicy wiecej nie produkowali to ceny by w sklepach dla przecietnego kowalskiego za wysokie by były na przetwory mleczne ale co tam ważne ze im w zwiazach dobrze brzuchy wieksze maja jak kobieta w ciazy tak im sie powodzi